Alhamdulillah 4 Ramadhan telah berjaya ditempuhi. Sebelum puasa dah angan-angan untuk teruskan momentum diet. Tak tahulah boleh berjaya ke tidak. Kena budget turunkan sikit berat badan supaya hari raya nanti aku dapat makan dengan meriah.kehkeh
Alkisah sudah beberapa hari aku teragak nak makan keropok lekor. Tapi kat pasar tempat aku ni susah sikit nak dapat keropok lekor yang sedap. Yang ada pun rasa tepung je. Aku memang agak berhantu dengan keropok lekor. Kira kegemaran aku dari kecik lagi. Terfikir stok ikan yang hampir kejung dekat dalam peti ais, aku dapat idea nak buat keropok lekor sendiri. Rupanya senang je nak buat keropok lekor ni. Pasal apa dari dulu tak pernah terfikir nak buat.
Walaupun mudah, aku berdepan cabaran juga dalam misi pertama kali membikin makanan famous orang pantai timur ni. Almaklum dah hampir 28 tahun hidup, aku masih belum berkenalan rapat dengan semua spesis tepung. Resepi yang aku google semuanya tulis tepung kanji. Ada juga resepi tulis tepung kanji/tepung ubi. Aku cari dekat kedai cuma jumpa tepung ubi, so aku pun beli. Lepas tu aku jadi confuse seketika adakah tepung kanji dan tepung ubi berada pada kategori yang sama atau tepung yang berlainan?haha
Bimbang juga sejarah mungkin berulang, jadi macam kuih buah melaka aku buat tempohari tak timbul-timbul. Rupanya salah tepung. Ada ke patut aku guna tepung beras. Rasa racun en suami kata!hoho.. Tapi lepas buat siasatan menyeluruh, aku dapat jawapan tepung kanji dan tepung ubi adalah sama.
Ini gambar lama. Yang aku buat dah selamat jadi taik! |
Panjang membebel, aku nak share resepi mudah cara nak buat keropok lekor.
Bahan-bahan adalah Isi ikan ( aku guna ikan kembung je), tepung ubi dan garam secukupnya.
Caranya kisar isi ikan menggunakan blander kering. Masukkan isi ikan yng dikisar dalam bekas. Gaul sebati dengan tepung dan garam. Bentukkan panjang seperti keropok lekor kemudian rebus dalam air mendidih. Bila masak sejukkan seketika. Sedia digoreng bila-bila masa.
Aku buat dapat dalam 5 batang. Dua batang dah selamat dikerjakan budak chubby yang tak puasa tu. Tak habis-habis puji sedap sampai naik rimas ibu.haha..Lagi tiga batang aku makan dengan en suami lepas berbuka. Opss salah, aku makan tak sampai 5keping, yang lain semua en suami bedal!haha..