Pixajoy

Tuesday, March 19, 2013

Home » Checkup 33weeks

Checkup 33weeks



Alhamdulillah syukur dah melalui 33 minggu fasa kehamilan yang cukup indah.hiks..Aku ni tak rajin nak update selalu pasal checkup, sesekali boleh la abadikan walau sedikit cerita pasal check perut.

Seawal pukul 8 pagi dah tercanguk dekat RSAT. Hari ni kena buat semua, ambil darah untuk HB, buat BSP dan jumpa doktor untuk check jantung dan paru-paru.  Berat naik 0.2kg je dalam masa dua minggu. Sebulan tak sampai sekilo naik. Sepatutnya kena naik 2kg kan. Perut dah makin besar ni aku memang dah kurang selera makan. Ok la kot sebab masa awal mengandung dah banyak gila berat naik. Sekarang pun dah tak larat kot nak bawak badan sendiri. 

HB masih maintain ok, 12.5. Selamat doktor takde, jadi tak perlu jumpa. Kalau tak lagi lama la dok kat RSAT, dah la belum makan. BP macam biasa ok, tapi buat pertama kalinya kecing aku problem, glucose ok tapi tang protein tak pass plak. Esok kena repeat urine test. Rasanya sebab lately aku memang dah kurang minum air. Padan muka la kan!

Bacaan BSP pukul 8 normal, 4.5. Balik dari Rsat masuk kerja terus melantak koteaw goreng dan 4 bijik popia goreng. Lapaq gila sebab kali terakhir aku makan petang semalam je. Patutnya kena puasa start 10 malam tapi malam semalam aku langsung tak makan. Tengahari pukul 12 ambik kau BSP terus merah. Bacaan naik sampai 6.9. uwaa..

Petang pukul 5 bacaan normal semula 5.5. Malam ni harapnya ok gak la macam selalu. Yang tak sedap didengar nurse kata kalau dalam sehari ada marking merah kena repeat semula BSP satu hari. Pengsan nak kena ulang alik 4kali sehari pergi RSAT lagi minggu ni. Begini dugaan ibu mengandung, bak kata mak Fiza, kalau tak nak susah jangan beranak.


*Letih betul hari ni kerja office hour, pastu asyik ulang alik RSAT, nanti saja aku BW..:)





14 comments:

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Tak terasa kan... Muni. Dah 33 weeks dah. Samalah kita. Masa mengandungkan Alia dulu. Bila dah kandungan mencecah 30 weeks, selera mkn dah kurang.

Oklah kalau hb maintain muni. Jgn terkurang. Pasal kencing pulak. Fiza pun pernah repeat urine test. Kencing kotor kata nurse.

Apa-apa pun muni. Fiza doakan semuanya berjln dgn lancar yer. Take care dear.

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Tapi rsat dlm opis kan? Atau jauh?
Semoga sihat selalu

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Mama Adam

yup mmg dekat dengan opis.nasiblah hari kerja.klu hari tak kerja ulang alik dr rumah juga..mlm nti kena pergi lg..:)

Ummiarissa Mahdi said... Best Blogger Tips

semoga sihat...saya dulu lagi besar perut lagi besar nafsu makan...heheheh

umi alya said... Best Blogger Tips

kena banyak minum air masak...

azura said... Best Blogger Tips

banyak jalan bagus juga tu untuk baby

Nastyna said... Best Blogger Tips

Detail nyer dorang cek. Harap yang baik2 ajer for PK :D:D

Ena's Palace said... Best Blogger Tips

Eee...xsuka yang amik darah tu...sy ngndung yg last tu dulu tiap bln kn amik darah 4x tula sebab suspek kencing manis...da la kena panjat sorang2 ke hospital...hubby tak de nk teman...huh! bila dikenang smula serik rasa nk ngndung lg

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips

rehat cukup-cukup ye akak kutu...

n 0 e s u h a i m i said... Best Blogger Tips

sekejap je masa brlalu...tiba2 je nanti puan kutu dah nak beranak...hehehe..apa2 pun take care puan kutu..

Nora Karim said... Best Blogger Tips

banyakkan bersabar... tak lama lagi tu... seronoknya... nanti baby dah keluar, tak ingat dah penat pegi cek up :D

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

susah jugak kalau jd camni yer... harap2 semuanya oklah.. sampai selamat bersalin n seterusnya

Masya said... Best Blogger Tips

bgsnya blh maintaine HB samapi 12 sy dulu kalau dah sarat mcm ni mau 9 jer huhuhuhuhu

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

haha..klau xnk susah jgn beranak..
tp nak baby comel..acane kak?? =D