Sekarang tengah sawan baking. Takjub tak tengok kerajinan kita kakton? Nak sangat kan, dok rumah bukan saja-saja ok, dua bijik kek chek buat!haha..Lepas ni nak baking kek apa pulak ye. Bagi idea!
Dah dua tiga kali juga aku pernah buat kek pisang tapi tak pernah jadi. Baru ni en suami beli pisang, mintak la resepi kat group WhatsApp, pilih punya pilih aku pun ikut satu resepi simple. Percubaan pertama aku kukus, kek aku bantat. Aku sorang je pulun makan.hahaha..Kata ahli group kek bantat mungkin sebab blander lama atau masuk air. Mungkin la sebab aku blend lama sangat. Kek yang paling senang camni pun fail.huhu..
Tak putus harapan, aku buat lagi ikut resepi sifu masak dalam group. Aku cakap kat Aiman, ni last ibu buat kek pisang, kalau tak jadi merajuk tak mau buat sampai bila-bila dah.haha..Kali ni memang tak derhaka langsung, step by step semuanya ukuran sukatan aku ikut. Walaupun aku rasa macam tepung lebih, lurus bendul ikut jugak sukatan asal.haha.
Tak kuasa dah nak kukus, aku bakar pakai periuk bengkang. Alhamdulillah menjadi cuma tekstur kek macam tak berapa perfect, berat sikit, dah katanya tadi terlebih tepung. Tapi kek pisang ni tetap laku, Aiman dan abahnya kata sedap, makan non stop kejap je licin. Nanti ada pisang ibu repeat buat lagi ye Aiman!
Tak kuasa dah nak kukus, aku bakar pakai periuk bengkang. Alhamdulillah menjadi cuma tekstur kek macam tak berapa perfect, berat sikit, dah katanya tadi terlebih tepung. Tapi kek pisang ni tetap laku, Aiman dan abahnya kata sedap, makan non stop kejap je licin. Nanti ada pisang ibu repeat buat lagi ye Aiman!
Marble susu tu pulak saja la nak cuba buat guna resepi baru. Resepi asal kukus juga tapi aku buat versi bakar. Masa bakar happy dah tengok kek naik elok, rupanya indah rupa dari khabar. Tak gebu dan tak laku pun keknya. Tunggu masa masuk tong sampah ja.hahaha...
Biar tak pandai masak, janji rajin masak! Sila terasa kakton oi!