Pixajoy

Monday, January 30, 2012

Home » Agar - Agar Belang Sedap

Agar - Agar Belang Sedap



Alkisah ini kali kedua aku buat agar-agar belang. Kali pertama hari buat tak sempat nak tayang dah habis di ngap oleh dua kesayangan hamba. Resepi asalnya aku ambil dekat blog Cik Betty. Aku memang bukan penggemar agar-agar, bagi aku tak ada la sedap sangat pun. Tapi bila en suami dan Aiman suka dan kata sedap, aku sangat berbesar hati terima pujian tersebut.hihi.. 


Sebelum aku tepek resepi, jom usha dulu rupa agar-agar belang sedap. Aku salahkan gambar kamera hp yang sudah tua dan uzur punca agar-agar tampak tidak berseri sama sekali tidak seperti puan yang membuatnya, kahkah. 


Taraaa!!!


Resepi Agar-Agar Belang

Bahan - bahan
  • Agar-agar 1 bungkus 18gm (aku guna yang 12gm)
  • 1 tin susu cair
  • 5 biji telur
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu teh esen vanilla
  • Sedikit coklat atau sirap (aku pakai serbuk koko)
  • Gula secukupnya


Caranya panaskan agar-agar dengan air. Bila dah mendidih masukkan gula secukupnya. Ikut korang nak manis macam mana. Sementara tu kisar telur dengan tepung jagung dan esen vanila. Masukkan bahan kisar dalam agar-agar tadi sambil kacau hingga telur nampak nak masak. Akhir sekali masukkan susu cair. Kacau lagi kemudian tutup api. Kemudian bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian asal dan satu lagi untuk coklat atau sirap. Tuang dalam bekas secara berselang seli. Siap untuk di ngap!




Mula-mula ingat nak bagi sikit dekat jiran depan rumah merasa, tapi tak sempat sebab en suami dah bantai sampai nak licin. Aku belasah je potong agar-agar tak perlu mekap lawa-lawa sebab nanti masuk dalam perut hancur gak kan. Harap maklum bintik-bintik hitam tu adalah serbuk koko tak hancur. haha.






23 comments:

Masya said... Best Blogger Tips

tengok gambar pun dah tau sedapp, amir suke sangat klu makan agar² macam ni.. selalu jugak buat agar² roti, tak pakai tepung hihihihihi....

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Makan masa hari panas, kalau sejuk terasa sedapnya kat tekak hihi...

Reena said... Best Blogger Tips

ok..nmpak sdap..ntah ble nk try wt ni..huhuh

hyz said... Best Blogger Tips

mabeles... sekali baca ingat agar2 belalang. agar2 belang rupanya...

fieda said... Best Blogger Tips

pernah gak wat agar2 ni..mmg sedap..

Cik FaRiZaM said... Best Blogger Tips

sedap nye agar agar perisa coklat ....ek? nak try la...

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

wuuu..agar2 roti hari tu pon blom buat lg..bzynyaaa...

*bzy lar sgt..

Ila said... Best Blogger Tips

yang penting orang tersayang suka makan kan...itu yg rajin nak buat kan

NzA said... Best Blogger Tips

sedapnya PK..sejuk rasa tekak kalau dpt mkn saat nie....

Cikgu Ma said... Best Blogger Tips

mak saya penah buat..tp saya x suka..memang x makan jnis agar2 / puding...so, x pandai buat..hehe

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

agar2 ni mmg sedap.. selalu mkn tp mkcik yg buat..hihii

Munnafendy said... Best Blogger Tips

uisssyyy nampak menggiurkan! isy3...

MulutPayau said... Best Blogger Tips

kalau dah licinnnn tu, mmng sedap..!!!

Norsalmi said... Best Blogger Tips

Sedapnya PK.. rasa nak buat sekarang juga

puanbee said... Best Blogger Tips

mmmmmmmmmmmmmmmmmm sedapnya , tp dah mcm buat puding yek ... nanti nak try lah

ohcikgu said... Best Blogger Tips

nampak macam sedap aje. nak sikitt..

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

alaaaa...sedapnya! hasrat nak buat agar2lah...pudinglah... tinggal harapan je. entah bila nak on projek ni.

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Dah lama tak mengagar.. kerajinan timbul tenggelam.. kejap rajin, kejap tak.. hehe..

Hanie Dew said... Best Blogger Tips

feveret aku ni. kakak ipar aku pandai buat dan rajinbuat jugak. aku tukang ngap. hahaha..

kakyong said... Best Blogger Tips

kakyong suka agar2 ni.. dulu selalu buat.. la ni dah malas, sbb end up kakyong yg habiskan sorang2.. anak2 & suami kurang suka agar2 mahupun puding...

Cik Rose Cute said... Best Blogger Tips

Cik rose cute memang pengemar agar2 atau puding hehehe...sedapnya...

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

lama bangat xbuat ni..aritu mak yg ajarkn .. hikss~

SHAHZEE said... Best Blogger Tips

uii sedapnya..boleh try buat ni huhuhu sedap2