Pixajoy

Saturday, March 16, 2013

Home » Agar-Agar Milo Permintaan Aiman

Agar-Agar Milo Permintaan Aiman



" Dah lama tak makan agar-agar, ibu tolong buatkan boleh?"

"Ok esok ibu suruh abah beli agar-agar"

"Aiman nak agar-agar milo'


Tunaikan permintaan si chubby aku pun gigih carik resepi agar-agar milo. Bukan tak pernah buat agar-agar tapi konon nak buat kelainan, cuba dulu google mana tau ada resepi yang berkenan di tekak. Jumpa resepi agar-agar milo Mat Gebu yang dua lapis terus rasa nak cuba. Mudah dan nampak sedap. 

Aku tak ikut sangat sukatan resepi original, siap tambah susu pekat dan belasah jer buat. Kata Aiman ibu kan masterchef!hoho




Resepi Agar-Agar Milo

Bahan-bahan

Untuk Lapisan Milo
  • 10 gm agar-agar tali
  • 1/3 cawan gula
  • 3 cawan air
  • 3/4 cawan milo
  • 3 sudu susu pekat
Kasi campur semua bahan-bahan dalam periuk dan masak hingga mendidih pastu tapis.

* Untuk Lapisan Susu
  • 10 gm agar-agar tali
  • 1/3 cawan gula
  • 1 1/2 cawan air
  • 1 tin susu cair
Bahan-bahan ni pun kasi campur semuanya. Masak atas api sampai mendidih pastu tapis.

Cara-cara

Tuang adunan agar-agar milo dalam bekas kemudian tunggu hingga sejuk. Bila dah keras baru masak agar-agar untuk lapisan susu. Keruk-keruk sikit agar-agar milo guna garpu. Ni supaya lapisan agar-agar susu melekat cantik dengan agar-agar milo. Lepas dah keruk baru tuang adunan lapisan susu. Bila sejuk masuk dalam peti ais. Time nak makan sila potong. Yummy!




21 comments:

umi alya said... Best Blogger Tips

Sedapnya akak tengok..

psstt: nak tanya soklan sensitif boleh? akak terfikir gak, Pn Kutu ni nama asal ke @ owner kutu (alaaaa yg pemegang duit kutu setiap bulan) @ kt kepala tu mmg ader ....?

i'm sori... xmo marah2 k, akak tanya jer.. :(

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips

sedapla....

izan mama mia said... Best Blogger Tips

sedapnyer.......nak jugak laa...

p/s..umur kiter ker..nnt hujung bln nie,..kita bgtau yer...tapi mmg pangkat kakak laa..ehe

n 0 e s u h a i m i said... Best Blogger Tips

taruk plak dalam peti ais..pastu makan masa sejuk2 tu...yummmmyyy

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Terliur akak tengok....

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

sedapnyaa dpt yg sejuk2..pnas mcm ni plak kan..

transformed housewife said... Best Blogger Tips

seronoklah Aiman dpt apa yg dia nak.

S..U..D..@..I..S said... Best Blogger Tips

agar2 penyejuk tekak dimusim panas

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Sedapnya! makan masa cuaca panas2 ni mmg best.. dah lama tak buat agar2, pasni boleh cuba buat agar2 milo plak..:)

Sally Yatiey said... Best Blogger Tips

Sedapppppnya! :D

Masya said... Best Blogger Tips

oic baru cadang nak buat agar-agar juag.. ntah jadi.. ntah tidak ni.. tiba2 adk masuk hospital pulak kene kencing manis...

NzA said... Best Blogger Tips

dapnya...mintak sikit aiman....

Ena's Palace said... Best Blogger Tips

hebat masterchef nih!..hehehe
nmpk sdp jer...

iietamalek said... Best Blogger Tips

makan sejuksejuk sedap...perghh terbaik...

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

Agar2 milo mmg bestt... Terus rasa teringin taww... ;)

lizz said... Best Blogger Tips

bolah la try nanti..mesti anak2 saya suka..

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Lamanya x makan.... sedapnya tgk.

BUNDA a.k.a KN said... Best Blogger Tips

assalam,
panas2 camni kalau pekena agar2 ni memang sejuk jer tekak kan..

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

best je ni... ni yg tiba2 rasa nak wat gak.. hihi

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

teringin lah plak nak buat agar2 milo jugak!

Nora Karim said... Best Blogger Tips

sedapnya... nak try jugaklah resipi ni...