Lama kan aku bertapa. Kena sawan lemau ni susah nak baik oii.haha..Dah masuk temister kedua mood memasak dah ok ni. Beratuq macam-macam menu dalam kepala nak masak cuma berkira sikit je nak keluarkan modal beli bahan. Barang la semua mahai kan..kenalah berbelanja secara berhemah.kiki..
Hari ni nak share resepi tofufa. One of my peberet dessert. Masa pregnant Afia dulu memang dok gila makan benda ni. Sekarang abang yang jual soya tu dah tak berniaga..so susah sikit nak dapatkan stok, kebetulan ternampak resepi, bahan pun mudah dan murah, apa kata kita cuba buat.
Aku ingat nak buat perisa pandan, dah beli la sirap pandan tu kat kedai, balik tengok pewarna hijau kat rumah dah expired rupanya. So aku buat plain je la.
Resepi tofufa : Masak 1 peket agar2 tali 12g + 3/4 cawan air hingga larut kemudian tapis. Lepas tu masukkan susu soya kotak 1 liter apa-apa jenama kedalam agar2 tadi + perisa pandan + pewarna hijau, dah mendidih tutup api. Siap!
Agak dah suam boleh masukkan dalam bekas. Tunggu sejuk boleh masukkan dalam peti ais. Air gula tu ikut suka la nak buat putih ke gula merah..kok air gula tak reti nak buat mai komen kat bawah. Air dengan gula je kot.hahaha..
Masuk dalam bekas kecik camni senang anak-anak nak makan. Lalu kat tekak sejuk-sejak time cuaca panas heaven tau..
Alhamdulillah rasanya sama macam beli. Cuma tang soya tu la tak berapa nak fresh dah guna soya kotak. Mana nak pi cari kacang soya original kan. Selamat mencuba.hehe