Pixajoy

Monday, January 23, 2012

Home » Family Outing : Bujang Terlajak

Family Outing : Bujang Terlajak



Malam tadi aku, en suami, Aiman dan Ateh (adik aku) pergi tengok wayang Filem Bujang Terlajak. Sampai CS parking ditutup, belasah je parking depan CS sambil berharap jangan kena saman sudah. Lepas keluar panggung aku baru perasan rupanya ada pertunjukan kereta modified, bingit telinga! Aiman sampai termuntah.haha..Bujang terlajak jalan ceritanya lebih kurang macam cerita P Ramlee, Bujang Lapok. Aku sipnopsis sikit la ekk. 


Ia berkisar kisah tiga bujang terlajak, Johan, Nabil dan Apek yang mengejar seorang gadis cantik bernama Puteri (Fazura). Banyak taktik dilakukan untuk menambat hati Puteri. En suami kata, "macam takdak perempuan lain!". Aku gelak je, dalam cerita bolehlah kan.. Puteri pula digambarkan seorang yang berhati mulia dan mencari cinta sejati dari lelaki kurang upaya. Puteri terlalu mengagumi ayahnya ( Mustafa Kamal), seorang yang cacat penglihatan. Untuk memiliki Puteri, Apek telah menyamar sebagai seorang yang buta, Johan sebagai lelaki bisu manakala Nabil sebagai seorang yang pekak. 


Pelbagai kejadian kelakar berlaku sepanjang penyamaran. Panggung pun tak sunyi dengan hilai ketawa. Lakonan Johan, Nabil dan Apek merupakan kombinasi menarik walaupun aku mengharapkan Zizan memegang watak Apek. Bukan maksud aku Apek tak bagus, cuma aku tak minat beliau. So abaikan demand peribadi dari aku..hehe. Bagi aku lakonan Fazura langsung tidak menguji kemantapan lakonannya dan nampak pelik. Watak Puteri tu sepatutnya digambarkan lebih menarik. Watak sampingan Ebby Yus sebagai bapak kepada Nabil dan adik angkat Puteri yang nama Jibab (aku tak tau nama dia) banyak membantu menceriakan suasana.


Gimik ending membuatkan aku hampir tertipu juga. Nasib tak sempat bangun lagi, dapatlah aku cover malu.haha..Ramai yang sudah mula angkat punggung, rupanya cerita belum habis. Berderai lagi ketawa dari dalam panggung. Tapi aku still tak faham kenapa akhirnya Puteri pilih Apek? Bujang Terlajak hanya sesuai untuk bersantai mencari hiburan semata-mata. Kalau mencari lebih daripada itu, memang takde! Nama pun filem komedi kan..




* Dengar cerita lagu Maafkan Kami yang dirapkan dalam Bujang Terlajak tidak dikreaditkan kepada penyanyi asal. Wah gosip!hehe..

















17 comments:

Gen2Merah said... Best Blogger Tips

mamaa.... macam syiok plak ulasan yang mama kisahkan tentang filem ni... teringin plak nak menontonnya... tapi pegi dengan siapa.. xda teman yang sudi meneman,... ekeke

hyz said... Best Blogger Tips

sy mmg x minat filem2 prof madya razak mohideen ni. tak de kualiti. filem melayu sy sangat selektif utk menonton. kalau pengarahnya prod madya razak, mmg sy x kn tonton.

si robot comel said... Best Blogger Tips

ehehe, tgk kat youtube lah nnt :P

So Shy Lady said... Best Blogger Tips

eh knp nama depa kt poster lain? tsalah cetak ke apa?

lama btul ssl t. g tgok wyg. wah PK syoknya bhibur d musim cuti la ni ye ;D

Norsalmi said... Best Blogger Tips

Samalah.. Minat zizan. Yang lain tu bukan tak minat tapi kurang suka.. hehe. Teringin juga nak tengok sebab minat kat Fazura. Tapi, kena tunggu tayang kat astro first. Sini xde panggung wayang..

L said... Best Blogger Tips

huhu.. bez eh? takut jer nk p tgk.. haha.. cs sp ka?

jom renung2kan..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/kenapa-ilmu-itu-penting.html

Rapunzel Cikilolo said... Best Blogger Tips

best ke cerita tu?

Cikgu Ma said... Best Blogger Tips

tolong gtau gen2merah saya bleh teman dia tengok movie..ekeke...

tak sempat nak layan movie sangat sekarang..


disebalik tabir | AIR TANGAN

Pia said... Best Blogger Tips

"macam best jer citer....a'ah kan, kan ker best kalau watak apek tu dibg kt zizan,lg pun apek tu dh byk filem dah dia berlakon..hehe..pandai jer kita kan..penerbit tentu lah ada alasan tersendiri pelakon mana yg dia nak utk filem dia.."

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

tingin nk tgk wayang tp tula.. risau tkt alisha buat perangai dlm panggug...

Nurul Nadiah Karim said... Best Blogger Tips

sinopsisnya macam biasa-biasa je kann.takpelahh,tunggu dekat youtube aje nnt ;)hekhek .

chii said... Best Blogger Tips

owh,..camtu ke cte nye..ok da tau..so xyah tgk movie lagi da :p

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

wah..up to date juge kutu dgn filem2 baru yek ... hanie ni sgt lah lama x gi wayang , layan DVD jerrr ...

ebby yus mmg lawak giler

Jue said... Best Blogger Tips

Aku tunggu utube kuar la haha aku suke giler ngan fazura tp aku phm.pe asben ko cuba smpikan sbb mmg betul jugak, industri perfileman ngara kita ni sgt kecil.pusing2 plakon filem dan drama yg sama =)

Anonymous said... Best Blogger Tips

dia pilih apek sbb apek tak pentingkan diri(dia yg selamatkan jibab dari lemas) si johan n nabil buat bodo je..

Anonymous said... Best Blogger Tips

dia pilih apek sbb apek tak pentingkan diri(dia yg selamatkan jibab dari lemas) si johan n nabil buat bodo je..

KakiWayang.com said... Best Blogger Tips

Kitorang dah tengok filem ni (dan ada buat review)
Kurang lawak, namun ada part2 yang memang betul2 lawak.
Thumbs up kepada barisan pelakon.