Pixajoy

Tuesday, July 09, 2013

Home » Menyusukan Anak Ketika Berpuasa

Menyusukan Anak Ketika Berpuasa



Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan.

Yey esok puasa! Alhamdulillah masih diberi kesempatan menjalani ibadah di bulan barakah.  Kali ni aku bakal berdepan satu pengalaman baru, berpuasa ketika menyusukan anak. Afia baru dua bulan lebih, badan agak kus semangat, jadi memang sangat kuat menyusu. Aku pulak asyik lapar dan dahaga sepanjang masa, bila puasa kena jadi extra kuat. Tahun ni Aiman pun akan bangun sahur dan belajar berpuasa dengan tekun.

Sebelum ni aku selalu tak berselera makan sahur, bangun minum air ambik pahala sunat, kadang makan kurma je. Nampaknya kali ni dah tak boleh skip makan sahur, kena banyakkan minum air, sayur dan buah. Kena minum susu juga sebab jumlah lemak dalam susu ibu biasanya akan berkurang masa puasa. Madu pulak sumber tenaga semulajadi yang dikatakan bagus diamalkan masa berpuasa. Nak makan madu ni susah sikit nak konsisten. Dasar pelupa dan pemalas kan. Kena la cuba ubah perangai.

Ibadah puasa tetap wajib walaupun diberi kelonggaran tidak berpuasa bagi yang menyusukan anak. Aku yakin dapat puasa dengan baik, Insyaallah dengan pertolongan Allah. Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada semua pembaca blog tintong ni


Menyusukan anak juga satu ibadah.
Susukan yang kecik tu je, yang besar kena belajar puasa ye sayang.

Aku mungkin akan kurang update dan BW dalam seminggu. Abah mak bulan puasa cuti sebulan. Ada ni kat rumah aku sambut puasa sama. Dalam seminggu juga kat sini sebelum rolling rumah adik en suami yang lagi dua orang tu. Anak menantu tak boleh la jadi anak hantu.hakhak





18 comments:

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

hehehehe... akak suka yang last tu ..

anak menantu bukan anak hantu...

Dulu masa Qayyum dan SUmaiyyah alhamdulillah akak ok je, Allah bantu memberikan tenaga kepada kita....

Mungkin sebab tu Qayyum dan Sumaiyyah mudah puasa.... seawal 4 tahun dah mula berpuasa

*azni* said... Best Blogger Tips

sy pernah menyusukan anak dlm bulan puasa..alhamdulillah Allah permudahkan urusan itu..penat tu biasa la kan..kita kan supermom! :)

Mama Idlan Irsyad said... Best Blogger Tips

selaamt berpuasa puan kutu...semoga bekalan susu cuku untuk si kecik... buah kurma jangan tinggal tau...

GREENJADE said... Best Blogger Tips

keh3 sabo jer ler

selamat bposa ya sis..hope kita sama2 x putus semangat utk trus bf baby tecit kite ye..

my 1st baby..my 1st time gonna nyusu anak time posa..caiyok kak jade!! hehehe

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Jgn takut kalau kita sihat pengeluaran susu kita tak jadi masalah yg penting jgn berhentikan menyusukan. Kakak dah ada pengalaman menyusukan masa bulan ramadhan ok tak ada masalah..

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Wahhh... puasa + bf, memang slim melim la time raya. Gorjes gitu !

adrianna syaz said... Best Blogger Tips

Salam ramadhan puan kutu...

:D

Masya said... Best Blogger Tips

salam ramadha, selamat berpuasa yer.. insyaallah .. allah akan bantu .. niat nak menyusukan anakkan.. murni kene kuat.. kuat .. chaiyokk...

NzA said... Best Blogger Tips

Selamat berpuasa PK.
Selamat berpuasa juga utk aiman.

lizz said... Best Blogger Tips

Selamat berpuasa...pk...moga kita sambut ramadhan kali ni dengan penuh iman dan taqwa..

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Selamat berpuasa dear....

Munnafendy said... Best Blogger Tips

smoga kita sama2 kuat smgt nk menyusukan anak...chaiyok!

LYAfrina said... Best Blogger Tips

insyallah..moga dipermudahkan,.

salam ramadhan dr lya sekeluarga.. smoga sgala amalan kt diterimanya..amin

suri solehah said... Best Blogger Tips

selamat berpuasa PK..memang pengalaman menyusu bln puasa ni jd kita cepat dahagakan..samalah ngan saya baby masih belum campur susu lagi n abang nyapun masih duk menyusu hihi...masa sahur tu punyalah byk minum air.tp insya allah...moga allah mempermudahkan urusan kitakan PK..

izan mama mia said... Best Blogger Tips

masa mia dulu, penat gak,,ehe,,
wah bestnyer mak ayah dtg posa sama,,

Nora Karim said... Best Blogger Tips

pengalaman menyusukan anak ketika bulan ramadhan ni menyeronokkan sebenarnya... ^_^ Saya pun pernah merasa susukan alisya masa puasa... ada juga entri yang saya tulis kat sini:

http://dialoguda.blogspot.com/2012/07/takkan-kurang-jangan-risau.html

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

ooo mentua ada kt umah la ni yer..

salam ramadhan

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

hahaha.sabar je la
pk, nampak gayanya tahun ni saya pula la berdepan dgn situasi ni. hihi
tp bby dh nak dekat setahun la
terima kasih berkongsi