Pixajoy

Sunday, May 17, 2015

Home » Resepi Nasi Kerabu Simple

Resepi Nasi Kerabu Simple



Baru-baru ni ada menu nasi kerabu dekat kantin unit aku kerja. Simple je nasi kerabunya, siap bungkus ada ikan goreng tepung je pun tapi sumpah sedap. Aku ni jarang sangat nak beli makan kat kantin. Ni dah dua kaki beli nasi kerabu walaupun konon nak diet tak mau ambik nasi untuk breakfast. 

Nasi Kerabu kantin, RM 2.60 je.



Bila dah makan sedap tu ada je la idea aku nak cuba buat sendiri. Niat nak diet tu memang ranjau berduri sungguh bila aku dah start campak baling kat dapur.hehe. Mulanya aku frust jugak en suami langsung tak bagi sokongan aku kata nak buat nasi Kerabu. Katanya kalau nak makan biaq beliau pi beli ja kat Pasar Malam. 

Jenis isteri misali suka melawan ni ada aku kesah, kalau aku masak, macam la beliau tak makan kan.haha..Aku dah set nak buat simple sebijik macam nasi kerabu kantin yang sedap tu. Lain kali boleh cuba ayam berempah, daging bakar pulak. Entah bila rajin nak buat nasi kerabu pulak tak tau! 

Ni nasi kerabu aku. Deco hancus la macam biasa. Main campak ja keliling pinggan.



Jadi jugak nasi kerabu first attempt aku ni. Bezanya aku tambah telur masin dan keropok je. 



* Nasi aku masak macam biasa, cuma boh serai bagi wangi. Nak dekat nak masak, nasi ni aku masukkan pewarna biru untuk impak warna nasi kerabu. Bunga telang mana nak cari oi!

* Sayur aku  cuma taugeh dan buncis menggantikan kacang panjang. Kalau nak lagi meriah boleh tambah apa je sayur dan ulam kesukaan. 

* Sambal pun aku masak sambal biasa je cuma letak santan sikit. Solok lada ke sambal yang lagi satu tu pun tak kuasa dah aku nak buat.

* Ikan Goreng Tepung ni pun simple. Aku boh serbuk kunyit, serbuk hilal,telur, garam, tepung gandum + tepung jagung pastu goreng.

* Resepi sambal kelapa : Sangai kelapa parut sampai perang, masukkan bahan kisar ( isi ikan kembung yang direbus + bawang merah + bawang putih + halia + serai ). Masak sekejap atas api kemudian perasakan dengan garam dan gula. Siap!


Resepi aku google pastu as usual kalau tak derhaka bukan PK tintong namanya (baca gaya iklan Tongkat Ali Hamid Gurkha). Aku share resepi aku punya version. Minyak maaf la kalau ada yang tak reti campak baling takda sukatan macam ni. Untuk rujukan aku sendiri di hari muka ja resepinya.

En suami yang tak menyokong tu rupanya hentam sampai menambah nasi kerabu aku. Pastu puji melambung kata sedap, especially sambal kelapa aku. Itulah..lain kali jangan dok pelece bini!haha. Eh Aiman pun dah pandai makan nasi kerabu tau, menambah juga. Dah la breakfast tak makan apa, laku tak kira la nasi kerabu aku. Ke sebab lapar?hehe

Ada kejadian sadis berlaku berkenaan telur masin. Aku beli telur masin dua bijik je, pastu lepas buang pasir hitam dan cuci bersih kulit telur aku dah baik punya ambil pisau nak belah dua telur tersebut. Tiba-tiba telur berkecai, terkejut ok! Serious punya bengap tak tau yang telur masin ni kena rebus dulu. Punya seumur hidup tak pernah beli teluq masin baq hang. Nasib baik ada balance lagi sebiji telur, takda la kempunan nak makan. 

Takpa, kita belajar dari pengalaman.muahaha.






