Pixajoy

Tuesday, April 08, 2014

Home » Fasa Belajar Berjalan

Fasa Belajar Berjalan



Baru beberapa hari Afia mula giat merangkak, sekarang Afia sangat semangat berlatih berjalan dengan ibu. Hari ni Afia dah yakin menapak banyak langkah. Ada juga aksi Afia menapak dua tiga langkah, berhenti dan kemudian sambung langkah lagi. Jelas Afia sedang belajar mengawal keseimbangan dan kordinasi otot kaki dengan gembiranya. Detik yang sangat enjoy juga melihat senyuman yang tak lekang di wajah comel dia. 


Daripada apa yang aku baca, baby yang lambat meniarap dan merangkak berkemungkinan akan lambat berjalan juga. Afia meniarap pada usia 4 bulan, merangkak pula mencecah 11 bulan, so tak heranlah kalau dia lambat berjalan. Teruskan latihan and take your time Afia!





24 comments:

makchaq said... Best Blogger Tips

Dah berjalan dah Afia... cepatnya..

Kalau anak2 makchaq paling awai setahun sebulan, yang lambat sampai setahun 4 bulan.. bercakap ja banyak...

Kisah Si Dairy said... Best Blogger Tips

saya memang suka tengok baby yang 5 tahun kebawah...

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

time anak nak bertatih ni memang sronok..slalunya para ibu2 yg terlebih-lebih..rindu pulak time camni..:)

Nastyna said... Best Blogger Tips

Amboi CIk Pia muncung2 mulut bertatih yer. Betul tu, take ur time no need to rush. Macam si JJ langsung takmo merangkak, memanjat terus.

Time Traveller said... Best Blogger Tips

Go Go afia .. cepat berjalan :D

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

Mungkin ada betulnya... meniarap umur 6 bulan, merangkak 1 tahun setengah.. berjalan 2 tahun 4 bulan

sal ya said... Best Blogger Tips

Lambat ke cpt asal sht ok dah.

Acik Erna said... Best Blogger Tips

Afia comel..menang muka suka sangat dapat brjalan tu

KakNi Sihat Cantik said... Best Blogger Tips

Tak pe, pelan pelan.... step by step.... steady Afia ♡♡♡

Sue Bee said... Best Blogger Tips

rindu la time dulu2 anak2 masih baby.sekarang semua dah besar..tahniah Afia

Petak Bunga said... Best Blogger Tips

ma kita kata, kita 8 bulan dah boleh berjalan.. tp luth dah masuk 8 bulan..jalan kena gantung dgn org lagi..
lain budak, lain perkembangan..
kita cepat jalan, tak cerdik dr org lain pun..haha..

- AZIE - said... Best Blogger Tips

take time afia...teroka dulu puas2, bila dh puas merangkak nti..baru ajak ibu jejalan pulak..

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Slow-slow Afia...abg Pa'e dulu pn lambat jalan...1 tahun 2bln baru berlari...hehe

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

pandai afia

lieyalatif said... Best Blogger Tips

good job afia...sikit lagi tu...lepas ni dpt kaki siap laa kasi mak awak exercise lebih sikit okeh...heheheheeh

anak2 lieya pun jenis lambat berjalan...maksudnye semua lepas setahun baru dpt kaki...ade kawan lieya kat opis ni cik puan kutu anak die berjalan umur 10 bulan....tekejut kan?

LiYa HaNiF :: said... Best Blogger Tips

tak pe afia lama2 ok le tue...

Qhalif dh 3 bulan.. tk sabar nk tunggu dia niarap hehe...

nurbijen said... Best Blogger Tips

Anak2 saya pun jenis lambat meniarap... nak masuk 5 bulan baru meniarap, tapi lepas tu terus merangkak... Tiga-tiga dapat kaki masa umur setahun... kira birthday pertama tu dah boleh jalan :)

lizz said... Best Blogger Tips

comey sungguh afea nih tau..anak saya uwais tu jalan umur 1 tahun 2 bulan siadik lak 10 bulan dah bertatih

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Tak your time. Take your time. Kalau cepat berjalan nanti susah gak ibu ajak gi jalan-jalan bershopping dan tolong memasak di dapur. Lewat sikit berjalan pun takpa Afia.

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Lain budak lain masanya berjalan ya.. ni dah ada tanda nak berjalan tu kira bagusla.. tak lama lagi sama berlari dgn abangnya pulak. Mau lenguh ibu nak pungut Afia nanti. Nazif ni gitu la..sejak berjalan mmg tak duk diam. Tu yang berat dia tak bertambah walaupun dah nak dua tahun. Mmg lasak. Sejak 11 bulan hingga 20 bulan ni dia dlm berat 8-10kg je. Kalau nampak bulat dalm 9kg lbh..risau juga mula2 tapi doktor kata biasa bg budak lasak n tak banyak makan.

husna zahidi said... Best Blogger Tips

dah dpt kaki nnti jenuh la ibu..:p

anamizu said... Best Blogger Tips

wahwah dah mula dpt kaki dah afia!

LydSunshine said... Best Blogger Tips

perasaan yg sangat best bila tgk anak senyum kan mrs kutu. Terutamanya bila dia senyum sbb balas senyuman kita. Dengan tenungan mata dia yg boleh nampak dia gembira. owhh... my english. eh, silap... owhh my son.

Masya said... Best Blogger Tips

kira cpt jugaklah afia nak mula berjalan ni.. ank adk sy penakut sikit.. tp dah laju meniti ... tgh demam ni nak ringgankan bdn agaknya..