Pixajoy

Tuesday, August 16, 2011

Home » Do I Look Too Old?

Do I Look Too Old?


Salam 16 Ramadhan


Sedar tak sedar, setengah ramadhan telah pergi. Mood raya makin terasa. Mesti ada yang dah sibuk-sibuk baking kuih raya kan. Aku punya persiapan raya still zero. Baju raya pun tak beli lagi. Nak buat kuih raya pun terpulang kepada kerajinan. Kalau ada niat nak buat pun, sejenis dua jer la. Hanya excited mendengar lagu raya sebelum puasa sampai sekarang pun tak pernah nak pudar,hehe..


Rasanya macam dah lama tak mengetuk keyboard. Semalam seharian tak mengupdate apa-apa. Aiman dah balik dan mertua pun berbuka kat sini semalam. Disebabkan semalam aku kerja petang, so berbuka semuanya dengan lauk pauk dan kuih yang dibeli. Tak sempat pun nak masak. 


Alkisah petang tadi tengah aku lepak-lepak kat rumah, tiba-tiba pintu rumah di ketuk. Aiman tanpa disuruh pantas pergi buka. Kelihatan seorang budak lelaki persis en posmen penghantar kad raya ja muncul depan pintu. Tanpa sempat aku bertanya, budak tu dah bersuara, " makcik, abang ada dak? ". 


Dengan cepatnya ingatan aku dapat menangkap budak nie mesti budak yang bikin tenggiling hitam en suami. Semalam en suami kata nak tukar sport rim moto. Aku pun kejutkan en suami pastu berlalu ke dalam bilik sambil ajak ajak ayam sila budak tu masuk. En suami bingkas bangun pastu terus pergi test tenggiling hitamnya. Kemain dok tunjuk sport rim baru!


Tapi aku still tak puas hati, Do i look too old? huh speaking london dah. Kenapa budak tu panggil aku makcik? Korang nampak tak ayat yang aku boldkan tu? Siap large font lagi nak tunjuk perkataan makcik tu ok. Kalau ye pun budak tu lagi muda dari aku, hah aku makcik? Aku?Well kalaupun umur budak tu paling muda 16 tahun, takkan aku kahwin umur 10 tahun kot, pastu beranakkan ang masa aku umur 11 tahun? Aku rasa ang lagi tua dari 16 kot..Ang agak-agak la nak panggil aku makcik pun!




Ekceli aku takde la kisah sangat budak tu nak panggil aku makcik ke nenek ke opah ker, pasal kat kampung aku memang dah pangkat toklang pun. Tu lain sebab ikut pangkat, realitinya aku nenek muda.kehkeh..Tapi perkataan makcik yang terpancul dari mulut budak tu tiba-tiba buat aku terasa aku tua gila. Banyak sangat ke kedut kat muka aku nie? Tadi gelap kot, mungkin budak tu ingat aku mak en suami..haha nak sedapkan hati!


* Moral of the story, jangan suka-suka nak panggil aku makcik, aku tak suka!







21 comments:

Mrs.Yie said... Best Blogger Tips

erk..masih muda remaja lagi la murni..hikhik..sesuka hati je panggil makcik.. :)

alif ismail said... Best Blogger Tips

skejap je kan rase waktu tu berlalu...tahun ni alif rase puasa sgt cepat...

persiapan pun alif tak buat ape2...duk sibuk mengacau dodol je..

kak, thanks ye rajin kritik blog alif.. alif hargai...

(",)

CIK PARO! said... Best Blogger Tips

Maybe dia tak perasan la tu kak..
hehehehehe..

Miss Tira said... Best Blogger Tips

Kalau dia cakap "Makcik, pakcik ada tak" adil lagi bunyinya.. Hahaha.. Sabo je laa Puan Kutu ye. Kena start makan jamu ni :)

cheqwa said... Best Blogger Tips

hahahaha...orang tuh rabun agaknya..dia pakai spek tak? :p

Wanie said... Best Blogger Tips

hehehe..kan dah ngamuk..die ingat bibik tak?huhu..jangan marah kak..kalau waie jadi akak pun tak suka..huhu

Bigdaddyz said... Best Blogger Tips

aah betul tu ...panggil la kakak ke atau abang ke ..ni panggil makcik pakcik...terasa tua pulak....haha

Umie Artoqiemie said... Best Blogger Tips

Remaja purba .. ahhahaha.

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Ibu yusuf dan maryam tak pernah buat kuih raya sendiri.. dah 8 tahun kawen suma tunjuk2 je.. :D

ps: akak dah biasa org pgl makcik, tp akak mmg dah tua sikit la.. sikit je tau! hehehehe...

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Akak pun kdng2 gerammmmm jugak kalau trjadi mcm tu....

halila Ibrahim said... Best Blogger Tips

hehe... lain kali budak tu kena belajar panggil kak..

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said... Best Blogger Tips

abislah makcik kutu dh mengamok... eh silap, kak kutu... hehehe.. yang peliknye nape hubby akk die panggil abg, tp akk die panggil makcik ek.. hahahaha

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said... Best Blogger Tips

kalau sy mmg SENTAP ah org pangge camtu..kalau budak kecik ok nk pangge makcik sbb anak kita pon lebih kurang range umo diaorg..

takpelah kutu..cool aje..diaorang ni bkn tahu panggilan camtu blh buat kita rs x best..maybe ms tu gelap..tudung kutu senget benget..pakai kain batik lg..x pon mata dia rabun sbb contact lense dia jatuh longkang td..tgklah nnt bila kutu nk pegi keje..silap² dia ngorat ingt awek hehe

AYuNG said... Best Blogger Tips

hehe....sama la kita, penah di panggil mokcik gak...panggil la autie lagi mesra..ehhe

yayath said... Best Blogger Tips

hehe...ye la kan kak..sekejap je rasa masa berlalu..

ada orang yang mcm lagi tua dari kta pun bantai panggil kita kakak..haha:)

Papa Mifz said... Best Blogger Tips

mcm papa mifz kalo nak menjual kan...yg makcik panggil kakak...br la dia syok then beli...:)

hyz said... Best Blogger Tips

hahhaha sabor je lah....

Nur Farah Hani said... Best Blogger Tips

heee// dia tersasul jerk tuh.. tak tahu nak panggi ape... abaikan je..:D

puanbee said... Best Blogger Tips

jahat betui , kalau bee pun org setakat panggil akk je belum lagi panggil makcik.. eh terasa tua gak kalu org panggil makcik nih huwaaa

Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil said... Best Blogger Tips

paham ..paham .. kite pun penah wat entri berbunyi mcm gini satu masa aritu ... sabor je le kan ? ahh..pedulikkan ~

yeayy ade geng ler kite .. p'siapan raya masih zero..sedih2 ... kuih raya sebalang pun belum beli,nak buat tu rasenye xnmpk byg kot..tataw ler dah lg bbrp hari nk raye nnti ...baju raya anak2 ada yg dah beli/tempah,tp ummi nye ni zero lagi ..

NzA said... Best Blogger Tips

ala PK, org tu rabun kot or saja2 nk manja2 mcm anak2 sdara..2 yg panggil makcik...jgn sedih2 ok...hi...