Pixajoy

Wednesday, March 25, 2015

Home » Koteaw Ladna

Koteaw Ladna



Line tengah slow yang amat. Tekanan je nak update. Aktiviti BW pun lemau. Risau blog berhabuk, aku up entry resepi dah la.hehe..

Kali ni nak share resepi mudah koteaw ladna. Dulu biasa makan dekat kedai. Kadang kena dengan selera, tapi selalunya memang menghampakan. Sekarang ni kalau teringin masak sendiri puas hati. Ada stok daging dan isi ayam je pun. Kalau ada udang sotong mesti tambah umphh. Yang penting meriah dengan sayur kailan, karot, brokoli, baby jagung semuanya chek suka!


Mula-mula panaskan kuali dengan sedikit minyak pastu goreng koteaw dengan sos tiram dan kicap, ketepikan.

Untuk kuah : Tumis bawang putih plus cili padi hingga naik bau kemudian masukkan stok protein. Aku guna ayam dan daging sahaja. Tuang air secukupnya + serbuk pati ayam + lada sulah + garam + gula hingga mendidih. Masukkan sayur pastu pekatkan kuah dengan tepung jagung. Tuang kuah dalam koteaw tadi. Siap!

Koteaw Ladna ni menu berbuka aku Isnin lepas. Senang boleh sekali dinner Aiman dan Afia. Biasanya memang aku akan masak yang berkuah, hirup panas-panas baru rasa nikmat makan. Anak dara aku tu kan macam ibu dia jugak, mana layan nasik sangat. Anak bujang lagi suka yang bergoreng, tapi senang tak memilih, makan je apa yang terhidang. Batu kayu pun tak tolak.haha..












10 comments:

Sya Nadia said... Best Blogger Tips

sya dgn hubby suka makan kuey tiow ladna.. sedapnya..nyam nyum...terliur...

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Apa pulak lada salah dik hihi... lada sulahlah tu - dah macam kakak aje typo-error:)

Kakak suka berkuah macam ini.

Sham said... Best Blogger Tips

Eh sy dulu mkn kt kdai rsnya cm xde kicap je kuetiaw ladna ni..tp apadahal resepi msg2 kan...janji msk porut konyang...kan...

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Esok ingat nak puasa...... puasa ganti tak habis lagi hihi...Ramadhan dah nak sampai balik dah ni...
Macam best jugak kalau buat ni....tp masalahnya Kuey Teow pulak tak beli lagi....emm....tengoklah camne kisah esok ni...

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

koteow ladna mmg dappp..
pk saje tau.. saya last makan masa bulan posa ri tu. mak buyung tingin nk mkn.
buat sndiri je. puas hati kan.

dah tak lama kan nk puasa.sekejap je

sal ya said... Best Blogger Tips

Wah2... Sedappppp!!!

Chii Arisa said... Best Blogger Tips

Ooo..cmni je ke...tp chii lg suka kungfu,,,kuewteow tu digoreng ngn telur dulu kn...kuah nya..rasanya mcm sama je

syida said... Best Blogger Tips

wehhh, asyik hapdet aktiviti masak memasak je ni..hoho tertekan i (yg mls memasak ni) ;p

kita pun semnggu x BW..geng lemau gak huhu

Bunda a.k.a KN said... Best Blogger Tips

Camtu jer nk masaknyer...kira mudah gakkan...bunda belum pernah buat sendiri lagi...boleh cuba nanti..

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Untunglah keluarga tak memilih makan. Masak apa pun semua telan. Kalau kat rumah saya jenis berkuah ni Adik sorang je yang suka. Saya suka mi tapi yang lain tak suka. Abang macam Aimanlah suka bergoreng. Daddynya suka semua yang kena grill rentung! Siksalah nak memasak.

Agak-agak kalau saya buat kueyteow ladna ni memang sayalah yang kena makan untuk breakfast, lunch and dinner. Uhuh, satu hari menu serupa. Pengsan juga nih!