Pixajoy

Monday, March 11, 2013

Home » Resepi Apam Pilihan

Resepi Apam Pilihan



Semalam petang MIL, FIL, SIL dan suami serta Irshad gigi jerung (sepupu Aiman) datang rumah. Menu aku masak simple je mihun goreng daging dan kuih apam. Apam antara kuih paling senang nak buat. MIL memang suka kuih apam ni. Haruslah ambik hati mak mertua.haha

Tak pandai nak deco, belasah jer potong. Masuk perut jadi taik gak kan

Sebelum ni pernah guna resepi lain. Tapi yang ni kira terbaik, aku dapat resepi dari google tapi dah lupa dari mana. Aku salin dalam buku resepi aku. Lepas dah cuba resepi ni, aku memang tak guna resepi lain dah. Kali ni buat kosong je, kalau datang rajin aku buat apam tiga warna. Apam jadi warna warni macam kek belang. Budak-budak mesti suka.

Bahan-Bahan

  • 1/2 cawan air suam
  • 1 sudu gula
  • 1 1/2 sudu mauripan

* Satukan dan kacau. Biar sekejap hingga mauripan kembang. 

  • 3 cawan tepung gandum
  • 5 sudu tepung beras
  • 3/4 cawan gula
  • 2 cawan air
  • Kelapa parut dan garam


Cara-cara

Satukan tepung, gula dan air. Kacau sebati kemudian masukkan campuran mauripan. Tutup bekas dan rehatkan sejam hingga bancuhan kembang. Masukkan bancuhan tepung dalam loyang dan kukus hingga masak. Gaul parutan kelapa dengan sedikit garam dan kukus supaya tahan lama. Bila apam  dah sejuk boleh potong dan nikmati dengan kelapa parut.






20 comments:

Masya said... Best Blogger Tips

wahh lagi sempoi pakai tpg beras jer.. tak payah pakai nasi yer....

umi alya said... Best Blogger Tips

rajinnya, nnt akak nak copy resepi ni, mana tau terajin ke nnt

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Best Blogger Tips

Salam puan Kutu.Apa kabar?Br dpt singgah setelah blog k.atie problem aritu.MMg sedap mkn apam ni...lama tk buat :(

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Janji sedap........Taak kisah lah nak hias mcm mana pun..hihihi
Akak ambik resepi ya.....nak jugak buat kalau rajin nanti....

izan mama mia said... Best Blogger Tips

hiihi..baguslah senang dimasak,..sedap dimakan

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

dah lama akak tak buat apam ni le rasanya

eiela said... Best Blogger Tips

saya tak reti buat apam nih. suka apam warna coklat tuh. cuma buat2 tak jadi, frust juga dibuatnya.

lizz said... Best Blogger Tips

ermm sedap...dah lama tak makan kuih apam...

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Kakak rasa apamlah kuih yg kakak jaaarang buat sebab kalau 10 kali buat adalah 1-2 kali aje yg ok lain-lain mesti bantat...

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Rajin nya.. selalu nya beli jer..hehe..
boleh lah nak cuba resepi ni..:)

Sally Yatiey said... Best Blogger Tips

Sedapppppnya! ;)

sal ya said... Best Blogger Tips

kureng sikit dgn apam2 ni.

Nastyna said... Best Blogger Tips

saya give up la apam ni, tengok u guys buat macam senang jer. tapi tak semudah itu bagiku. hahaha

n 0 e s u h a i m i said... Best Blogger Tips

tengok Apam ni terus teringat mak kt kampung sbb mak suka buat apam ni...

TiranaAduka said... Best Blogger Tips

ni mesti kes mengidam.hehehe..

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

tak pernah try lagi buat apam camni. teringin nak buat bila ada masa nntilah... amik resepi dulu ye muni...

fieda said... Best Blogger Tips

tak pernah pun buat apam ni..

Che Rosliza Che Mat said... Best Blogger Tips

sedapnya...apam

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

nyum..nyum..sedapp..

husna pernah buat apa masuk dlm bekas kecil..tp kecut xmaw naik..sob..sob..

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

ni yg dan2 rasa nak mkn apam.. hihi