Pixajoy

Monday, March 05, 2012

Home » Tips Amalan Ketika Anak Tidur

Tips Amalan Ketika Anak Tidur




Mungkin antara kita sudah sedia maklum tentang perkara yang patut dilakukan ketika anak sedang tidur. Tapi aku tetap nak berkongsi dan nak tempek kat sini sebagai rujukan. 





  • Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke ubun-ubun kepalanya sebanyak yang mungkin atau sebanyak 100 kali. 
  • Membaca surah Al Fatihah 1 kali, Alam Nasyrah 1 kali. Berbisiklah ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru nama penuhnya. Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat, pujian dan perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya. 
  • Amalkan selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita, seperti air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak. 

Sebagai ibu bapa, eloklah kita menjadikankan ini sebagai amalan. Semoga anak-anak kita menjadi anak yang soleh dan cemerlang dunia dan akhirat hendaknya. Amin..






12 comments:

azura said... Best Blogger Tips

Ya Latif memang elok dijadikan wirid, elok sebagai ibu bapa kita ambil perhatian tentang amalan begini buat anak

NzA said... Best Blogger Tips

Mama akak slalu mengingatkan akak supaya amalkan semua ni...mama akak xpernah miss lakukan semua tu pd kami dan alhamdulillah ianya amat2 brkesan.....ttp akak ni trkdg byk ter"miss" petua2 yg mama akak ajarkan. Moga kita sama2 amalkan demi kebaikan anak2....

Cikgu Ma said... Best Blogger Tips

kalo buat incik suami leh dak? hahaha

baguih la kak....amalkan selalu tuk aiman yea^_^

anisalya said... Best Blogger Tips

thanks sebab ingatkan lagi. selalu baca tp kadang2 tu lupa nak buat.

hyz said... Best Blogger Tips

patut diamalkan kepada anak2 oleh ibu bapa zaman skg. sebab tgk masalah sosial budak2 skg sangat teruk.. menakutkan

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

amalan yg sgt bagus utk anak2... itulah... kadang2 mmg termiss juga ni...

Masya said... Best Blogger Tips

terima kasih sbb sudi kongsi ilmu dan info ni.. kdg² dah penat lupa nak buat.. tp cuba jugak buat klu malam tiba² terjaga...

fieda said... Best Blogger Tips

sgt2 bagus..

fieda said... Best Blogger Tips

sgt2 bagus..

Hanie Dew said... Best Blogger Tips

take note bila aku ada anak nanti aku baut dari dia baby lagi. hukhukhuk.

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

ooo yg air wuduk tu perlu amal ni..xpnh tau pulak.. thanks.. ;-)

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

ya latif tu utk melembutkan hati anak2 kan... sbb Latif tu maksudnye Lembut

thanx 4 sharing kutu... :) tp klu anak ramai2, kena kerja keras jugelah yer