Pixajoy

Friday, March 15, 2013

Home » Beg Persediaan Bersalin Siap!

Beg Persediaan Bersalin Siap!




Macam tak sabar nak berkampung dekat hospital jer kekdahnya. Uwaa takut pun ada. Aiman dulu tak dapat buat semua ni. Now dah siap sedia awal-awal supaya tak kelam kabut nanti. Ingatkan nak guna sebuah beg saja, alih-alih tak muat. Dua beg juga aku guna satu besar dan satu kecik. Lepas tu dengan sebuah raga lagi jenuh la en suami nak angkut nanti.hehe..



Siapa vote for purple hari tu angkat tangan!


Mari lihat apa yang ada dalam beg bersalin aku. Kalau ada lebih dan kurangnya tunjuk ajar ye kawan-kawan!

Keperluan baby

Baju - 2 helai lengan panjang dan 1 helai lengan pendek
Sarung tangan dan kaki - 3 pasang
Tuala mandi - 1 helai
Selimut topi - 1 helai
Kain lampin - 3 helai
Kain Bedung - 2 helai
Barut - 2 helai
Sapu tangan - 2 helai
Lampin pakai buang newborn - angkut terus sepeket 28 keping
Tisu basah - Sepeket besar
Toiletaries - sabun dan shampo (Stater pack punya)
Baby grooming - Bedak, losyen dan minyak rambut
Minyak yu yee
Drapholene 

Ada yang kata baby baru lahir tak perlukan sabun dan shampo bila mandi. Aku bawak gak mana tau nurse mintak. Baju dua pasang pun dah cukup. Aku memang spare sehelai lebih. Macam la ada masa sangat nak grooming baby bagai. 

Keperluan Ibu

Tuala mandi - 1 helai
Baju - 1 helai
Kian batik - 2 helai
Maternity pad - sepeket 10 keping
Stokin - 2 pasang
Disposable breast pad - 3 pasang
Pakaian dalam - 2 helai nursing bra dan 3 helai seluar dalam
Toiletaries - sabun,ubat gigi, berus gigi,shampo
Sikat

Dekat hospital ibu pakai pakaian hospital. Baju dan kain batik sehelai pun dah cukup untuk pakai balik. Kain batik tu saja bawak lebih. Tudung dan selipar memang akan sarung dah sebelum pergi hospital. IC, Kad merah, GL semua sentiasa siap sedia dalam handbag, pergi mana pun mesti bawa. Jadi tak perlu listing.

Keperluan Tambahan (isi dalam raga)

Termos
Cawan
Sudu dan garpu
Pinggan plastik
Tisu sekotak

Biskut ke apa semua minta en suami belikan je nanti. Tak perlu nak siap sedia awal-awal buat menyemak je. Lagipun lepas bersalin mana ada selera nak makan. Tempohari masa warded, air panas untuk minum pagi dan petang hantar pakai jag je, so cawan sangatlah penting. Tisu pun bawa senang nak lap apa-apa. Lepas bersalin kan susah nak gerak banyak-banyak.

Untuk bersalin aku asingkan sepasang baju lengan panjang baby, sepasang sarung tangan dan sarung kaki, sehelai napkin, sehelai kain bedung, selimut topi dan sekeping drypers newborn. Ni semua isi dalam beg plastik sebelum masuk beg supaya senang nak bawa masuk labour room nanti. Tuala perlu ke tak ekk?

Rasanya ni pun dah lebih dari cukup. Kalau ada apa-apa lagi en suami boleh tolong bawakan. Macam la hospital dengan rumah jauh sangat kan!





27 comments:

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Bila dah sedia mcm ni mudah sikit kan. Semoga Allah permudahkan segalanya nanti. Mesti berdebar campur seronok nak sambut baby baru :) seronoknya Aiman nak dpt adik.

Ym.Bundle said... Best Blogger Tips

bgus la kutu ko list camni..nanti bini aku nak bersalin senang sikit..bleh ikut listing ko ni je..haha..

taufik maria said... Best Blogger Tips

3 beg sudah.. tp senarai brg cam sikit ahahaha.. ritu sy pun bwk camni gak.. smpai 3 beg. kat spital nurse bising, mcm nak duduk terus kat spital bawak banyak2. lainkali bwk 1 beg je... uhuk3x..

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

akak pulak yg rasa x sbr bila tengok PK buat persediaan..akak dlu pun x sabar..smpai baby pun terkeluar awal..37weeks 2 days dh kluar..hehehe..

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

Ok cukup le tu.... mcm nak berkampung kat hospital pulaj

Mrs Lurve said... Best Blogger Tips

wahh..dh siap dh, memg bersemangat nie, sy baru siap packing beg baby...beg mummynya belum lagi pun..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@taufik maria

mmg sikit je..ni pun dh sehabis limit dh ni.cuma beg tu je tk besar,tak muat nak isi byk2..:)

eiela said... Best Blogger Tips

cantiknya beg akak. bleh ikut listing nih kot2 ada yg nak bersalin.

Munnafendy said... Best Blogger Tips

wauu comelnya beg! hehe..sy nnti pakai backpack bapaknye je lah kot..haha

*baju2 baby n barang2 semua tak basuh n xsteril pun lg.lmbt lg kot? hehe

n 0 e s u h a i m i said... Best Blogger Tips

yeaaayy..saya vote warna purple...hehehe...

wahhh..bagus2..dah get ready semua..

