Pixajoy

Wednesday, July 27, 2011

Home » Resepi Donut Kentang Demam Bola

Resepi Donut Kentang Demam Bola



Salam korang..


Bahang demam bola makin terasa. Esok perlawanan antara Malaysia dan Singapura kan? Tiket pun dah habis dijual. Pada peminat bola macam en suami memang ternanti-nantilah perlawanan nie. Pada aku yang tak berapa minat bola, aku bikin donut bola sajalah.hakhak..


Mulanya nak buat esok. Bolehlah en suami menonton bola sambil menjerit macam kera sambil makan donut kentang demam bola. Memandangkan esok kerja office hour, fikirkan penat, fikirkan tak sempat, hari nie sajalah aku buat. Biasanya donut yang korang makan ada lubang di tengah. Donut aku bulat macam bola. Ekceli malas nak buat lubang. Orang malas buat kuih mana ada acuan donut segala. Harap maklum!




Bahan-bahan


250gm tepung gandum
2 biji kentang ( di rebus dan di lenyek )
2 sudu susu tepung. (aku curi susu Aiman.hehe..)
2 sudu susu pekat
1 biji telur (di pukul sedikit)
1 1/2 sudu marjerin
2 sudu gula
1 sudu yis
sedikit garam
sedikit air suam


Cara-cara


Masukkan semua bahan dan uli hingga melekat pada tangan. Pastikan doh betul-betul lembut. Perap doh selama sejam hingga naik 2x ganda. Selepas itu, tumbuk doh dengan penuh kasih sayang untuk keluarkan angin. Bulat-bulatkan doh dan biar lagi hingga donut naik 2x ganda. Akhir sekali bolehlah goreng. Sira dengan gula kalau suka. Kalau suka coklat, boleh boh coklat masak. Kalau agak malas, donut kentang nie memang sungguh enak di makan begitu saja!







                                                




34 comments:

NzA said... Best Blogger Tips

ha.ha.ha...mesti riuh rendah bunyi jerit pekik nnti...aiman join skali ke???

cunnya donut tu PK...gud idea tu..xpyh sibuk tebuk2 lubang bagai...nntilh nk gentel camtu gak..Thanks....

K O R I E said... Best Blogger Tips

RSEPI DRI MAT GEBU EK?
nak buat! tp xda bahan

AkmaFaizal said... Best Blogger Tips

tergolak sat bace tang curi susu Aiman, sib Aiman tak kesah. cam senang jerk..nak trylah nnt.ma sih kongsi resepi... :)

Wanie said... Best Blogger Tips

hehe..donut versi baru sempena demam bolaye kak..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@NzA
aiman klu abahnya menjerit,dia pun sebok sama..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@K O R I E
mat gebu?tak pnah pun p blog beliau.hehe tggu blik nti br buatlah korie..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@AkmaFaizal
aiman dah beso,tak kesahlah..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Wanie
yup...enak dimakan waktu nonton bola dong!

halila Ibrahim said... Best Blogger Tips

Sedap ka... pernah dengaq tapi tak pernah la try buat lagi ... rasa apa ye..

Farah Shamsudin said... Best Blogger Tips

wahh.. sedapnyaa!!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said... Best Blogger Tips

harini sy bikin jemput kentang+udang..inspirasi dr jemput cacamerba puan kutu yg haritu..

mykhalis said... Best Blogger Tips

tak baik wat orang terliur k?

Ila said... Best Blogger Tips

dari sehari ke sehari nak buat donut tp entah bila...huhuh

mama tims said... Best Blogger Tips

huwaa..sedap tu layan masa tgk bola..

deeya said... Best Blogger Tips

akak .. doh tu ape ? ta pernah dngar pun . huhu ~ disebabkan dya jakun , maka akak kene buatkan lah utk dya . hahakz !

Papa Mifz said... Best Blogger Tips

tajuk entry nih x boleh blah...haha

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@halila Ibrahim
sedap kak.ada rasa sikit.takde la rasa tepung jer!

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Farah Shamsudin
hehe

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty
wow sedap tu...my peberet,kentang plus udang!

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@mykhalis
haha kesian..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Ila
sy ikutkan mls gak..tp teragak sgt nk mk ndonut kentang.1st time buat menjadi..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@mama tims
huhu jap lgi isap jari jer..dh jadik taik donut nie.haha..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@deeya
aduh doh pun tak pernah dengar awk nie deeya.isk3...

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Papa Mifz
haha oklah tu..:p

chii said... Best Blogger Tips

perghh..donut kentang? mcm menarikn utk dicuba je...aisey..wat chii terliur je

Nur Farah Hani said... Best Blogger Tips

ermmmmmmmmmmm resepi baru lagi..s edap2.. ahahaha.. :D

anggunpesona said... Best Blogger Tips

Boleh le akak try buat untuk buka puasa nanti. Tq share resepi.

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@chii
senang dan sedap..slmt mencuba yer chii..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Nur Farah Hani
hahahaha

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@anggunpesona
tulah..sedap nie buat waktu berbuka kak..

Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil said... Best Blogger Tips

hahahh..ade ke kate laki mcm kera..mcm2 ler kutu neh .. :p

hah rajen le tu berdonut2 bagai...dakoo lama xbuat donut..sejak xmenjadi dolu2 tu..serik lak rasenyer. ...

1st time dgr donut kntg ni..mesti sedap kan ! ;)

rara pinkmafia said... Best Blogger Tips

wahhhh terbaek lah ni kak.hehehe

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil
bkn laki kera..lompat tu ja macam kera.jgn slh faham,hehe..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@rara pinkmafia
huhu sedap tau