Pixajoy

Monday, March 02, 2015

Home » Banana Split Nota Ibu

Banana Split Nota Ibu



Hari paling malas. Aku duty petang. Nak masak lunch pun macam tak kuasa. Perut masih kenyang pagi tadi pekena nasi lemak tambah. Buatkan mee goreng saja untuk bento Afia. Nak masak nasi goreng untuk Aiman dah tak sempat sebab sibuk online.haha..

Breaktime pukul dua ambik Aiman bawak balik sebelum hantar dia ke Kafa.  Hari ni ada Tasmik, Aiman keluar lewat ibu abah tak dapat ambik, pesan pada dia terus jalan kaki ke tempat abah kerja. Kedai depan sekolah saja, ada pak guard pantau lulintas jadi tak la risau.

Sebelum naik tangga Aiman berhenti sekejap melepaskan lelah. Ibu tolong angkatkan beg dia bawak naik. Nampak Aiman letih. Faktor cuaca barangkali. Takut dia buat alasan tak nak pergi Kafa, ibu buat derk je!

" Rehat 5 minit pastu mandi pakai baju, pas mandi baru makan. Ibu buat nasik goreng sat!"

Siap nasi goreng, aku tengok Aiman dah tertidur dengan baju sekolah masih dibadan. Tak sampai hati pulak nak kejut. Sayu naluri ibu tengok muka letih dia. Kalau pandang lagi lama sambil feel memang boleh mengundang air mata.

Tengah hiba sempat lagi fikir projek ternak lemak.hakhak..


Banana split konon! Campak apa yang ada saja. Jadilah buat basahkan tekak dalam cuaca panas. Selesai makan Aiman masih tidur. Tak bergerak dari tadi. Biarlah dia ponteng hari ni. Sesekali. 


Opss lupa nak pesan suruh buat worksheet book dia. Kejam sangat ibu Aiman ni tau!hehe..






13 comments:

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

suka nota tu..
sweet anggat..
panas penat lettew.. sian anak anak kan.kena bg minum air putih byk byk

Nurul Hidayah said... Best Blogger Tips

Urm.. naluri ibu memang gitu kan.. sesekali bagi je anak ponteng.. kesian nengok muke penat sampai tertidur dgn baju sekolah :((

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

ppsstt: pk, tu la pasai,cik abe pon x berapa nk setuju dgn statement gituu.sbb ustaz kazim pernah bgtau pasai tu.

alhamdulillah, dh oke skrg.

aishah nin said... Best Blogger Tips

Aiman tinggal sendiri ke kak di rumah?

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@aishah nin

yup,nti pukul 4 abah dia balik rehat n solat.pukul 6 abah pegi keja semula,pukul 7 ibu balik.rumah kuarters tentera,klu dok luar tu tak harap juga.mmg sejak taun lepas dh biasa tinggalkan dia sekejap2 sorg diri kt rumah.Alhamdulillah so far OK je!

MG schmidt said... Best Blogger Tips

alololoooo
ajar ank cmni
nnti dia pun pandai tulis note
note yg sweet2 kat mommy dia :)

Kak Aya said... Best Blogger Tips

lama tak jenguk puan kutu..afia pun dah besar...kak aya baru berkira2 nak aktif semula.

jom la join contest kat blog kak aya,sebagai pemanas sebelum aktif semula.

syida said... Best Blogger Tips

kalo dekat2, buleh tumpang sesudu projek ternak lelemaks tu..Oh sedapnya banana split ;)
nota ibu, penuh kasih sayangggg..i like!

SalbiahM said... Best Blogger Tips

eh eh..lena betul Aiman, ibu makan banana split sorang-sorang pun dia tak sedar..hehe

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Oh, ibu selalu tinggalkan nota kaki kat Aiman ya! Saya telefon je sebab si Abang ada duduk dengan my kakak. Betullah, PK. Kalau tengok anak-anak tidur kepenatan, sayu je rasa hati. Dapat pulak mak yang emo-emo (macam kita ni) memanglah lagi sayu. Rasa macam nak tidur sama, malas nak pi kerja! Hahaha!

Masya said... Best Blogger Tips

tu dia .. banana splitt ikut suka hati .. sedappnya dapat mkn masa musim panas gini ...

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Seronok kalau dapat kerja yg masa dia fleksibel gitu ye PK...dapat balik rumah sekejap, tengok anak...

Memang penat budak sekarang ni pagi ptg sekolah

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Wei, malu nak tanya ni.. tasmik tu apa?