Pixajoy

Monday, April 20, 2015

Home » Nasi Goreng Chicken Chop

Nasi Goreng Chicken Chop



Dah Isnin, entry tayang makanan lagi.hehe. Menu beberapa hari lepas, tak sempat nak update. Punya lama teringin, tengok sepupu post gambar makan kat restoren mana ntah. Akhirnya jadi jugak Nasi Goreng Chicken Chop aku. Dua hari punya preparation, makan tak sampai sepuluh minit dah licin.haha..

Sehari sebelumnya aku buat siap sos lada hitam dan frozen french fries, perap ayam kasi kaw punya, pastu buat breadcrumbs juga. Esoknya aku cuma masak nasi buat nasi goreng, beli karot dan kobis buat coleslaw, goreng french fries pastu panaskan semula blackpeppers sauce. Ayam aku kasi golek dengan breadcrumbs sebelum goreng. Step by step aku cerita. Punya la pulun.hakhak.



Resepi Chicken Chop : Bawang putih + halia + lada hitam tumbuk + garam + kicap, perap semalaman. Salut dengan telur, kemudian serbuk roti sebelum goreng. 

Resepi Homemade Kentang Goreng

Resepi Homemade Serbuk Roti

Resepi Homemade Sos Lada Hitam

Resepi Coleslow : Kobis dan karot yang diracik halus + mayones + serbuk lada putih + garam + susu pekat + susu cair. Gaul sebati, simpan dalam peti ais sebelum makan.

Puas hati semua homemade. Boleh makan sampai sengkak perut. Alhamdulillah kenyang!








16 comments:

Mona Lea said... Best Blogger Tips

kalau makan dekat kedai entah berapa kena bayar ni

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Salam PK..pagi2 dah kebulur lapar tgk menu ni..haha..

❤Kamsiah❤ said... Best Blogger Tips

adeeiii..telan air liur melihantnya..

Acik Erna said... Best Blogger Tips

makan memang sekejap je pk kan..buat persiapan nak masak tu yang lama sikit

Acik Erna said... Best Blogger Tips

makan memang sekejap je pk kan..buat persiapan nak masak tu yang lama sikit

SalbiahM said... Best Blogger Tips

rajinnya lah PK ...terliur pagi-pagi Isnin ni.huhu

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

rajin betul la pk sorang nih..
ni baru panggil ibu/isteri mithali..
ikat perot famili ngan air tangan sendiri..

Mummydearie said... Best Blogger Tips

PK, oh PK! Kenapalah hang ni rajin sangat!

Dah kata dua hari buat preparation, kenapa tak buat banyak-banyak? Boleh makan berulang-kali untuk breakfastlunchdinner. Agak dah bosan nanti, simpan je resepi. Tahun depan buat lagi.

Aduh, tak larat saya tengok semuanya homemade. Tetiba je terasa kerdil diri ni jadi mak budak. Hahaha!

syida said... Best Blogger Tips

semua homemade! mmg A+++ 👍👍👍

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Kalaulah kakak dekat alanglah bestnya. Mesti kakak dpt satu set macam tu kan:)

nOe suhaimi said... Best Blogger Tips

elok masak sendiri skang ni PK...banyak jimat tu...

LYAfrina said... Best Blogger Tips

waahh... idea bagus..makan nasi goreng n chic chop..mesti sedap ni

Sya Nadia said... Best Blogger Tips

Adoi ... terliur ni..tolong lah pos sepinggan dua Kat Sya ni akk

mak jemah jual vitamin said... Best Blogger Tips

mak aii sungguh menyelerakan..tak pandai nak buat resepi canggih gini..bolehlah try nanti:)

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

aduhai bab preparation mmg kan
tp nk mghabiskan sekelip mata.. janji buat sndiri
mmg mmbuka selera nengok ni haaa..
nk nk coslow tu..mkn sijuk sijuk.. dapnya :)

Amanda Suria said... Best Blogger Tips

Bab home made mmg buat kita puas hati...ermm sedapnyaaaaaa....