Pixajoy

Saturday, March 02, 2013

Home » Tragedi 01.03.2013 : Dugaan Jatuh Ketika Mengandung

Tragedi 01.03.2013 : Dugaan Jatuh Ketika Mengandung



Balik dari kerja hampir maghrib aku kebilik air. Lepas buang air entah macam mana tiba-tiba tergelincir dan terjatuh. Benda berlaku spontan. Mujur hentakan tak kuat, tapi belakang badan sebelah kiri terkena jubin tandas. Aku hanya mampu menjerit nama Allah. En suami tak ada time tu, keluar beli makan selepas Aiman mengomel lapar. Aku cuba bangun seorang diri sepantas kilat angkat tangan berdoa, "Ya Allah selamatkanlah anak dalam kandunganku ini". Dengan deraian air mata macam-macam perasaan bercampur baur. Yang pasti takut mendominasi.

En suami ajak pergi hospital, tapi aku berdegil tak nak. Aku kata tunggu esok. Aku rasa lega sebab tak ada pendarahan berlaku. Baby pun gerak macam biasa. Yang menjadi masalah sekarang, aku tengah menderita sakit belakang. Setiap kali buat pergerakan, belakang badan yang kena jubin tu akan rasa sakit. Baring pun jadi tak selesa kalau lama-lama, mengiring ke kiri langsung tak boleh. Duduk pun serba tak kena, tak boleh lama juga. 

Nak bangun harus kena pimpin dengan en suami atau Aiman. Kalau sendiri memang kena ambil masa yang lama. Kencing pun berdiri ok. Bila tak berlaku pergerakan tak rasa sakit la. Berkali-kali aku doa biar aku sorang tanggung sakitnya jangan baby.

"Kesian ibu.." 

"Ibu ni kenapa nangis? " 

'Nasib baik baby tak mati" 

"Nasib baby ada lagi" 

Itu semua antara ayat yang keluar dari mulut tulus suci si chubby Aiman. Sedaya upaya dia nak pimpin ibu time aku berjalan. Masa dekat toilet Aiman yang tolong bukak dan tutupkan air. Aku nak menunduk pun susah. Sekarang saat entri ini ditaip aku memang tak boleh tidur dengan selesa. Setiap kali bergerak, belakang aku akan rasa sakit. 

Mungkin aku agak ambil mudah perkara ni. Bila google tentang jatuh ketika mengandung, naik seram bulu roma dek effect yang mungkin berlaku. Siang nanti memang nak ajak en suami pergi check up. Doakan aku dan baby selamat.




25 comments:

sal ya said... Best Blogger Tips

bahaya tu kalau jth. dh tu mcm mana?

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

Ya allah.... jaga diri baik2... harap2 x ada apa2 yg berlaku....

Nastyna said... Best Blogger Tips

Ya Allah kak, ok I dont know what to say honestly. honestly hope everything ok. Saya dulu masa 4th months preggy alami pendarahan sebab banyak sangat gerak, thanks God all all fine. And hope the same for u. Maafla saya tak reti sangat bercakap online ni, tapi saya nak akak tau I really care for u, I feel very close to u even we never meet.

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Semoga semuanya selamat.

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Ya Allah Muni... Siannya. Elok pergi jumpa doktor cepat2. Risau dgr haihhh walaupun tak tgk keadaan Muni. Apa2 pun fiza doakan semuanya ok.

izan mama mia said... Best Blogger Tips

Ya Allah...muni,...mg tak ada apa2 yer...saya dl pun pernah jatuh 2 x masa dah 7/8 bulan gitu....mmg risau sangat tapi kena cpt2 baring luruskan kaki...mujur xder apa2...wah baiknyer abg aiman jaga mak dia yer...mg xder apa2 yer muni...debar gak rasa nih...

NzA said... Best Blogger Tips

PK kena terus pergi check kt hospital w.pn xde pndarahan brlaku..biar doc check betul2....InsyaAllah akak doakan agar semuanya dlm keadaan selamat..
akak pernah xcident masa sarat mengandung beby.kereta dirempuh dr blakang n trbabas....terus akak dihntar ke spital... doc check n buat scan..n diberi cuti 1 bln utk rehat..smpai skrg kaki masih rasa bisa bila sejuk....

Marya Yusof said... Best Blogger Tips

As salam murni,

Marya baca pun terasa takut... eloklah buat pemeriksaan... masa preggykan Iman dulu pernah juga terjatuh masa tgh sarat dlm 7-8 bulan tergelincir kat dapur... nasib baik xde apa2... kuat juga hentakan masa tu sebab jatuh menelentang...
skrg ni klau dlm toilet mmg Marya akan hati2 & renggangkan sikit pintu sb most of the time tinggal berdua dgn Iman je... take care ya ibu! Insya'Allah semoga semua selamat & dipermudahkan... :))

dayana yana said... Best Blogger Tips

salam...
akak pun terjatuh sebulan sebelum mengandung. 3 bulan tak leh duduk.walaupun alahan pregnant akak pergi mengurut juga.selepas due, terasa sakit belakang. bukan sebab due tapi kesan jatuh dulu... mengurut lagi... lega. tapi kena urut sekali sekala.

Munnafendy said... Best Blogger Tips

sy pun pnh tjatuh tsadung n perut thempap kat blh kanan. risau jgk mulanya, tp skrg sy ok...ada rasa baby gerak.nnti mggu dpn check up kat kk je lah baru bgtau nurse..


harap2 baby akak ok lah ek.

n 0 e s u h a i m i said... Best Blogger Tips

elok pergi hospital..check..moga puan kutu dan baby selamat

erna said... Best Blogger Tips

Ya Allah..hati-hati ye. baik betul aiman :)

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips

kak kutu, semoga baik-baik saje ye

azura said... Best Blogger Tips

kalau jatuh waktu mengandung kena tahan wad sekurang-kurangnya sehari kata kakak saya yang nurse tu...memang kena g check moga baby dan puan muni ok yer

azura said... Best Blogger Tips

kalau jatuh waktu mengandung kena tahan wad sekurang-kurangnya sehari kata kakak saya yang nurse tu...memang kena g check moga baby dan puan muni ok yer

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Semoga tiada yg tidak baik berlaku. Kena urut tempat sakit tu. Takut urat bengkak. Take care

Sally Yatiey said... Best Blogger Tips

Semoga baik2 sahaja dan baby pun sihat dalam kandungan.. :)

zie marziah said... Best Blogger Tips

hopefully baby sihat walafiat..take care ye PK.mujur ada si aiman tolong ibu

eita said... Best Blogger Tips

harap2 takde apa2 kan..

jangan lupa gi spital cek...

su said... Best Blogger Tips

Ya Allah,semoga selamat semuanya dan xde pape.. bykkan rehat..suh hasben urut pelahan2 belakang bdn tu..

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Ya Allah dik....akak baca pun terasa takut...pergi check ya dear......Semoga Allah permudahkan segala urusan....

Masya said... Best Blogger Tips

saya doakan awak tak pap dan sihat, moga sakit belakang pun tak berlarutan... yer..

Ena's Palace said... Best Blogger Tips

bahaya tu...baik gi check doctor..
kkdg effect tu tak dtg sekarang..tp masa akn dtg tak tau la kan..

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

YA Allah muni.. nasib baik xda pe2.. bagus ab aiman ni.. penyayang betoi dia

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

Moga tak apa2 ye kutu...

Same je insiden Hanie masa mengandung Huzaifah aritu, jatuh terhantuk kpala di dinding bilik air... Badan pun sakit jugak.. Risau juga ada blood clot dlm kpala.. Nauzubillah