Pixajoy

Friday, April 24, 2015

Home » Kek Pisang vs Kek Marble Susu

Kek Pisang vs Kek Marble Susu



Sekarang tengah sawan baking. Takjub tak tengok kerajinan kita kakton? Nak sangat kan, dok rumah bukan saja-saja ok, dua bijik kek chek buat!haha..Lepas ni nak baking kek apa pulak ye. Bagi idea!




Dah dua tiga kali juga aku pernah buat kek pisang tapi tak pernah jadi. Baru ni en suami beli pisang, mintak la resepi kat group WhatsApp, pilih punya pilih aku pun ikut satu resepi simple. Percubaan pertama aku kukus, kek aku bantat. Aku sorang je pulun makan.hahaha..Kata ahli group kek bantat mungkin sebab blander lama atau masuk air. Mungkin la sebab aku blend lama sangat. Kek yang paling senang camni pun fail.huhu..

Tak putus harapan, aku buat lagi ikut resepi sifu masak dalam group. Aku cakap kat Aiman,  ni last ibu buat kek pisang, kalau tak jadi merajuk tak mau buat sampai bila-bila dah.haha..Kali ni memang tak derhaka langsung, step by step semuanya ukuran sukatan aku ikut. Walaupun aku rasa macam tepung lebih, lurus bendul ikut jugak sukatan asal.haha. 

Tak kuasa dah nak kukus, aku bakar pakai periuk bengkang. Alhamdulillah menjadi cuma tekstur kek macam tak berapa perfect, berat sikit, dah katanya tadi terlebih tepung.  Tapi kek pisang ni tetap laku, Aiman dan abahnya kata sedap, makan non stop kejap je licin. Nanti ada pisang ibu repeat buat lagi ye Aiman!

Marble susu tu pulak saja la nak cuba buat guna resepi baru. Resepi asal kukus juga tapi aku buat versi bakar. Masa bakar happy dah tengok kek naik elok, rupanya indah rupa dari khabar. Tak gebu dan tak laku pun keknya. Tunggu masa masuk tong sampah ja.hahaha...

Biar tak pandai masak, janji rajin masak! Sila terasa kakton oi!








21 comments:

SalbiahM said... Best Blogger Tips

jangan kata kak ton, saya pun terasa jugak..hahaha.kna rajin lah kan, nanti lama-lama pandai..huhuhu.nanti nak berguru ngan PK la

makchaq said... Best Blogger Tips

Motto tu yang terbaik..

Biar tak pandai masak, yang penting rajin masak..
tapi kalau rajin lama2 mesti pandai..

Kat rumah makchaq kek2 ni tak laku.. mai la kek apa pun.. kalau beli kek secret resepi sekeping pun kadang2 kering dalam peti ais..

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Sedapnya tu. Rajin sungguh ibu cik pia dgn abg aiman masak. Hehe...

❤Kamsiah❤ said... Best Blogger Tips

tak mengapa..org kata proses memasak ni 'try & error"..

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Hahaha...amboii motto tu terasa den..hihi..kena sawan baking untung lah..hari2 boleh mkn kek.. kek pisang peberet hubby kta..huhu

Tihara said... Best Blogger Tips

nampak cantik kek marble tu,
okay juga pandai buat kek ahkak lagi la tak reti lansung bab kek dan biskut..
padan buat popia nestum aje raya nanti haha

nasa mulia said... Best Blogger Tips

dah lama tak baking....sekarang asyik tak jadi jer tu yg benci...last2 angkut chiffon dari tesco je madang....hehehe

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Adoi. Terasa i.. biar tak reti masak asal rajin masak ya . Adoi.. meh balik la, tuan rumah ni perli kita.. ok balik dulu.

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Boleh pulak kita terbuat kek yg sama. Kakak buat kek pisang juga tapi pisang budak ngaji yg bagi..

Mar Mansor said... Best Blogger Tips

sayangnya kek tu tak gebu..masuk tong sampah lak..huhu..
kek pisang tu kalo gebu lembut memang sedap makan..

mak jemah jual vitamin said... Best Blogger Tips

rajinnya buat kek. btw kek pisang tu memang feveret MJ dulu dan kini..

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Tengok tu, tengok tu! Berapa ramai yang terasa hati. Tersayat-sayat bila tuan blog aneka masakan sempoi ni guna motto gini gaya. Silalah jangan buat lagi sebab Kak Ton tak feeling terasa hati pun. Hahaha....

Ingatkan tadi tengok gambar sebelum baca, macam oh, menjadi lagi dia campak baling! Rupa-rupanya memang indah gambar dari rasa. Kah3x. Silalah jangan tersayat hati kena gelak yerk!

Kek yang begitu indah yang tak laku? Ini yang feeling curiosity membunuh cat nih!

Petak Bunga said... Best Blogger Tips

sy pandai masak..talented. giveted..hahaaa
tp mals.
haha

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

gud job pk..
puas hati kalo anak ngan somi suka makan..

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

belajar dari kesilapan..lama2 nanti terer la..apapun akak tabik sbb PK rajin bebenor..mood membaking akak sekarang kelaut...huhu

Sya Nadia said... Best Blogger Tips

Sya reti je masak. Dah dulu masa jd cikgu tadika suka Sgt masak .dah berhenti,tolong umy k buat catering pulak.. tp Skrg dah pandai² malas pulak..ish²

syida said... Best Blogger Tips

PK, tlg tiup2 sket angin sawan tu..biar smpai ke jb ni haha..

sy kalo buat kek marble, mmg kira rajin tahap dewa dah tu..sbb setakat ni, belum prnh lg buat kek marble seumur hidupku huhu

nOe suhaimi said... Best Blogger Tips

mood mambaking la ni.... klu menjadi pasti puas hati

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

sibuk ye PK??? dtg nk jenguk resepi lagi..hehe

mama hantek said... Best Blogger Tips

terliur sekali tu kek pisang..favourite huhuhu

Amanda Suria said... Best Blogger Tips

Mmg kita terasa sbb kita pandai masak yp x pandai buat kek...jeles...