Pixajoy

Saturday, March 30, 2013

Home » Kenapa Ibu Mengandung Panas?

Kenapa Ibu Mengandung Panas?



Kata orang, time pregnant badan akan panas dua kali ganda. Mula-mula pregnant aku selalu rasa seram sejuk. Dengan aircond pun macam tak suka. Kaki tangan aku selalu cepat sejuk. Sekarang ni dah temister ketiga rasa macam nak pasang aircond je kat rumah. Kalau nak kata aku sorang panas, orang lain pun dok mengomel panas dek cuaca sekarang yang memang membahang tak ingat.

Seriously aku sentiasa rasa panas. Setiap masa tak kira pagi petang siang malam memang panas je yang aku rasa. Kadang-kadang sampai hampir hilang sabar rasanya. Siang malam tidur dalam keadaan berpeluh-peluh. Waktu tidur beberapa kali aku bangun tengah malam bilas badan. Selama ni kalau drive sangat jarang aku pasang aircond, now tidak lagi. Seawal pagi masuk office je aku terus on aircond. Sungguh panas gila-gila tak tau camna nak explain lagi.

Bila dah rasa hilang sabar, cepat-cepat aku istighfar. Aku rasa pelik bin hairan jugaklah dengan keadaan aku yang over panas tak tentu hala. So gigih lagi cari info pasal apa la orang mengandung ni rasa panas.

Let's check it out!
  • Sebenarnya tubuh wanita tengah mengalami banyak perubahan hormon. Kadar metabolisme semakin bertambah sebab tu akan rasa panas.
  • Keadaan bayi yang semakin membesar juga menyebabkan tubuh ibu cepat berasa panas. Penghasilan hormon progesteron akibat meningkatnya suhu tubuh baby dalam kandungan boleh menyebabkan rasa panas. Betullah ramai yang dah tegur perut aku besar, sebelum ni tak nampak sangat depa kata.
  • Peningkatan peredaran darah semasa hamil membuatkan ibu sering berasa panas. Peningkatan aliran darah berlaku apabila hormon progesteron membuka lebih banyak saluran kecil darah di dalam permukaan kulit. Kapilari yang dipenuhi darah inilah yang membuatkan tubuh wanita mengandung panas.
  • Kebiasaannya tubuh wanita hamil akan rasa panas apabila kandungan masuk 6 minggu dan rasa menjadi semakin kuat apabila kandungan berusia 32 minggu. Patut la kan..Dalam situasi serius, kadangkala kepanasan ni boleh menyebabkan pitam dan pengsan. Nasib baiklah boleh control. Dok rumah memang tak pernah berbaju. Rasa nak bogel pun ada.hiks..
 
 
 
 

 

20 comments:

umi alya said... Best Blogger Tips

ditambah ngan keadaan skrg, kita yg tak hamilpun kejap2 mandi, kdg2 waktu mlm smpai 5 kali masuk bilik air, ada aircondpn tak terasa sejuknya

Munnafendy said... Best Blogger Tips

kak murni, sy copy yg kat bawah tu. skrg mmg panas gila!

Pondok Papan said... Best Blogger Tips

Ooo macam ni kisahnya..patutla bini saya pun dulu asyik kepanasan ajer..

Marya Yusof said... Best Blogger Tips

As salam Murni,

Hahaha... Mmg pun! Dulu masa preggykan Iman Marya mengalami kepanasan yg 'agak' teruk...masa tu tgh el nino pulak... Badan panas mmg rasa nak bogel, dulu rumah tak pakai aircond sb hubby tak suka tp masa preggy terus install aircond... sb tak tahan, tambah lagi Marya ni jenis 'badan panas'... tak tahu nak explain mcmana... masa baru2 kawin hubby siap tegur, eh badan bie ni berbahang lah...hehehe... So masa preggy become worse and worse... tambah lagi dgn sindrom carpal tunnel... masa pregnant badan kita 'water retention' so, dgn keadaan badan yg panas dgn intake air yg banyak buatkan badan marya jd mcm belon! Semua kembang! huhuu... Alhamdullillah skrg ni nak masuk musim sejuk jd tak rasa sgt kepanasan tu... perut je makin memboyot... alamak, dah mcm satu entry komen... take care ya hotmama! Semoga semua berjalan lancar :))

Nastyna said... Best Blogger Tips

So kira bagus la kalau u ada perasaan "panas" tu kan, kira semuanya berjalan lancar la. tapi skang ni panas bedahang kan kat malaysia, lagi la berganda2 u rasa. Bogel jer pakai bikini, kat umah pun hehhehe.

NzA said... Best Blogger Tips

cuaca skrg ni pulak panas...org xpregnan pn panas membahang apatah lg org yg sarat mcm PK....

dela said... Best Blogger Tips

setuju... mmg panas

Elya Roza said... Best Blogger Tips

oooo patut laaa perempuan pegnen panass sokmo

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

rasanya sbb skrgh ni mmg panas dia lain macam.. org yg xprgnant pun panasa.. aqilah sampai berpeluh2 tiap2 malam.. padahal kipas paling kuat... mcm muni ni prgnant, lagilah panas

izan mama mia said... Best Blogger Tips

mmg..panas..asyik bekemban ajer lah..hihi

cik cikin divava said... Best Blogger Tips

Sama la..sy dh nk msuk 30 weeks.uh rasa mcm dok dlm wap jer..pans asyik berpeluh jer..nk mandi kerap2 mak xbg tkt nk kmbar air tk bgs utk org ngandung..klu mlm kipas hala kat sy ja sebiji tu pon berpeluh2 mcm xdak angin ja.. Air cond pon xterasa sejuknya.. Msa awl preggy xnak pula air cond. .kipas pon xbrapa suka... Tp la..klu x dak semua tue mcm nk terjun dlm air ais ja..

LiYa HaNiF :: said... Best Blogger Tips

aje nye yer.. :)

n O e s u h a i m i said... Best Blogger Tips

bukan ibu mengandung je panas...ibu2 yg x mengandung ni pun kepanasan yg amat...skang ni mmg super hot..tp bab ibu mengandung panas ni...mmg biasa dengar

sal ya said... Best Blogger Tips

panas pun nikmat jgk kan?!

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

tp kalau ikut musim skarang, x preggy pon panas membahang je kak murni..huhu..

mamasyafi said... Best Blogger Tips

eh..padanlah badan panas semacam je....

Maria Firdz said... Best Blogger Tips

mmg pnas je kan... rasa nk berendam je dalam bilik mndi.. hehe

Unknown said... Best Blogger Tips

Tq .. nice info .. now 37w plus ..mmg panas sgt ya allah ..huhu mndi basuh rmbut siang malam

Unknown said... Best Blogger Tips

Tq .. nice info .. now 37w plus ..mmg panas sgt ya allah ..huhu mndi basuh rmbut siang malam

tumeric said... Best Blogger Tips

kenapa ibu mengandung merase sejuk