Dua kali buat aku sorang je suka, depa yang lain tak pandai makan la pulak, sedap kot dia punya rasa tu buat kita teringat-ingat ketagih. Rupa dia memang la macam pucat tak menarik dipandang, tapi rasa dia memang sedap tau.
Tempek sini resepi senang refer bila nak repeat buat. Buat yang tak pernah rasa, boleh cuba buat untuk kelainan dari koteaw goreng biasa kita dok makan tu.
Resepi Koteaw Goreng Ala Thai
Goreng telur hancur ketepikan. Kisar cili padi + bawang putih, tumis hingga naik bau kemudian masukkan udang, sotong or apa-apa sumber protein. Masukkan sos tiram + Sos ikan/sos sotong + perahan limau kasturi kemudian koteaw..Gaul rata perasakan dengan gula + sedikit garam. Potong halus daun ketumbar + daun limau purut, masukkan dalam kuali sekali telur hancur, gaul hingga masak.
Pertama kali buat boh sosej dan fish ball yang tu ja ada.
Sedap tapi pahit sikit rasa daun limau purut. Daun tu masa nak potong pastikan buang batang dia. Aku boh banyak daun sebab suka, mana nak tau batang dia tu punca pahit.Haha
Kali kedua buat boh sotong, aku udang tak berapa boleh makan sangat allergic. Yang ni dah pandai adjust bahan-bahan bagi sedap.
Rasa dia pedas masam manis bergabung, owhh nikmatnya. Uolss must try!