Pixajoy

Thursday, March 01, 2012

Home » Jenis Makanan Aktif Kalori

Jenis Makanan Aktif Kalori



Dalam masa sebulan, berat badan aku turun 1kg.haha. Pencapaian yang agak memberangsangkan juga sebab aku tidaklah mengamalkan diet dan senaman secara tegar. Rasanya cuma mengurangkan jumlah makanan dalam menu harian saja. Makanan seperti biasa semua aku hentam, tak adanya menu diet bagai. Bersenam lagi la malas. Masa balik kampung hari tu aku makan secara tak terkawal juga. Aisey..

Makan akan memerlukan tenaga yang tinggi jika kita bijak memilih makanan. Hari ni aku nak share jenis makanan aktif kalori yang akan merangsang tubuh untuk menggunakan lebih banyak tenaga seterusnya membakar lebih banyak kalori dan meningkatkan metabolisme.


  • Makanan kenyal seperti daging, kekacang, buah-buahan dan sayur-sayuran. Kalori dari makanan ini akan membuat tubuh kita bekerja sebaik sahaja kita menyuap masuk ke dalam mulut. (Hari ni aku masak daging dendeng.yummy!)
  • Makanan baik untuk jantung seperti buah-buahan, sayur-sayuran, beras perang, bijirin penuh, dan serat. Selain sifatnya yang kenyal, makanan seperti ini juga kaya dengan fiber dan mengisi perut dengan cepat berbanding makanan lain yang sama jumlah kalorinya. (mengamalkan oat dan cornlakes. Sayur pun suka!)
  • Makanan pembekal tenaga seperti kopi, teh, dan dark chocolate. Kita boleh meningkatkan metabolisme dengan kopi dan teh, cuma perlu berhati-hati supaya tidak mengambil susu, creamer dan gula secara berlebihan. Teh hijau tidak mengandungi jumlah kafein yang tinggi tetapi ia kaya dengan catechins, sejenis antioksidan yang merehatkan metabolisme sebanyak 4%, iaitu lebih kurang 80 kalori setiap hari. Dark chocolate pula mengandungi catechins dan kafein, tetapi perlu kawal pengambilannya untuk menghadkan lemak dan kalori dalam badan. (Tak suka minuman manis. Alahai..)
  • Makanan yang ‘panas’ seperti lada, kayu manis, halia, bawang putih, bunga cengkih, cuka dan lain-lain. Makanan seperti ini membantu membakar kalori dengan menggandakan tenaga selepas beberapa jam kita makan. Ia juga boleh membantu membakar 100 kalori setiap hari dengan merangsang reseptor saraf dan menghantar signal ke otak untuk membakar lemak. Makanan seperti ini juga akan meningkatkan metabolisme sehingga 12%. (sangat suka, setiap hari masak mesti guna secara maksimum.hehe..)

* Nanti aku BW, Penyakit M menyerang dua tiga hari dah.







31 comments:

LYAfrina said... Best Blogger Tips

INFO y sgt bagus ni..
blh la cba krgkan n elakkan mkn mkanan camni

lady scooter said... Best Blogger Tips

love this info...dapat turun 1kg? wahh... tu dah kira leh bakar semangat dah tu....

Mama Adam said... Best Blogger Tips

owh... aura diet... diet... diet

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Kalau kakak dapat turun sekilo 2 bulan pun dah happy... ini naik adalah, turun tak mahu.

Daddylicious said... Best Blogger Tips

makan secara sedikit2 pun ok gak diet...

hyz said... Best Blogger Tips

sy sayang kalori sy.kalo sy amalkan seperti diatas, apa sahaja yang tinggal kat body montok sy ni?

azam said... Best Blogger Tips

suka ni...fav

Masya said... Best Blogger Tips

suke tomato.. lagi² masak tom yam, asam pedas dll hihihihi....

Rapunzel Cikilolo said... Best Blogger Tips

aku suke makan bawang bila masak kicap je...

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Hmm.. ibu yusuf ni tak ada istilah turun sekarang ni, asyik naik je. Huhu..

anisalya said... Best Blogger Tips

tq for sharing...

MulutPayau said... Best Blogger Tips

berat akak dah tak reti nak turun...huhuhu....

fieda said... Best Blogger Tips

dah tua2 ni berat tak reti2 nak turun..adoii..terima kasih berkongsi..

tu la lama tak nmpk muni berjalan..rupanya kena penyakit M ye..

NzA said... Best Blogger Tips

seminggu dua ni akak asyik lapar je....hu.hu.hu....
info yg bagus nie..TQSM 4 sharing.

titan said... Best Blogger Tips

hoho..kena kontrol makan sekarang. hehe..

Mohamad Ridhwan Ruslan said... Best Blogger Tips

pada saya... untuk yang cantik adalah mengekalkan body permainan mentaliti :)

Kuat mentaliti, makin berjayalah

Udinz.com said... Best Blogger Tips

info yang sungguh menarik...

Muhammad Saiazuan Norhalik said... Best Blogger Tips

hmm tak amek port sangat kekadang..makan je. tp stiap meal tu kena make sure ada sayur.. tak kesah la satur apa2.. plus sangat suka kopi :)

Cikgu Ma said... Best Blogger Tips

saya kuruih..heheh

**aa kak, saya org kedah...

Munnafendy said... Best Blogger Tips

fuh kena amik tips nih. nak kawin tp berat makin naik mcm mana ni???????

So Shy Lady (SSL) said... Best Blogger Tips

bagus tau PK tak suka benda manis.


ssl tgh minum hot chocolate ni ;)

MaryaYusof said... Best Blogger Tips

Salam Puan Kutu,

Penyakit m dah lama bersarang dlm badan ni... Harap2 boleh juga turun sekilo 2 bulan ni...huhuhuu baru baik demam :)

eiela said... Best Blogger Tips

metabolisme saya agak tinggi, bahaya.

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

info yg bagus...

dh lunch ke puan ;)

Jue said... Best Blogger Tips

1kg = sebulan
pergh bole thn
aku kena kurangkan makan neh
perut dah buncit giler giler punya giler skrg haha

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

tahniah beb! ok le tu ade juga turunnye... ;)

Gen2Merah said... Best Blogger Tips

teringin juga nak minum air masak hari2... tapi kerana nafsu, nak juga tekak ni minum minuman yang manis2... ehehehe

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

bestnya kutu.. sekilo sebulan dah kira bagus sgt tu. boleh tingkatkan usaha lagi... *eh...dah mcm cikgu tulis dlm report kad plak.

jebengotai said... Best Blogger Tips

info yg bagus :)

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

wah bagus ni.. kalu muni selalu amal camni mmg bagus.. seronokkan bila berat turun.. tp mcm sy akn rs seronok bila berat naiklah kan.. *nampak sgt manusia tak bersyukur kan..hihii*

masakan yg panas tu, sy pun sk tp hubby kurg sk.. tu yg kdg2 kene berleter..hahahhahah.. so, kene ikut selera hubby lah ..hehhe

Juliet_iRa~" said... Best Blogger Tips

hee..banyak gak makanan y bagus utk amalkan kan..


tp stakat ni berat ira msh terkawal..hee