Aku pernah up entry murtabak daging masa pregnantkan Afia dulu. Setelah hampir dua tahun, baru ni buat murtabak lagi.hehe Pun begitu roti canai homemade memang dah tak terkira banyak kalinya dah aku buat. Sebelum ni aku ikut resepi yang kena uli, rehatkan, uli, rehatkan. Nak menguli tu azab, kejap-kejap pergi basuh tangan, tiba masa menguli tangan kotor semula, pi basuh balik. Basuh tangan pun dah kira berapa step dah.haha..
Seperti semua sedia maklum, buat murtabak ni guna kulit roti canai. Sekarang aku dah expert dah buat doh roti canai. Tu dia punya takbur!haha. Tak payah banyak step dah la ni. Rasa sama je pun. Aku uli sekali pastu terus rehatkan. Nak guna baru tebar. Pun begitu tak payah la imagine roti canai aku ni selembut yang jual kat kedai tu. Aku memang kurangkan penggunaan minyak. Sedap makan time panas2, kalau dah sejuk tu tak sedap mana. Tapi bagi Aiman roti canai ibu dia sedap je.hehe..
Kali ni buat inti isi ayam dan kentang. Dah ni je yang ada. Kata en suami kalau pakai daging mesti lagi sedap. Betul, daging lembu ni isi dia manis. Kami sekeluarga memang suka murtabak daging. Aku bagi resepi sama sukatan macam aku buat, pepandai la adjust ye kalau nak cuba resepi ni. Aku buat versi murtabak besaq gedabak, 1/2kg tepung dapat 5 bijik je. Kena sebijik sengkak perut!
Resepi kulit murtabak : 1/2 kg tepung gandum + 2 sudu marjerin + 2 sudu susu pekat + sebiji telur disatukan dalam bekas dan kacau serata semua bahan. Kemudian masukkan campuran air+garam, uli hingga menjadi doh yang tak melekat kat tangan. Perap selama 4 jam atau lebih sebelum canai.
Kalau nak simpan dalam peti ais, bulat- bulatkan doh pasti sapu dengan marjerin supaya tak melekat antara satu sama lain. Masuk dalam bekas kedap udara boleh simpan sampai 3 or 4 hari kau! Lagi lama simpan makin lembut doh roti canai kita. Tapi jangan la simpan sampai seminggu dua pulak. Cari nahas namanya.hakhak
Resepi inti murtabak : Tumis bahan rempah (bawang merah+bawang putih+halia+sedikit cili kering, blander semua) hingga pecah minyak pastu masukkan rempah kari daging + ayam or daging+kentang yang didadu. Masukkan air secukupnya, masak hingga kering dan empuk. Akhir sekali perasakan dengan garam+gula+serbuk perasa.
Inti kentang ayam ni cara aku masak sebijik macam buat inti karipap. Orang lain punya cara aku tak tau la. Aku nak cepat guna bahan rempah yang dah siap diblander dalam peti ais je. Waktu nak guna nanti aku pecahkan 5 biji telur, masukkan inti ayam kentang dan hirisan bawang besar, kacau sebati. So akan jadi seperti gambar diatas.
Cara buat murtabak : Ambil doh roti canai tebar nipis, masa nak tebar ni guna minyak ye. Masukkan inti + sekeping keju, balut kemudian goreng murtabak dengan kuali yang dilancer minyak. Siap!
Aku buat bawang jeruk jugak untuk makan dengan murtabak. Yang ni memang layan makan sendiri buat. Kalau beli dapat sikit, jimat betul bawangnya kan. Belah utara memang famous murtabak dengan bawang merah camni. Dia punya penangan, dah gosok gigi pun tak hilang lagi mulut bau bawang baq hang.haha...
Resepi jeruk bawang : potong halus bawang besar, masukkan cuka plus sedikit air + gula + perasa sirap, gaul sebati, siap!
Semalam dinner murtabak, hari ni pun sama breakfast murtabak ayam cheese!hehe..