Pixajoy

Sunday, July 10, 2011

Home » Nasi Ayam Yang Sedap

Nasi Ayam Yang Sedap



Salam hari ahad untuk semua,


Bercakap pasal skill memasak, aku ekceli banyak belajar masak dari resepi. Walhal aruah mak memang expert masak. Cakap jer la kuih tradisional apa yang mak aku tak tahu. Kalau setakat masak lemak, sambal, kari tu semua orang tau la kan. Entah ekk, dulu aku langsung tak minat nak belajar. Mak aku jugak jenis yang tak bising, hingga aku dah anak dara pun aku tak bantu mak di dapur. Itu kisah dulu-dulu. Aku memang agak pemalas.haha..


Bila dah kahwin dan duduk sendiri, aku ingat lagi masakan pertama yang aku masak adalah sambal tumis telur. Terlebih garam dan en suami pun kutuk masakan aku yang langsung tak sedap. Kalau aku nak masak kari,aku siap belek resepi belakang serbuk kari bagai..Buruk perangai! Masa sekolah tak nak belajar masak. Habis sekolah sambung belajar. Habis belajar tak lama lepas tu terus kahwin. Sampai kahwin pun tak reti nak masak. Walhal dulu kecik-kecik expert apa aku main masak-masak..


Betullah kata orang, kalau dah jadi isteri, kena jaga perut dan selera suami. Bila pandai masak mesti suami sayang. Untuk menjadi isteri kesayangan suami, aku pun rajinkan diri tengok resepi dan cuba. Mungkin skill mak tu turun kat aku, semua yang aku buat mesti menjadi. Bila en suami puji sedap memang banggalah. Kembang kempis hidung. Terkinja-kinja lompat macam beruk. Ini aku tipu..Lalu semakin hari berlalu aku pun menjadi seorang isteri yang sering dipuji masakannya. Semua masakan aku setaraf chef wan.haha Riak sekejap..


Seingat aku, aruah mak aku memang tak pernah buat nasik ayam. Kalau pernah makan pun kat kedai jer la. Aku pun tak pernah masak nasi ayam sebab aku ingat masak nasik ayam nie gila susah. Suatu hari, aku makan nasik ayam yang sangat sedap dekat rumah seorang kawan. Lepas tu baru ada keinginan nak mintak resepi dan cuba buat sendiri. Sejak tu, boleh dikatakan selalu jugak aku masak nasik ayam. En suami dan Aiman pun suka. 


Dah lama rasanya tak masak nasik ayam. Kebetulan semua bahan ada kat rumah. Tiba-tiba tekak teragak nak makan nasi ayam. Hari nie masak jer la..Ok layan gambar budak chubby tengah makan.













34 comments:

kakyong said... Best Blogger Tips

patut la chubby.. mak dia setaraf chefwan... ;)

klik HB

hyz said... Best Blogger Tips

ha... kantoi ayam hangus.....

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@kakyong
kahkah gurau jer la..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@hyz
eh ayamnya mmg hitam..pkai kicap.mana ada hangus..:)

Mrs.Yie said... Best Blogger Tips

aiman sorang je?mintak sikit aiman.. :)

Bigdaddyz said... Best Blogger Tips

wui...bukan main lagi dia yer...hehe

Farah Shamsudin said... Best Blogger Tips

sedapnya nasi ayam!! nak jugee..

NzA said... Best Blogger Tips

akak pn belajar masak dgn suami...nasib baik suami pndai masak...skrg ni ckp aje nk mkn apa...."SIAP utk dihidang..."..he.he.he...

kpah k-poh said... Best Blogger Tips

kpah pun sama...tak reti nak masak...duduk dgn nenek..lagi ler manja..pastu dpt suami yg baikkkk sgt..siap ajar kpah masak..Skrg ni..masak biasa2 tu boleh lah..setakat nak jamu org tu...boleh laaaa...yg penting nak belajar..kan..

halila Ibrahim said... Best Blogger Tips

emmm ... aiman .. makan sungguh la.. patut la chubby ... rajin buat nasi ayam akak malas nak buat pasal rasa renyah..

MulutPayau said... Best Blogger Tips

salam kenal...dari blog kak pah terjah ke sini...

p/s..saya pun tak berapa suka memasak..tapi kalau anak2 suka..tu dah dikira makanan paling sedap..hehehe betulkan...

Tengku Puteri said... Best Blogger Tips

har har har...nih chef Zaidah dtg... heee... sy pun zaman kanak2 ribena dulu sgt pakar lah masak2 tanah..tabur2 bunga buat hiasan.. sekarang sibuk belajar...masak tak berapa nak sibuk lagi..maka mak pun selalu radang hati...rasa macam nak smackdown saya..tpi sis boleh berjaya setelah kawin..mesti sy pun boleh la... hahaha...

Cik Wani said... Best Blogger Tips

hye,,blogwlking here.

btw jom komen link kt entry wani ni

http://akuazwani91.blogspot.com/2011/07/i-saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

thx a lot =)

♥♥syahadah♥♥ said... Best Blogger Tips

Mmg nasi ayam ni senang je buat ya....selera sgguh makan aiman...sure sedan nih

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

hehheh betoi tu.. kene tawan perut suami.. saya ni pun mula2 kawin mmg tak pandai masak pun.. asyik kene komplen je dgn hubby..

tapi skrg ni, my hubby siap ada favorite lauk yang saya masak lagi.. hihii.. My hubby kalau nk suruh masak lauk tu, dia akan cakap "Masak lauk yg abg suka tu".. muahhaha

Lebih2 lagi, my hubby ni pulak, hari2 blik lunch dkt rumah.. dia pulak mmg xsuka sgt mkn luar..

mmg betoi kan.. bila hubby kita puji kita msk sedap.. rasa mcm spanjang hari nak senyum.. muahahhah

anggunpesona said... Best Blogger Tips

Tengok muka aiman je dah tahu nasi ayam tu sedap. Untung aiman ye dapat mak rajin masak.

ummiaqeef said... Best Blogger Tips

haritu baru buat nasi ayam,hehe..

Bila Ku Kata Cinta... said... Best Blogger Tips

comey nya itu budak...

chii said... Best Blogger Tips

wahh..sure sedap kan nasi ayam tu..tgk muka aiman pun da tau..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Mrs.Yie
sorg jer..ibu tak bley enterframe..pasal ibu seksi.haha..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Bigdaddyz
well..hehe

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Farah Shamsudin
hehe sedap2..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@kpah k-poh
oklah tu k.pah..en suami pandai..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@halila Ibrahim
itulah renyah sikit..tapi tiga2 suka mkn.tu selalu buat.hehe..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@MulutPayau
hehe betul..tq singgah sini..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Tengku Puteri
haha..tu la yg pntg nak belajar...

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Cik Wani
tq 4 visit..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@♥♥syahadah♥♥
aiman klu sedap berkali2 puji ibu.mmg sedap..mmg sedap..hehe

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@anggunpesona
kenarjin la sbb anak kuat mkn.lgpun msk sendiri lg bersih,sihat dan berkat..hehe

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@ummiaqeef
yeke..msti sedap..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Bila Ku Kata Cinta...
itu budak chubby ker?hehe

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@chii
tau takpe.hahaha..

puanbee said... Best Blogger Tips

aiman kalau bergambar mesti buat muka dn bee perasan aiman tk suka baju erk ...

ohcikgu said... Best Blogger Tips

hoho..amboi makan..tak ingatt..