Pixajoy

Wednesday, July 17, 2013

Home » Diari Ramadhan Aiman : Seminggu Puasa

Diari Ramadhan Aiman : Seminggu Puasa



Tahun lepas Aiman belajar puasa cara dia, tak pernah pun bangun sahur. Setiap pagi aku siapkan sarapan takut dia lembik kat sekolah sebab sepanjang bulan puasa tak disediakan makan. Tahun ni Aiman dah 6 tahun, kena lebih fokus mendidik dia tentang puasa.

Alhamdulillah Aiman agak senang bangun sahur. So far belum pernah skip lagi. Makan pun boleh tahan selera. Lagi-lagi kalau ada nasi goreng bodoh letak ikan goreng dan telur, bertambah la dia makan. Seminggu puasa belum dapat sehari pun penuh. Kata mak jangan terlalu memaksa, buat setakat Aiman tahan. So far sampai tengahari, comfirm Aiman boleh puasa.

Hari pertama siap keluar dialog, Aiman lapar macam nak mati ni..Kalau Aiman mati sape nak tolong ibu?". Lepas tu banyak lagi ayat tak menahan dia macam "ibu..perut Aiman dah mendidih". Biasanya aku suka lengahkan dia berbuka, cuma Wan dengan Maktok ada manja lebih. Tak tahan sikit dah dapat green light untuk minum. 

Hari keempat puasa paling lama, bertahan sampai pukul 4.30 petang. Aiman kalau buka puasa pun cuma minum air, petangnya baru makan. So aku rasa macam sayang je dia buka. Dah tu kemain aktif tendang bola semua tak padan dengan perut mendidih, bila suruh baring tak sampai seminit dah bangun. Mana reti nak duduk diam.




Bukan senang juga nak bertahan sampai tengahari bagi budak kuat makan macam Aiman. Biasanya girl lagi kuat dari boy, aku dulu darjah satu dah puasa penuh.





13 comments:

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Xpe. Slow2. Rajin aiman bangun sahur. Adam, saya malas nk kejut. Sebab memang tak makan pagi-pagi. Itupun, dlm 6.30 baru saya bagi roti sekeping. Jadi la sahur lepas subuh=)

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Best Blogger Tips

salam puan kutu,gelak k.atie bc kisah Aiman berpuasa..biasa la anak2 kecik.Kena pandai pujuk....br depa tahan puasa sam[pai maghrib :)

ros_reeza said... Best Blogger Tips

Salam 8 Ramadhan.. gelagat anak berpuasa :) hihi.. macam mana boleh terkeluar ayat tu dari mulut dia?.. sayu pulak kan..

*azni* said... Best Blogger Tips

cayalah aiman!tp ayat perut mendidih tu kelakar..hehe..

Masya said... Best Blogger Tips

alhamdulillah oklah tu... amir pun masih x puasa lagi... pernah suruh dia puasa.. puasa susu pyh.. nasi x makan xpe... hahahaha.. achaner tu ..

pttlah aiman dah kurus sikit.. dok melasak .tendang bola

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

Selamat berpuasa PK..senyum akak baca pasal Aiman puasa ni...apapun permulaan yg bagus..:)
*betul ckp PK girl lg kuat dari boy..anak2 akak pun camtu.*

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips

take time dan slow slow

:)

lizz said... Best Blogger Tips

hehe klakar lak dier yer...lapo sangat tu....siap mendidih lagi tu hehe...macam gelagat anak2 puasa kan...anak saya pun lebih kurang aiman tambah-tambah siadik macam2 keletah dia...

izan mama mia said... Best Blogger Tips

mendidih tak perut tu aiman,,,,hiiihi

CtAyue said... Best Blogger Tips

slow2 ajar nt aiman pasti berjaya puasa sampai buke..kira bagus dah tu umur 6 tahun dh belajar pose dan blh tahan sampai ptg..bkn senang tu. oo kt sekolah dia mmg tak sedia makan yer kalau bulan pose..

- AZIE - said... Best Blogger Tips

kemain perut mendidih yer hehehehehe xpelah, pelan2 ajar..memg ragam anak2 nak mula posa mcm2

umi alya said... Best Blogger Tips

Alya baru 4 tahun, belum faham erti posa sbnrnya, tiap2 pg wajib singgah kedai runcit beli bekal ntuk k skolah, akak tak psti le kt tadika ada sediakn makanan k tak? tak le pulak tnya cikgu..

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

tahun ni mcm mana?
ke dh terlepas baca .

perut mendidih tu yg tak menahan..