Pixajoy

Sunday, July 07, 2013

Home » Botol Susu NUK, MAM dan Tommee Tippee

Botol Susu NUK, MAM dan Tommee Tippee



Harap maklum entry panjang berjela dengan dialet utara yang tak keterlaluan. Bila stress panjang la sikit membebel.hakhak..

Lagi dua minggu nak naik kerja. Masa mula nak train Afia guna botol dah la seminggu aku pujuk baru dia hisap. Lepas umur dia dua bulan terus takmau. Aku guna brand Anakku je pastu gigih beli Avent pun dia tak mau. Nak kata tak mau sebab aku yang bagi, en suami bagi pun dia gigit-gigit je puting tu haram tak hisap. Bila aku bagi je dia buat serupa nak muntah. Pastu dah lama sikit dia kemam, agak dah boring dia bantai nangis teruk-teruk. Dapat puting ibu hisap kemain macam lapaq sangat.

Bila google dan baca kisah ibu-ibu ramai alami nasib yang sama macam aku. Aku ni tak pernah ada pengalaman camni, rasa macam tak boleh tido malam jadinya(tipu). Aiman dulu keliru puting dapat puting botol terus tak mau puting aku. Tapi senang, bagi puting apa pun dia belasah. Memang jenis tolak batu dengan kayu je sampai la ni pun tu pasai chubby.haha..

Bila google ada yang cakap botol tu ok, botol ni sesuai, botol nun sama macam breast ibu, botol nin lembik anak suka, aku makin pening jadinya. Niat nak pakai cawan tu memang ada tapi takut susahkan pengasuh, so berbekalkan cuti yang berbaki aku rasa nak struggle juga train Afia pakai botol. Biar melabur duit sikit takpa kot.huhu

Aku tau la setiap anak cita rasanya tak sama. Tak semestinya anak kau suka puting tu anak aku akan suka. Kena try and error omputih kata. Setakat ni ada tiga brand botol susu yang aku rasa nak cuba untuk Afia. Tiga-tiga pun sama macam breast ibu. Katanya la kan, toksah nak tipu breast ibu ni kan original, mana ada yang sama, perkataan menyerupai tu boleh la terima.keke


Botol NUK



Mula-mula memang amat tertarik dengan NUK. Ramai yang review kata anak depa suka. Puting dia ada dua jenis, yang kuning tu latex dan yang putih pulak silikon. Avent yang silikon tu Afia tak mau so aku rasa nak cuba yang latex la. Latex ni lagi lembut kan. Lubang dia kat sebelah tepi bukan kat tengah puting. Nak beli puting saja takut tak ngam dengan botol sedia ada.


Botol MAM



Lepas NUK, tertarik dengan MAM pulak. Bukan apa, flownya dikatakan laju sikit. Susu aku ni boleh tahan laju, lagi-lagi belah kiri kesian Afia selalu je tersedak. Kalau tak takde la slamber je aku marmet. Nak beli breastpump pun macam malas. Dah selesa excercise tangan.huhu. Ada kata puting MAM ni boleh masuk dengan botol Avent tapi sebab comei sangat botol dia, beli dengan botol sekali la kot. Nak pilih warna jambu.haha..

Botol Tommee Tippee


Yang ni ala-ala comei gak la kan. Ramai review kata puting dia menyerupai sangat la dengan breast ibu. Tak kisah la lagu mana janji Afia nak hisap memang besaq rahmat.


Dah dekat seminggu aku gigih dok perah fresh milk bagi botol Afia tetap menolak. Selasa ni en suami cuti nak p cari puting kuning latex yang jenis biasa dulu. Kalau ni pun tak jalan niat hati memang nak beli tiga-tiga jenis botol ni terus. Nak beli satu-satu macam membazir duit posting, pastu aku dah kesuntukan masa. Harapnya Afia boleh terima salah satu. Kalau dia mau puting kuning lagi baguih. Save duit ibu.haha..




