Pixajoy

Sunday, January 29, 2012

Home » Aktiviti Aiman Di Kampung Penang

Aktiviti Aiman Di Kampung Penang



Aku jarang balik kampung Penang sebab selalunya kalau balik sekejap-sekejap tak ada siapa kat rumah. Adik-adik aku kerja jadi tak dapat jumpa mereka.  Lagipun faktor kerja aku dan en suami yang selalu tidak bertembung cuti menyusahkan pergerakan. Tambahan pula sekarang Aiman dah sekolah, jadi agak terbatas masanya. Sesekali bila balik Aiman la orang yang paling suka. Aiman sangat rapat dengan adik aku yang berdua ni,


Hai saya Pak Njang Aiman!

Hai saya Pak Ndak Aiman!


Saya Aiman..


Bila balik kampung, aktiviti yang paling Aiman suka adalah ronda naik motosikal bersama Pak Ndak dan Pak Njang. Lepas tu ikut atau ajak budak berdua tu pergi kedai. Selain tu Aiman tak lupa untuk pau gula-gula, air kotak atau aiskrim. Lebih parah lagi Aiman minta belikan mainan. Tapi mainan tak selalu dapatlah, kecuali kalau betul-betul Aiman pandai bodek.hehe..


Sekarang aku tengok bila waktu petang dah tak ada sangat budak-budak main di padang. Tak seperti aku dulu ligat bermain polis sentry, roundes, main guli dan sebagainya. Kesian jugak Aiman tak ada kawan. Selagi tak petang, aktiviti Aiman  hanya setakat dalam rumah. Selalunya Aiman akan ajak Pak Njang dan Pak Ndak dia main PS. Balik kampung hari tu laptop Acu dia pulak jadi mangsa main game.


Asyik main sampai tak sedar aksi seksi mereka dirakam.


Hari kedua bila Acu pergi kerja, Pak Njang dah mula kerja, Pak Ndak pula pergi bercuti dekat Pangkor, Abah dan PakWa sibuk dengan membuat peta serta taik mata, ibu busy dengan netbook serta membasuh kain baju Berkubang di Hutan Lipur Ulu paip, Aiman buat apa? 



Layan game sorang-sorang!


Sekian saja aktiviti Aiman di kampung. Kesian gila dekat budak-budak sekarang kan? Memang langsung tak berpecah peluh. Macam mana nak kurus wahai budak chubby?






19 comments:

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Bebudak skrg mmg x keluar peluh. Main depan lappy, ipad, phone, tv dan segala mcm gadget lg. paling hebat pun, wii. Itupun, tahap peluh2 manja. Heee

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Samalah dgn abg Yusuf.. terperuk kat rumah.. tak ada istilah keluar main dgn kawan2..

klcitizen cikgunormah said... Best Blogger Tips

samalah dengan anak saya di rumah ni... lemak makin membiak. dulu chubby, dah besar ni kesian pulak tengok..

hyz said... Best Blogger Tips

hamboi cam lagak org tua je aiman tu. heheh

MulutPayau said... Best Blogger Tips

anak2 akak pun sama..suka terperap kat umah....jarang2 dia orang nak keluar main...

Nur-nba said... Best Blogger Tips

Biasalah tu zaman dah berubah.. Kalau keluar pun setakat main2 basikal je.. Comel Aiman..

L said... Best Blogger Tips

haha. budak2 betol.. dah pndai men latop.. haha

jom hayati sebentar.=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/amanahnyer-sahabat-rasulullah.html

Hanie Dew said... Best Blogger Tips

mainan budak skrg iPad,iPhone,PS3,Xbox,Wii. mana ada nak turun padang bepanas panas

tapi atas faktor jenayah yg semkain menjadi jadi tu mungkin parent risau nak lepas kan anak diorang kat luar rumah.

msredcheesecake said... Best Blogger Tips

Anak2 skang memang main dlm umah je la.... Komputer je... RaBun nanti.. Heee

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

a'aa betoi tu.. dulu kita time ptg2.. mcm2 maiann main.. skrg ni budak2 dah duk mngadap laptop je..

rugikan tak dapat rasa kemeriahan kita main cam dolu2..hihii

MaryaYusof said... Best Blogger Tips

Salam PuanKutu,

Betullah zaman la ni budak2 mmg suka xtvt indoor dr outdoor... tak kisahlah as long dorang tak merayap & tak buat keje bukan2... kat luar pun bahaya klau dibiarkan main, tau je lah zaman skrg mcm2 jenayah... serba salah dibuatnye kan... :) Yg penting kena sll pantau dorang ni :)

Ingat nak jugak tag puan kutu...hehehe...klau sudi jwb je lah soalan tag tu...ngeee :)

noor said... Best Blogger Tips

eh samalah nama ank kita!

slm knl

NzA said... Best Blogger Tips

auwwww!!!! cekcinya....

Munnafendy said... Best Blogger Tips

akak main rounders????

wahahaha...mmg heaven la! aduhai rindunya bila teringat balik..

ai dulu suka nau pukul bola masuk semak...keh3

anitadiana said... Best Blogger Tips

sedap betul aiman mkn K.F.C...aqil suka makan kentang aje..tang ayam tu kurang sikit...aqil 4th...

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

rindu masa zaman budak2 dulu kan puan kutu. tapi nasib baiklah si abg kat umah ni rajin jugak main ptg2... main ps2 tu bila takde kawan kat luar umah je..

kakyong said... Best Blogger Tips

Alhamdulillah... anak2 cuti sek ari tu, kerja main jer.. pagi main, ptg main.. pagi2 main kat laman jiran sebelah.. ptg2 main kat lorong dpn rumah, kdg2 main rumah makcik depan rumah yg corner lot nya luas tu..

bosan2 pun tgk CD @ magic english @ cd kartun yg dah diulang ntah brp puluh kali sampai ibunya pun dah hafal skrip

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

sgt setuju, kutu ... budak2 skrg dah sgt kureng aktiviti luar .. ank2 hanie la ...

SHAHZEE said... Best Blogger Tips

k.kutu asal penang ek