Pixajoy

Thursday, April 03, 2014

Home » Resepi Kentang Frozen

Resepi Kentang Frozen



Serius teruja nak share dengan korang. Selama ni dok beli kentang frozen tak sangka buat sendiri rupanya senang. Rasanya sama sedap malah lebih fresh dari yang beli atau dari KFC tu. Yang paling best kentang frozen homemade adalah lebih sihat tanpa bahan penstabil dan kimia mak nenek. Rangup dimakan selepas digoreng.



Resepi French Fries Frozen : Buang kulit kentang, potong panjang-panjang pastu basuh dan sejat. Panaskan kuali, api jangan kuat ye. Agak minyak dah panas, masukkan kentang, goreng sekejap sekadar bagi dia empuk. Jangan goreng lama, agak dalam 3 4 minit macam tu dah emuk terus angkat dan sejat. Agak leceh sikit disini sebab kentang menyerap minyak. Biar dia menyejat lama sikit atas kertas tisu. Dah sejuk boleh masuk dalam freezer bahagian beku. Bila dah keras boleh keluarkan dah leraikan mana yang melekat. Siap sedia digoreng pada bila-bila masa. 

Better guna kentang yang besar supaya hasil potongan kentang panjang dan menarik. Aku guna kentang sederhana saja buat makan sendiri. Lagipun ni cubaan pertama. Aku tak letak garam pun. Makan begitu saja dengan sos pun dah sedap sangat. Aiman suka sangat sampai tak sempat habis goreng dah licin sepiring dia makan. Kalau ibu tak pantau, memang ibu pun tak sempat nak rasa. Next time kita goreng lagi.

Tengok muka si chubby tak tipu punya sedap tau.



Biarpun selekeh dengan rupa bentuk yang pelbagai, tetap menawan dimata dan tekakku..


Mari berubah kearah snek yang lebih sihat untuk anak-anak. Kemain jakun hang ni PK.hehe..





13 comments:

LydSunshine said... Best Blogger Tips

bagus ni. Texture dia pun lain kan. kalo yg beli tu dia macam gebu lain macam. Ke sebab jenis kentang dia lain ye?

Nastyna said... Best Blogger Tips

Ini kalau Jelita mmg tak sempat sejuk beku la dapat kentang goreng ni. Betul tu... marilah usaha sendiri sejuk beku mana yang boleh.

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

Oh terima kasih adik kutu ku.... lepas ni boleh buat sendiri mudah, dan jimat

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Kentang goreng sendiri memang sedap muni. Hehe...

misz sheyla said... Best Blogger Tips

pernah buat sendiri..lepas tu jadi lembik ...

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Bila ada ilmu yg lebih baik utk dikongsikan jgn fikir yg org lain dah tahu sebab masih ada yg tak tahu macam kakak ni. So bukan jakun tapi satu perkongsian yg baik..

Aiman makan sendiri ye. Mana adik? Auntie dah rindu adik:)

nurbijen said... Best Blogger Tips

wah, dah mcm kentang beli kat kedai... jadi sgt dah tu PK :)

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Kalau goreng terus tak boleh ke PK....kena goreng separa masak dulu yeh....
Rajinnya alahai mama Afia n Aiman ni...

Petak Bunga said... Best Blogger Tips

Kalu rendam air garam rasa masim2 sikit pun sedap..

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Semalam dah beli, tengah hari ni pun kami makan french fries lagi. Memang kena belajar buat sdiri ni. Mmg lagi sihat dan banyak kan? Haha..

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Bab kentang ni kita memang suka. Maklumlah kat rumah kita sebulan paling kurang ada 5kg kentang ya. So, memang elok benar kita buat kentang frozen ni sebagai juadah utama seisi keluarga (Nampak tak PK betapa berbezanya juadah utama rumah kita dengan rumah di seberang sana?) Lainkali tolonglah share resepi yang simple dan mudah supaya senang saya nak meniru tanpa derhaka kerana I am busy lor...

husna zahidi said... Best Blogger Tips

rajin kak murni.. :)
untung aiman dan afia..

syida said... Best Blogger Tips

kna cuba ni...dah banyak ku telan bahan penstabil, bahan kimia mak nenek tu semua..huhuhu