Amboi cara sangat kan. Saja la pun nak habaq aku baru pandai masak pulut. Dah tua-tua ni baru nak belajar tanak pulut. Pertama kali buat pulut durian last year kot, masa tu pulut aku lembik sikit. Bulan puasa tempohari aku buat pulut durian tekstur pulut macam keras sikit, semalam aku buat pulut kuning baru perfect pulutnya.
Mana tau boleh dijadikan panduan buat adik-adik yang baru nak belajar. Tak payah nak gelakkan aku sangat, better late than never kan.hehe. Masak pulut ni pun sebenarnya ada banyak cara. Aku malas la nak explain yang banyak cara tu, cuma nak cerita cara aku je! Boleh camtu.haha..
Yang pertama sekali kena sukat pulut ikut sukatan cawan, kalau buat dua cawan pulut, maka air santan mestilah dua cawan juga. Pendek kata sukatan pulut kena sama dengan sukatan santan. Santan tu ikut suka la kalau nak lemak letak lebih, tapi pastikan sukatan tu sama ye dengan pulut.
Pulut tu pastikan rendam dulu, lama sikit pun takpa. Aku rendam lebih kurang 7-8 jam. Kalau nak buat pulut kuning kena la rendam pulut dengan kunyit ya kawan-kawan. Lagi lama rendam lagi cepat pulut kita masak. Kalau terlebih rendam tak tau la aku kot terlembik pulut. Yang tu kena tanya pada yang pakar.hahaha..
Ok kita mulakan acara tanak pulut. Mula-mula pulut yang dah direndam tu cuci bersih dan toskan. Masuk bekas pastu kukus. Kukus la dalam 10-15 minit dulu kaup balikkan kalau rajin bagi masak sama rata pastu baru masuk santan. Dah masuk santan kacau rata masuk garam sikit, then kukus sampai masak.
Sekian cara-cara tanak pulut.kahkah..