Pixajoy

Friday, March 29, 2013

Home » Rutin Pemeriksaan Ketika Bersalin

Rutin Pemeriksaan Ketika Bersalin



Gigih dah up entry pasal bersalin. Ramai jugak blogger mak buyung yang tengah menanti saat melahirkan. Kak Imah, officemate aku kena ceaser 4hb akan datang. Doktor tak nak ambik risiko sebab baby besar. Semoga selamat semua hendaknya.



Bagi yang bakal bersalin, pengetahuan tentang perkataan medik ni semua kena ambil tahu juga supaya kita lebih bersedia menghadapi saat yang mendebarkan ni. Serius aku pun seriau.haha..

Vaginal examination

VE ni yang selalu kita panggil kena seluk tu la. VE paling penting untuk tahu sama ada kita sudah benar-benar bersedia untuk proses kelahiran ataupun tidak. Biasanya, VE dilakukan setiap dua hingga empat jam. Apabila semakin hampir 10 cm, pemeriksaan lebih kerap dilakukan. Ramai yang kata kena seluk ni sakit, pada aku kalau kita relex, benda ni tak menyakitkan pun. Kalau dok takut pastu kemut tu yang sakit tu. Tapi kalau dapat nurse atau doktor yang tangan super gagah macam gaban aku tak tau.hiks..

Cardiotopograph

Pemeriksaan yang turut dikenali sebagai CTG ini dilakukan untuk memeriksa kekerapan kontraksi. Alat ni dipasang di perut bagi mengesan kadar degupan jantung baby juga.

Pemeriksaan tekanan darah

Pemeriksaan ini penting bagi mengelakkan sebarang kemungkinan yang tidak dingini sewaktu proses kelahiran. Tapi kan, kalau kita dok tahan sakit dan time tu nurse check BP, kemungkinan besar la darah naik. Situasi ni berlaku kat adik ipar aku. Memang ngeri bila dengar dia bercerita siap kena sumbat tiub air kencing kat bawah. Dah la baru lepas bersalin dan kena jahit. Sila jangan bayangkan macam mana.

Palpation

Doktor akan memegang dan memeriksa kedudukan bayi di abdomen ibu bagi mengetahui kedudukannya normal ataupun sebaliknya.


Lain-lain rutin pemeriksaaan aku tak tau. Kalau ada sila share.










20 comments:

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Masa mengandung dulu mmg pernah jalani semua rutin ni..selalu nya redha je bila kena check.. kekadang malu jg sbb Doktor kt sini byk nya lelaki..huhu..:)
Nice share..

Ym.Bundle said... Best Blogger Tips

bila due ko..macam dah dekat je ni..

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Huhu... Ngeri bila difikirkan. Tapi part kena seluk betul kata Muni. Kalau kita relax jer mmg x sakit.

Munnafendy said... Best Blogger Tips

uaaahhhh sy ingat akak da bsalin tadi!

diana said... Best Blogger Tips

ngeri bila ingt waktu nak besalin tahun lepas..dok terasa2 lagi sakit nya...

GreenJade said... Best Blogger Tips

betul gak..VE tu kalu kite stress & asyik kata sakit mmg le sakit..

sy pun byk kali kena seluk cuba relax kan diri mmg x sakit sgt..perit2 sikit la..may be saye 1st timer..

chii said... Best Blogger Tips

errrr...ngeri seh tgk nya...xtau bila akan alaminya :)

Nora Karim said... Best Blogger Tips

ini rutin biasa... kalau Allah bagi rezeki baby lagi pada saya... saya tetap takut juga... huhuhu

umi alya said... Best Blogger Tips

pengalaman yg paling berharga

eita said... Best Blogger Tips

takut plok tengok orang bersalin..


baru ni plok kawan ita mengandung 3 bulan tapi anak tak berfungsi jadi doktor syor kan buang..sian nyer kat kawan menangis sbb teringin sangat nak anak pompuan...

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Lupa dah semua rutin2 tu.. dah lama dah.. huhu..

Nastyna said... Best Blogger Tips

Hehhe all the best :D very soon kan. I dah tak ingat langsung sakit beranak, macam tak sakit jer (poyo jer ni) hihihi my monster agak besar, 3.4kg, dah la mama nye kecik jer, nasib baik dapt beranak normal.

Pondok Papan said... Best Blogger Tips

Besar pengorbanan isteri ni..lahirkan anak untuk suami..semoga akak selamat melahirkan baby yer..

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

time nak bersalin, mmg redha je apa yg dorg wat..

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

time nak bersalin, mmg redha je apa yg dorg wat..

izan mama mia said... Best Blogger Tips

time sakit nak bersalin,..mmg pasrah jer..janji baby selamat keluar

n O e s u h a i m i said... Best Blogger Tips

bab VE tu mmg selalu dgr org kata sakit...noe dulu ok jer..x ada la rasa sakit...

sal ya said... Best Blogger Tips

info tu bagus.

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

bnyak ilmu nih nk kna taw..acewahhh..haha..

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

betul tu pk.
mcm saya buat HSG la.bila bca kat blog ramai ckp sakit bila dye dimasukkan.
masa saya buat alhamdulillah mmg tak rasa sakit tu. kena cool n relax aje. in shaa Allah.

tpi klau bab VE ni mmg xtau la xda pengalaman lgi..