Che Rosliza Che Mat said... Best Blogger Tips

hehehe awalnya persiapan...tak sabar nak duk hospital ke...

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Owhhh... masuk Labour room tu, terus kena bw baju baby ye? Adam dulu xde pun. Pakai baju spital. Esok nya baru pakai baju sendiri

lizz said... Best Blogger Tips

waa macam nak gi bercuti pulak yer...hehe...

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Sy voute purle hari tu..hehe..
InsyaAllah dah lebih dr cukup pakaian utk baby tu..mudah2an semua nya di permudah kan ya..amin! :)

LiYa HaNiF :: said... Best Blogger Tips

alhadulillah dah siap yer... moga semuanya dipermudahkan yer...

Nastyna said... Best Blogger Tips

Omg, dah almost there! hihih excited nyer. Bagus nyer PK well-prepared. Detail. Salute, dah siap sedia.

Saya dulu just campak satu dress labuh ngan spender and selimut baby jer, simpan dalam keta kot2. tapi macam tak prepare pun takper takat 3 benda tu kan.

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

ee..syoknyaa..
persediaan nak menyambut org baru..>.< jaga diri kak murni..=)

Ena's Palace said... Best Blogger Tips

mmg bgus prepare awl2 camni..nnti tak kelam kabut

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

Ikutkn dah lengkap tu kutu...

Sabun syampu mmg takyah utk bby.. Utk mak bby takpe kot... Hehe

Sng ready beg awal2 sikit tinggal hangkut je nnti dek cik abg

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

muni, terkejut sy tgk sampai 2 beg....

masa masuk labour room hanya bawak

1. pad utk muni guna
2. pampers utk baby
3. baju utk baby.. takyah bawak seluar, dorg hanya bg pakai baju sahaja
4. selimut baby
5. buku pink n ic jgn lupa plak.. :-)

*itu je, yg lain semua dorang taknak... sarung kaki ke sarung tangan ke topi ke semua tu xpayah...

dkt wad pun, dorg xda nak bg pakai sarung tangan ke topi ke barut ke.. dorang akan bg mandi n letak bedak wangi2 patu dorang balut anak kita tu dgn kain bedung kemas2... ohya, hanya pakai baju je pun, seluar xpakai...

bedak ke shampu ke, dorg guna yg dorg sendiri

time mandikan baby, dorg cuma mintyak pampers n baju n tuala...

*bak kata ayat dlm entry muni ni, mmg xda masa nak grooming bagai.. :-)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@IntaNBerliaN

komen ina sgt membantu.tqvm dear..pasni kena buang benda yg tak perlu n jadikan satu beg saja..:)

Nora Karim said... Best Blogger Tips

wah excitednya... rasa macam saya pulak nak dapat baby baru.. hahahah

norharnida sulaiman said... Best Blogger Tips

beli beg tue kt mn yek? tgh survey2 gak beg cm tue...

cenderamata dari hati said... Best Blogger Tips

layari http://cenderamatadarihati.blogspot.com

hamper barangan bayi pada harga berpatutan..utk diri sendiri @hadiahkan kpd kenalan..

maaf tumpang iklan

(alat senaman utk kempiskan perut pun ada dijual..kegunaan lps besalin nti..kurus kembali)

fairul mohd nor said... Best Blogger Tips

minta maaf kalau tersilap..cuma nak kongsi satu cerita dari kakak ipar sy.. di g kedai cina untuk beli minyak yu yee cap limau, than tokey kedai tu tanya " u muslim boleh pakai miyak nie ke? tapi kandungan minyak ni u org muslim tak boleh guna sebab haram" so lepas tu kakak ipar saya dah tak guna minyak tu... bg yg penah beli cuba chek kandungan minyak tu..

fairul mohd nor said... Best Blogger Tips

assalam...maaf cuma nak kongsi cerita dr kakak ipar saya.. dia g kedai ubat cina untuk beli minyak YU YEE cap limau..than tokey kedai tu cakap " u muslim bole guna minyak ni ke? sebab minyak ni ada campur bahan yg u org tak boleh guna, haram." so kakak ipar saya dah tak guna minyak tu.. sesiapa yg dah beli boleh chek kandungan minyak tu.. sy cuma nak kongsi..

haliza abdul hamid said... Best Blogger Tips

Bdsrkn pglmn ptm.. stuju sgt ngn intanbelian.. skg ni utk second baby, sy set brg2 dlm bakul kcik je utk bwk msuk labour room(da ade pun dlm kete):
Pad utk ibu, (maternity loop..yg ade tali tu)
plastik plapik, (bwk je klu2 diorg mintk.. tp dlu x pkai coz bsalin caeser) ....
towel baby@blanket baby
bby wash yg starter pack 2,(diorg x pkaikn pun...diorg ckp bby bru lahir juz mandi air je.. tp bwk je la kn.. )
pampers new born 3 helai,
Wet tissue pack kcik, (kali pertma bby u uk.. kne tukarkn sendri)
Baju sepasang (wat spare je.. bby akn pkai bju n blanket hspitl.. jd bole letk dlm beg lain)
Myk telon.

Kad merah plak mmg sentiasa ade dlm hndbag

So.. kperluan baby n ibu selepas bsalin bole asingkn dlm 1 beg (utk kgunaan dlm wad n nk blik uma t)..

Kperluan mknn ibu t bleh cek abg bwkkn kmdn. Tp skg sy da ready bakul kat uma je.. x bwk dlm kete pun.. letak termos n kperluan lain.. t sng cek abg nk bwk.