18 comments:

makchaq said... Best Blogger Tips

Nasik kerabu mana ada simple...
Klu buat sendiri tu memang speais rajin la..

Tapi lawak.la hang ni... belah teluq hat tak rebuih lagi...

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Wah. Rajinnya PK.. dah berjaya nampaknya nasi kerabu PK ni.. tak nampak mcm kali pertama buat. Mcm dh pro je.. kalau lain kali nk masak lg, yang sambal tu letak black pepper sikit ya.. tu resepi mak saya.. saya tahu tp nak buatnya malas.. haha.. kot2 PK suka rasa ikut resepi rumah kami..

Chot said... Best Blogger Tips

dah kenapa tak rebus dulu telurnya..haha..
Makanan renyah mcm ni mmg sy angkat kaki siap2 pergi kedai beli je yg dah siap.
Mudah dan cepat.hihi

Nooriah Abdullah said... Best Blogger Tips

rajinnya PK buat nasi kerabu yg banyak songeh ni, nampak sedap lah

nasa mulia said... Best Blogger Tips

saya masih takde kekuatan nak buat nasi ini walaupun yang simple....kesudahannya beli ajelah...

Miz Eija said... Best Blogger Tips

rajinya PK... ns kerabu ni mmg faveret eija selalu juga beli petang.. rm2.50 jer ada telur masin

nurbijen said... Best Blogger Tips

Puas hati buat sendiri... Saya kat sini aje kot rajin buat nasi kerabu... lepas ni layan nasi kerabu bungkus pulak la...

Keh keh keh... kelakar pulak part last tu... nasib baik kejadian kat rumah sendiri...

Lea Ismail said... Best Blogger Tips

rajinnya....kalau saya teringin nak makan pasar malam ataupun gerai tepi jalan depan rumah. Tapi nampak sedaplah. Ada yang mencari nasi kerabu ni karang.

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

hhahahahaa ini lawak..ingat telo tu dah masak yer..
jadi ler tu nasik kerabu..simple2 pon masih gak renyah nak buatnya..
tapi pk rajin sungguh masak memasak..

eima said... Best Blogger Tips

hahahhaha bab telur masin tu mmg kelakar .. ok ok

rajinnye wei .... renyuh ni nk buat nasi kerabu ....budu mana ??

Mar Mansor said... Best Blogger Tips

rajin ni buat nasi kerabu..macam susah je kan..

Acik Erna said... Best Blogger Tips

Pk memang rajin..nasi kerabu boleh buat sendiri.syabas

SalbiahM said... Best Blogger Tips

rajinnya lah PK ni..patut biru dia nampak lain sikit, pakai pewarna rupanya

Nastyna said... Best Blogger Tips

Ewah ewah.. lawan tokey nampak. SAjer jer ni menyeru saka kelate saya ni hehehehe.

mak jemah jual vitamin said... Best Blogger Tips

nasi kerabu ni memang kegemaran ibu MJ...

Chii Arisa said... Best Blogger Tips

mak aih..biru nya kaler nasi nya...takut plak nk mkn :p

ahaks...xpe2..belajar dr pengalaman..pasni klo beli telur masin...pas buang pasir itam..rebus dulu tau..ehehhe

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

dapnya.saya nk.makan beli kt pasar mlm.dh lama tingin nk buat.tunggu la angin kerajinan main

pk awat dok buat loklaq.hihi.nasib beli dua biji.kalau beli sebiji pakai kempunan la kan..

belah kedah ada ka org tanam bunga telang tu erk ?

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Hahaha...part telur masin tu kita nak gelak kuat-kuat! Awat PK yang terror campak baling ni tak tahu telur masin kena rebus dulu? Kahkahkahhhhhhh.... panjang hah gelaknya! Oppss... Sorry ~_^

At least kejayaan membuat nasi kerabu kali pertama tu pun dah cemerlang terbilang gemilanglah. Kita ni nasi kerabu pun tak pernah makan, PK :)