Pixajoy

Sunday, April 05, 2015

Home » Donut Coklat Biskut Tiramisu

Donut Coklat Biskut Tiramisu



Jiwa kacau dua hari tak lalu makan baq hang. Bila ketenangan sudah beransur melawan ketentuan, let's makan!hahaha..

Makanan itu terapi kebahagiaan! Tiba-tiba pulak kan tekak teringin donut. Tapi tak mahu yang traditional sira gula. Nak bikin icing untuk topping warna warni pun tak berapa nak gigih,  so buat coklat ganache sebagai topping. Hiasan chocolate rice yang berwarna pun takda. Belasah je yang coklat pastu habiskan stok chocolate chips. Aiman suka sangat, pagi tadi pun sempat breakfast sebiji donut coklat. Besaq gedabak ibu buat, 1/2 kg tepung dapat 11 biji saja donut. Puas kena sebijik pun. Tapi orang gemuk haruslah makan at least tiga bijik.hehe..




Selesai melantak donut aku buat biskut tiramisu pulak. Bila kata nak buat yang ni en suami minta buat lebih. Haritu punya walaupun manis sikit beliau suka dan kata sedap. Kali ni aku buat dua adunan terus, dapat la tiga layer. Just nice manisnya sebab dah tahu agak kan. Yang bekas pertama tu je masuk peti ais.Yang 2nd en suami dah belasah sorang, licin selesai masa tengah suam sejurus siap.



Mari lihat aksi anak dara makan donut. Bukan makan donut pun, dia kira kutip chocolate rice atas donut. Berlemuih comot tak ingat!


Mula-mula dok elok main dengan Abang Aiman. Abang dah masuk tidur takda geng dia datang menyibuk sama kat dapur. Hobinya menjilat periuk saki baki kastard kemain bergaya tak pandang orang dah. Kalau buat kek ke apa memang inilah aktivitinya. Turun temurun punya bakat menjilat.hakhak


Ok bye! jumpa lagi dilain entry main masak-masak bersama ibu Aiman Afia.






8 comments:

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

pk.. saya baru nak mulakan acara.. cik rania dah erk. tak jadi nak buat tiramisu biskut.. memalam nk bgn bercinta kemain. lena lagi bguih..

sudahnya cuci mata tgk tiramisu pk dulu la ..

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

sedapnya... rajin betoi muni ni..

tiga lalat said... Best Blogger Tips

Salam. Hee rajin.

Miz Eija said... Best Blogger Tips

Anak eija pun suka donut... ntah bila la mama nya nak buat asyik beli jer.. kahkahkah .. sedapnya tiramisu... nak resepi :)

Masya said... Best Blogger Tips

tu dia donut besar bakk hanggg kalag big apple .. mmg berbaloi buat sendiri hihihihi .... tp kalau M besar payahlah, tp sejak ada gst ni mmg kemut sikitlah nak membeli.

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Menjilat confirm menurun maknya tu hihi....
Okje tak sukalah ada topping coklat kalau buat sendiri, suka yg gula biasa jer....tak suka ke tak tau ni hihi....

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Hahaha. Bakat menjilat ikut ibunya ke ni? Tak sangka pulak bakat menjilat ni turun temurun rupanya!

Saya cuma suka donut biasa jer. Kalau bertopping bagai memang tak suka sangat. Anak-anak pun tak suka donut, suami pun sama. So, tak payahlah susah hati nak mengdonut kat rumah.

syida said... Best Blogger Tips

aiman & afia, untunggglahh..ibu kamuu rajin masak! (malu i sbb tak berapa nak rajin huhu)