Pixajoy

Thursday, May 14, 2015

Home » Mee Udang Simple & Sedap

Mee Udang Simple & Sedap



Hari ni masak mee udang untuk lunch. Breakfast pun skip penangan mee udang ni tau. Ada silent reader kesayangan kita request resepi. So update laju-laju. Sibuk sikit hari ni tak dapat nak bebel panjang-panjang. Nanti BW ya!




Resepi Mee Udang : Panaskan minyak pastu masukkan bahan kisar (cili kering + bawang merah + bawang putih + halia) hingga garing dan pecah minyak. Masukkan air rebusan daging (kalau takda, air pun boleh, kalau ada daging guna daging pastu masak kuah lama sikit). Bila kuah mendidih, masukkan sos cili + sos tomato + batang sawi + karot, masak sekejap. Pekatkan kuah dengan tepung jagung pastu masukkan udang. Last sekali masuk daun sawi + tomato. Perasakan dengan garam + gula + serbuk ayam. Kuah Siap!

* Kalau nak terus makan boleh terus masak mee dengan kuah, Kalau buat banyak, celur mee asinglah ye, nak makan baru masuk kuah. Yang ni tak habaq pun tau kan!





13 comments:

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

lapar nengok mee udang ni PK.. :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... Best Blogger Tips

Sodap tengok tu PK..
main campak2 pun jadi sedap tu ;)

eima said... Best Blogger Tips

wahhh sesap tu ... boleh la try ni

Bunda a.k.a KN said... Best Blogger Tips

Memang faverit keluarga bunda ni...apa saja yang ada udang memang suka...apa lagi mee udang yang banyak udangnya dan besar2 camni...

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Hai Nek mommy....hihi....layur mee udang nampak.... Ooo gini rupanya mee udang . Kalau tgk cara tu, mcm mee bandung KL. Gitulah rupanya...ada sos. Tp kalau mee bandung Muo mmg tak boleh lawanlah hihi

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

adohai terlioq cheq !

yg simple2 gini sedap... masak2 terusss ngaapp.... bismillah....

Mar Mansor said... Best Blogger Tips

yummy...mee udang memang sedap..

Miz Eija said... Best Blogger Tips

sodapnya.... PK eija ambik yea resepi ni hihi :) ghajin sungguh buat makan2... buat kita lapar je bila singgah blog PK ni even baru lepas makan hihi :)

Sue Bee said... Best Blogger Tips

rajin sungguh..nak semangkuk,leh?

SEINDAH SENYUMAN said... Best Blogger Tips

sedapnya....

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

adoi, tengok ni nampak sedap sangat ni..sesuai ni kalau buat kat rumah saya, udang nazif suka, kena letak lebih, sayur pun kena letak lebih sebab 4 beranak memang suka sayur.. mei lak sikit jelah... haha, boleh gitu?

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

oh udang my peberet..
sedap ni.. ;)
nasib baru lps makan udang juga. kalau x jnuh mengelupur suruh cik abe p cari

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Saya dah tak nampak mi. Saya nampak udang jerk merata! Tertelan-telan air liur tengok udang. Sedapnya. Ada lagi tak? Kalau buat lagi jangan lupa melantak on behalf of kita. Nak suruh hantar memang tidaklahkan...