Pixajoy

Monday, June 15, 2015

Home » Resepi Ayam Goreng Sesedap KFC

Resepi Ayam Goreng Sesedap KFC



Anak bujang tengok iklan KFC je dok telan air liur pastu request suruh ibu buat. Kebetulan beli ayam saiz besar, molek sangat la kalau buat ayam goreng permintaan Aiman. Aku google resepi pastu adjust ikut kesesuaian. Kali ni menjadi sedap bak KFC. Balik dari sekolah melonjak happy si chubby. Bau pun sama macam KFC Aiman kata. Tengok rupa ayam goreng ni so good dak wey ?hehe..



Resepi Ayam Goreng KFC : Perap ayam semalaman dengan bawang putih tumbuk + lada hitam tumbuk + serbuk kari ayam + garam + serbuk ayam kalau suka. Celup ayam dalam telur, masukkan dalam bekas tepung goreng , goncang sebati pastu boleh goreng. Goreng dalam api yang panas dan minyak yang banyak, slowkan api sampai masak. Lagi bagus tutup supaya ayam masak sekata.

* Resepi Tepung Goreng : tepung gandum + tepung jagung + soda bikarbonat +  serbuk ayam + serbuk lada sulah + garam + serbuk cili. Gaul sebati semuanya.

Kuantiti tepung gandum dan jagung sama banyak ye. Aku tak letak serbuk cili sebab lada hitam pun dah pedas. Siapa suka lebih hot dan spicy boleh letak. Nak tambah serbuk kari pun no hal. Ni display yang aku punya. Konon diet tak makan nasi, tapi melantak macam apa je.hehe



Mula-mula rasa macam nak buat coleslaw tapi kobis tak ada. Aku tukar dengan salad epal dan pear. Kentang putar ni pun first time buat tau. Kuah lada hitam kentang putar pun simple je, lain sikit dari yang biasa aku buat.  Resepi Sos Lada Hitam sedap kat SINI.

Resepi Simple Sos Lada Hitam Kentang Putar : Bawang merah + bawang putih + sedikit halia + serbuk pati ayam + kicap manis + air, blend semuanya. Masak bahan kisar tadi sampai mendidih, pekatkan kuah dengan tepung jagung pastu perasakan dengan garam + gula. Siap!

Ni dia model ayam KFC. Gaya ja lebih, dia kesip manis ayam pastu luah. Bertuah sungguh!




Please try this at home. Memang sedap. Nanti abah beli peha dan kepak banyak-banyak ibu repeat buat lagi ye man!





15 comments:

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Lagi puaskan sendiri buat ayam goreng. Fiza pun ada hati nak buat yg ala-ala kfc... Hehe. Nantilah nak try buat jugak :)

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Amboi modelnya makan bersungguh2 tu..tangan yang letak bawah dagu tu takut ayam jatuh ke? Comel sungguu gaya cik pia makan ni... patutla ibunya masak macam2 , anak2 makan bersungguh.. berbaloi2 masak

lieyalatif said... Best Blogger Tips

perghhhhh sebijik laa mcm ayam goreng kat pasar malam yg lieya selalu borong tu cikpuan kutu.....lieya dah snap respi tu...nanti nak try ler...bahan2 ade semua nye tu....mesti anak2 kagum...

kemain tgk anak dare tu makan...tak memasal aunty lieya terliur same tauuuu heheheeheh

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Kalau Aiman suka, hari-hari pun ibu boleh buatkan, Aiman! Ibumu itu memang ibu mithali gitu *_*

Eh, senang ni. Petang ni juga boleh buat. Tapi dah sampai rumah, saya memang malas nak buka blog PK ni. Lebih baik saya print resepi siap-siap!

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

blh buat list utk menu berbuka.. hihi.
simple kan..
model makan bersungguh tu..

buat sndiri puas makan kan..

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Alahai Pia... auntie memang kagum dgn ibu Pia ni tau.
Rasa macam nak ambil aje yg kat pinggan tu satu buat auntie ngap macam Pia makan:)

aizamia3 said... Best Blogger Tips

wah.. dapnya tengok anak dara tu makan.. nak sikit boleh.. ;)

LYAfrina said... Best Blogger Tips

tudia..berselera afia makan

Mar Mansor said... Best Blogger Tips

memang sedap..kejap je licin..
sekarang saya guna tepung bestari manjang sebab 1 pek dia banyak sangat..hehe

Sue Bee said... Best Blogger Tips

Jimat duit..tak perlu gi kfc lagi pasni,.tengok pon tau sedap ni

Dewi Aja said... Best Blogger Tips

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

nini said... Best Blogger Tips

Amboiiiii mcm sedap ajekkk ni...nyumnyum

Miz Eija said... Best Blogger Tips

amboiii... kemain lagikkkk... kreatif sungguh PK ni... huntung anak2... ibu serba serbi boleh hihi

umi alya said... Best Blogger Tips

Tu dia afia, mkn x toleh kiri kanan..

CtAyue said... Best Blogger Tips

wah bestnya blh buat sendiri dh ayam mcm kfc.. lg puas makan kan