Pixajoy

Friday, April 24, 2015

Home » Resepi Telur Bistik

Resepi Telur Bistik



Alahai MD kita bukan tak nak tayang menu dua hari bertukun di rumah, line internet macam haprak nak download gambar makan masa 8jam. So dipagi Jumaat penuh barakah ini besan belanja resepi simple telur bistik dulu. Katanya menantu tak minat telur, dah kawen dengan anak ibu besok, sila belajar makan telur bistik ye nak.hahaha...

Menu bodo yang jarang jugak keudara dirumah, tu pasal baru tempek kat blog. Mula-mula nak buat telur bungkus, kalut dengan anak bujang yang nak ke sekolah agama, nak cepat makan ibu transfer jadi bistik terus. Sama je resepi telur bungkus cuma yang namanya telur bistik ni kena curah inti atas telur. Jangan tanya aku mana asal usul nama bistik ni ye. Orang panggil lagu tu aku ikut je la!


Resepi Telur Bistik : Panaskan minyak, tumis hirisan bawang besar + bawang putih + cili merah hingga garing. Masukkan sedikit air + sayur campur + sos tomato + sos cili + isi ayam. Didihkan sebentar kemudian perasakan dengan garam + gula + tepung jagung hingga kuah pekat. Tabur inti atas telur dadar, siap!

Resepi asal yang aku selalu buat guna isi ayam, kali ni ganti daging, karot dan tomato, no sayur campur. 




16 comments:

eima said... Best Blogger Tips

tak penah makan walaupun menu glemer kat kedai

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Sedap & menyelerakan.. boleh di cuba nti sebab skrg Pa'e hanya suka omelet..yg ni lagi menarik..:)

Lea Montana said... Best Blogger Tips

menu paling simple. nak lagi simple telur dadar jelah. hehehe

SalbiahM said... Best Blogger Tips

lapar pulak pagi-pagi tengok gambar makanan..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... Best Blogger Tips

Mudahnya PK.. boleh CH cuba nanti.. anak2 CH memang suka telur :)

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Nama tu boleh aje nak letak dik. Yg penting berkhasiat dah sedap dimakan. Ini kalau makan dgn roti pun sedap juga..

mak jemah jual vitamin said... Best Blogger Tips

suka makan telur bistik tapi tak reti nak buat, rupanya simple je hehhe

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Alahai, simple sangat padanlah saya tak pernah buat kat rumah. Hahaha! Eh, bistik dengan telur bungkus tak sama ke? Dah terlanjur tanya, camna nak kasi telur balut segala isi alam tu ek? Kalau beli kat kedaikan isinya mesti dok dalam elok-elok. Saya rasa kalau saya cuba ni, mahu telur duduk luar kuali jadinya, tinggal isi je kat dalam kuali :)So, tak payah cubalah ek, PK ~_^

Yang tak suka telur tu Bubbly Abang, PK. Itu biarlah bakal mak mertuanya fikir camna nak puaskan hati menantu lelaki. Si Adik suka 'tolo-tolo' ni :)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

inti sama ja cuma telur bungkus tu buat dadar..boh inti pastu balut.waktu tebalikkan agkt sekali kuali masuk pinggan..cmna nk explain ya.MD mai umah sy tunjukkan cara.hahaha

woo igtkan dua2 pun tak suka telo..bagiuh la adik cute suka!

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Tak jadi balik sb ni PK tunjuk resepi bodo yang saya tahu buat.. haha.. jangan ingat cheq tau goreng ayam je haha.. tapi dah lama tak buat ni. Masa rajin dulu suka gak buat resepi telur bistik atau telur bungkus ni..

Mar Mansor said... Best Blogger Tips

saya pon biasa buat versi curah je..takde bungkus-bungkus..

Sya Nadia said... Best Blogger Tips

Sya pandai buat tapi tak rajinlah. Tahniah akk yg sentiasa rajin..hehehe

syida said... Best Blogger Tips

telur bistik versi PK ni mcm sng, psl xyah susah2 nak bungkus .yg sy salu order kt kdai makan, bistiknya dibungkus hehe
yg pastinya, sy salu order je telur bistik ni, buat sndiri blom lagi huhu

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

Yg tu telur bungkus la syida.klu namanya bistik wajib curah.haha padahal sama ja..nama je lain

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

blh try time kalut kalut ni.
cepat pon cepat kan

alahai..pk pon lama gak ye x update hihi.ingt kan sy dh nk keta lari pecut dh kalau dtg sini..
tu la kan.. kepenatan nk memerah otak.. so, layan tido lg baik.hahaha.lgpon bla dkg byk xtvtnya..

moh le kita merajinkan diri kembalik..hikhik

Amanda Suria said... Best Blogger Tips

Mmg nampak simple la...dan nampak sedap...boleh la SA cuba nanti coz dania sgt suka telur