Pixajoy

Saturday, June 27, 2015

Home » Kuih Pertama Di Bulan Puasa

Kuih Pertama Di Bulan Puasa



Jangan tak tahu azam Ramadhan tahun ni konon tak nak buat bagai sejenis pun kuih untuk berbuka. Alasannya kalau buat, memang aku akan makan banyak. Kalau makan banyak, macam mana nak langsing di pagi raya?hahaha. Kami bukan tak jamah kuih langsung waktu buka, en suami ada beli murtabak, karipap dan sebagainya, tapi kuih buat sendiri so far cucur udang je la ibu buat untuk Aiman. Coq udang ni kategori kuih ke?

Beberapa hari lepas nampak roti gardenia yang dah nak tamat tempoh plus kerak roti balance Cik pia makan, sayang kot nak dibuang rezeki. Ni yang terhasilnya kuih pertama kali di bulan puasa. Kira halal la kan langgar azam. Tahun depan kita tanam azam baru.hehe..

Boleh teka tak apa nama kuih ni? Sekali tengok macam kuih cara pun ada. Aku pakai susu cair untuk rendam roti, tambah tepung plus mauripan plus gula plus garam plus minyak. Kacau sebati dan rehatkan doh. Goreng pastu potong tengah sumbat kaya.


Ni dia resepi sendiri Donut Roti Filling Kaya. Kemain kan kuih aku. Idea spontan je ni. Bangga pulak bila aku makan paling banyak.hahaha...









12 comments:

SalbiahM said... Best Blogger Tips

share lah resepi, kot ada yang nak try..hehe.

Chot said... Best Blogger Tips

Makan bagai juara. Hahah.. Sy pun ingt kuih cara. Sekali bukan pulak. Kecewa rasa dihati. Haha

Acik Erna said... Best Blogger Tips

Sedap la tu sebab pk makan banyak

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Haha.. roti pun boleh jadi pelbagai kuih ya.. nampak sekali ingat kuih cara.. bijak tul la PK..

❤Kamsiah❤ said... Best Blogger Tips

idea yg menjadi...

ida =) said... Best Blogger Tips

Ok la azam mcm tu. Saya azam nk buat kuih sendiri.... Belum tercapai. Lauk dpt masak sendiri pun dah Kira ok

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

a’aa.ingt kuih cara tdi.
kreatif pk..
mesti sedap kan..
rasa kaya dan gabungan roti dan tepung tu..

nini said... Best Blogger Tips

Macam sedap aje kuih niiii

sal ya said... Best Blogger Tips

Biasa kuih mmg kena ada. Tmbhn kalau husben keje pg dia mlm2 nak mengunyah je kejenya. Anak2 dgn kuih mmg suka sgt.

LYAfrina said... Best Blogger Tips

waah..bgusnya..lya xde lgsung buat kuih muih ni..
just msk lauk aje

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Fuyooooo......dasat ar....Allah sayang ni, membazirkan amalan syaitooon....Ni kira roti dalam rotilah ni yek....

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Baru nak komen 'Syabas' sebab berjaya buat kuih resepi sendiri tapi bila sampai ayat terakhir tu tak tahan gelak pulak! Biasalah PK kalau dah syok sendiri di dapur memang kita jugalah yang menghabiskannya. Nak buang sayangkan!