Pixajoy

Sunday, January 15, 2012

Home » Teori Saiyidina Ali Dalam Mendidik Anak

Teori Saiyidina Ali Dalam Mendidik Anak



Setiap ibu bapa perlu mengetahui tentang teori yang diamalkan Saiyidina Ali, Saiyidina Umar dan Imam Al- Ghazali dalam mengasuh dan mendidik anak. Teori-teori mereka diakui berkesan bagi melahirkan anak yang memiliki peribadi mulia, sentiasa taat kepada Allah serta ibu bapanya. 


Kali ini aku nak share teori yang digunakan oleh Saiyidina Ali. Ia dibahagikan kepada tiga fasa :


1. Tujuh tahun pertama

  • Didiklah anak dengan cara bermain.
  • Belai nak dengan memberi kasih sayang secukupnya. 
  • Ketika bercakap gunakan perkataan yang baik. 
  • Perdengarkan kalimah yang baik setiap hari.
  • Apabila anak menangis, sentiasa bertahlil.
  • Perlu tegas jika anak melakukan kesalahan.

2. Tujuh tahun kedua

  • Didik dengan cara lebih sistematik dan serius.
  • Mula kenalkannya dengan tanggungjawab agama.
  • Suruh anak solat, belajar berpuasa dan sebagainya.
  • Jaga adab pakaian anak dengan membelikan pakaian yang menutup aurat.

3. Tujuh tahun ketiga

  • Didik anak sebagai kawan.
  • Perlu bincang, bimbing dan beri tunjuk ajar.
  • Sentiasa memahami perasaan,menyelami rahsia dan menjadi kaunselor terhadap permasalahan anak.
  • Jadi penunjuk arah kepada jalan yang dipilih anak.
  • Jangan biar anak memilih jalan hidupnya sendiri tetapi beri panduan agar anak tidak tersalah pilih.


                   

                             

11 comments:

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Thanx for sharing. Tips yang berguna.

Pen Biru said... Best Blogger Tips

Tq for sharing..Beguna btol ni

Rapunzel Cikilolo said... Best Blogger Tips

tips bagus...
mean 21 tahun ke atas adalah merdeka! yihaaa!

Juliet_iRa~" said... Best Blogger Tips

wahh..hee..
nt confirm ira kena terjah blk bila dah ada anak..hee

NzA said... Best Blogger Tips

tips yg baik utk jadi bhn rujukan krn ianya Islamik....

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

teori yg sgt bagus.. akan ku praktik kan.. :-)

kakyong said... Best Blogger Tips

LIKE n3 ni..

dah baca kali baca tp tetap baca utk ingatan diri sendiri.. masih jauh perjalanan utk mendidik anak ni..

Masya said... Best Blogger Tips

teori yang boleh dipercayai.. cuma agak ssh nak dipraktikkan... ;p tp berusaha jgk demi anakkan..

Hanie Dew said... Best Blogger Tips

useful. tapi belum dapt praktikkan.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said... Best Blogger Tips

thanx for sharing..


kita ibu-ibu ni sentiasa berusha utk didik anak sebaiknya kan..


tp kengkadang ilang sabooo huhu

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

yes,slalu dgr benda ni tp slalu gak kena revise dan praktik .. bab ajar ank solat ni,hanie dan suami dah mulakan sedari awal lagi (7 thn pertama)