Pixajoy

Thursday, March 22, 2012

Home » Pagi Ini

Pagi Ini




Assalamualaikum..


Bismillahirrahmanirrahim. Jom kita mulakan pagi ini dengan menghayati bait kata dari Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood. Sama-sama kita muhasabah diri, Insyaallah.


Bila diuji dengan kekayaan, jika hati sihat akan menjadi pemurah. Jika hati sakit akan menjadi sombong.

Bila diuji dengan kemiskinan, jika hati sihat akan menjadi redha. Jika hati sakit akan menjadi keluh kesah.

 
Bila diuji dengan kesihatan, jika hati sihat akan menjadi syukur. Jika hati sakit akan menjadi lupa. 


Bila diuji dengan kesakitan, jika hati sihat akan menjadi sabar. Jika hati sakit akan menjadi gelisah. 


Bila diuji dengan ketuaan, jika hati sihat akan menjadi tenang. Jika hati sakit akan menjadi merana.

 
Bila diuji dengan kemudaan, jika hati sihat akan menjadi seorang yg sentiasa beringat-ingat. Jika hati sakit akan menjadi seorang yg lalai. 








            


                                    

30 comments:

Juliet_iRa~" said... Best Blogger Tips

btul2..byk y terjadi sekarang..

smoga ira xjdi mcm tu..wuu

:)

thanksss kak igtkan..hee

azam said... Best Blogger Tips

memanglah kan...semua benda buat dgn bismillah....insyaalah diberkatiNYA

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Peringatan yg baik buat kita. Mudah pun nak mengamalkan. Insya-allah kalau dah biasa akan jadi amalan dan tak akan lupa.

Hati sakit dan diuji itu memang pasti kena ada iman sebagai timbang-taranya...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said... Best Blogger Tips

dengan nama allah yang maha pemurah lg maha mengasihani

Munnafendy said... Best Blogger Tips

rupanya sy masih ada lg penyakit hati =(

Pen Biru said... Best Blogger Tips

puan kutu..tulisan tu bertindan 2 la..

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

thanks sbb ingatkn sy yer :-)

btw, esok ada kt umah x? kalu xda pe2 nk g umah :-)

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

xpasti lg nak dtg time bila.. maybe ptglah kot.. sbb esok solat jumaat kan...

smlm tanya hubby, "jumaat ni g umah kwn ina ek".. hubby saya cakap "ok".. hihii

tp pukul brp xtanya lah pulak sbb biasanya kalu tanya, hubby akn jwb xtau lg.. so, esok br blh confirm time.. hihii

xsabo nak jupe muni n aiman.. selalu baca kat blog je..hihii.... "harap sgt esok xkan ada apa2 halangan, sbb nak jupe ibu aiman".. hahahhahah

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

ooo keje mlm ke... ok2, nanti sy confirm dgn hubby cpt2... xnk g umh muni lmbt sgtlah.. kang kelam kabut nk g keje...hihiii

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

a'aa lupa nak tanya plan umah... hahhahahhahhahhahha

bg plan sikit... kikikiiii....

btw, mlm ni sy msg gtau confirm or tak esok yer... n kalu confirm, saya gtau time sekali... nak kene tgk time hubby ni... arini hubby balik keje lambat pulak,... xleh nak tanya awai2...

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

ok2... nanti sy gtau.. kalu x pun, saya calling2 lah muni nanti... dgr2 sikit bunyi hp yer.. hihihii

Ym.Bundle [Blog.Sampah] said... Best Blogger Tips

yaa..aku ternyata lalai..

Mama Adam said... Best Blogger Tips

banyak ujian melanda....

anisalya said... Best Blogger Tips

banyak manfaat bismillah ni.

Rapunzel Cikilolo said... Best Blogger Tips

yup. lima sebelum lima

fieda said... Best Blogger Tips

wah..nak dating dgn ina ye..bestnyer...kita nak join jauh la pulok..

Hanie Dew said... Best Blogger Tips

skrg ni byk hati yg sakit.ubatkan dgn zikir ustaz aku ckp.

eita said... Best Blogger Tips

saling mengingati...

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Best Blogger Tips

salam puan kutu..wah,nak gede2 ngan intanberlian ker?Kim salam ya..:D

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

muni dpt x msg saya smlm?

chii said... Best Blogger Tips

kena saling tolong menolong utk mengingatkan..bak kata ana rafalli.." tolong ingtkan aku "

thank muni..

azura said... Best Blogger Tips

insyaallah Puan Muni

kakyong said... Best Blogger Tips

terima kasih atas ingatan.. ;)

NzA said... Best Blogger Tips

saling ingat mengingat....

puanbee said... Best Blogger Tips

bagus kata2 ni kutu , elok dibukukan jek

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

pendek kata... hati mau sihat... baru semuanya sihat ;)

kay_are said... Best Blogger Tips

memang banyak ujian mendatang.. kadang2 penat gak. tapi cane pun hidup kne diteruskan..

Reena said... Best Blogger Tips

Jadi kenalah jaga hati selalu, jgn bagi sakit. Sebab bila sakit mmg banyak penyakit nak bertandang. Ish-ish-ish

~SaL IjOu~ said... Best Blogger Tips

perlu igt Allah sentiasa..serta muhasabah diri..mudah2an Allah tetapkan iman kita~

Cik Rose Cute said... Best Blogger Tips

Betul tue...muhasabah diri yg menarik...bestkan Ustazah Siti Nor Bahyah Mahmod..nie...