20 comments:

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

ceritanya lbih kurang dengan pengalaman akak dulu, sumaiyyah... semua akak ada dari yang mahal ke yang murah... end up memang tetap mengecewakan tapi sebab akak ada bibik jadi dia sabar beri guna picagari... rasanya selepas sumaiyyah umur 5 bulan baru la dia nak puting itu pun mengomel setiap kali dia minum bila akak balik memang dia akan gayut je le kerja dia

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

ceritanya lbih kurang dengan pengalaman akak dulu, sumaiyyah... semua akak ada dari yang mahal ke yang murah... end up memang tetap mengecewakan tapi sebab akak ada bibik jadi dia sabar beri guna picagari... rasanya selepas sumaiyyah umur 5 bulan baru la dia nak puting itu pun mengomel setiap kali dia minum bila akak balik memang dia akan gayut je le kerja dia

mrs mell said... Best Blogger Tips

syukrii mula2 dulu anakku, pahtu tukar MAM, then AVENT. semua dia ok. Pahtu, bg botol pureen tp puting pigeon peristaltic.. Sbb puting 2 kalu dia xisap xkua susu. Sejak 2 dia nk y 2 je. Dah susah lak nk cri gnti. Sbb xsemue pasaraya ada jual. Huhu.

BUNDA a.k.a KN said... Best Blogger Tips

macam2 bentuk dah sekarang ni botol susu baby yer...tapi bunda rasa yang no 3 tu lebih praktikal..sebab menyerupai breast nipple..

umi alya said... Best Blogger Tips

In shaa allah moga dipermudahkanNya.. sabar ye..

Munnafendy said... Best Blogger Tips

ooo afia mmg nak putting ori dr ibu je la ni kekdahnya...xpe2, slmt mncuba kak! nak suggest pun tak boleh, sbb si aisy pakai avent..n dia ok dgn avent :)

ieda immi said... Best Blogger Tips

macam2 jenis ada skrg nie
akak dulu x guna pun jenis nie .. akak guna yg anakku aje ;)

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

harap2 sangat afia nak salah satu pilihan ibu ni.

CtAyue said... Best Blogger Tips

semoga berjaya yer..hehe

izan mama mia said... Best Blogger Tips

lor banyak rupanya jenis botol susu

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

yg tommee tu cantik

hana-beautyshop said... Best Blogger Tips

Skrg saya pulak dlm dilema... huhu ..dok ushar2 jgk tommee tippee dgn MAM ni...

hana-beautyshop said... Best Blogger Tips

Skrg saya pulak dlm dilemma yg sama... dok ushar2 tommee tippee n MAM jgk... anak2 dulu semua sng n pakai yg biasa2 je...huhu

hana-beautyshop said... Best Blogger Tips

Skrg saya pulak dlm dilema... huhu ..dok ushar2 jgk tommee tippee dgn MAM ni...

azrai.. said... Best Blogger Tips

Assalam.macamana nak guna NUK punya nipple tu? Yg anticolic..tu duk kat atas ke bawah? Pastu,rasanya mcm air keluar byk la pakai NUK ni. Ke saya silap atau salah pakai? Kena picit ke mcmn? Tolong...

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@azrai..

Waalaikumussalam..tak kisah la lubang tu kt mana pun,bagi je anak hisap puting tu dia tau la cmna nak guna..hehe

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@azrai..

lupa nk komen pasal air keluar tu..mmg nuk air keluar byk,sy pun ada beli tuk afia..btter awk cari puting jenis y cut,susu takkan keluar klu tak hisap.baby ni takut tersedak kan...sy guna pigeon peristaltic plus.

siskawati eddy said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum n salam sejahtera.. Saya nak berkongsi disini, saya ada menjual barangan avent n tommee tippee.. Kalau ada yg berminat, boleh la sms/whatsapp saya utk dapatkan link page FB.. Terima kasih.. Semoga saya dapat membantu ibu2 mendapatkan botol yg terbaik utk anak mereka dgn harga mampu milik dan pastinya barang yg original..

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

susah kan nk cari yg betul betul serasi
sy minat dgn avent. puting dia lembut juga kan.masa jaga baby dlu tgk wisya minum ok je..

pernah skli try marmet.. huahua.
blh tahan nak exercise.

NINA FARHANA said... Best Blogger Tips

Tqq for info..tengah sevey botol utk baby ๐Ÿ˜Š

http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1