Pixajoy

Thursday, January 02, 2014

Home » Afia Imanina 8 Bulan

Afia Imanina 8 Bulan




Banyak sangat perubahan si bambam waktu meniti usia 8 bulan yang membuatkan ibu sampai berkata,

"ohh bijaknya Afia!"

"cepatnya anak ibu besaq!"

"pandainya anak ibu!"

Afia dah mula faham arahan, dah pandai ekspresikan perasaan dan dah boleh beritahu bila mahukan sesuatu. Kalau dulu bila kena marah, dengan muka comel tak bersalah masih senyum-senyum, la ni dah pandai buat muka sedih, tarik muka terus nangis. Kalau berak, lapar atau mahukan sesuatu dia pandai cakap dengan bahasa dia beritahu pada ibu. Sejak dah pandai menjulur, susah sikit nak buat kerja. Melaju Afia menyibuk nak pegang semua benda. Dah start manja dan cengeng pulak tu, kemain dia pantang nampak muka ibu mula la bunyi. Banyak sangat akal. Kalau boleh nak ibu tengok muka dia sorang je.

Afia dah boleh duduk dan berdiri beberapa saat kalau dilepaskan. Gaya angkat bontot tu sesekali je, agaknya nak melangkau step merangkak macam abang Aiman kot. Gigi belum tumbuh lagi. Air liur tu dah selalu jejeh. Gusi dah keras, kata pengasuh tak lama lagi tumbuh la gigi. Mungkin sebab gatal gusi Afia suka sangat bermain dengan lidah. Comel gila kalau dia kemam bibir. Time ni memang ibu akan cium berkali-kali. Kiss kasar sikit pun tak boleh tau. Dah pandai sensitif!






18 comments:

❤Kamsiah❤ said... Best Blogger Tips

mcm nak cubit2 ja pipi sicomel tu

nurbijen said... Best Blogger Tips

geram tgk mata Afia yg bolat tu....
Takpe lambat tumbuh gigi pun.. lambat sikit rosak :)

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Cepat jer masa berlalu kan..
Akak pun tumpang seronok melihat perkembangan si bambam yg makin bijak...

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Hai... tak lama lagi makin lajulah dia..tengok dahi mmg nampak ciri budak bijak ni..insya Allah Afia jadi bufak pintar nanti..

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Tak sedar masa berlalu PK..Afia dah 8 bulan..makin bijak dia ya..Alhamdulillah! mmg geram, asyik nak cium klu anak comel mcm Afia ni..hehe

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

ololooo comelnya...!! gambar ni nampaklah afia ni dah xtembam cam dulu... makin melasak kan... mmg la camgitu jadinya :-)

lieyalatif said... Best Blogger Tips

alhamdulillah...afia membesar dgn sihat dan bijak...seronok lieya bace perkembangan afia ....tu la kan, bile tgk perkembangan anak2 dari bayi sampai laa ke besar mmg kite rase teruja....satu2 die dpt akal.....

lizz said... Best Blogger Tips

ololo tomeynyer dia mukaceria tu...tengok sapa la tu yer...sekejap jer dah beso kan...

Puan Mell said... Best Blogger Tips

nampak kuwus dah lah.. makin aktif kan.. syukrii tumbuh gigi umo 9 bulan kot.. hehe.. sampai sekarang dok menjejess lagi. siap buat lagu.. "lalalala" geram...

Petak Bunga said... Best Blogger Tips

excited kan tgok perkembangan anak..
he..

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Nampak susutlah PK....ye ke? Nak ringankan badan tuk merangkak tu...

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Bila dah menjulur mmg jenuh lah mak mengejar.. bawah meja semua nak masuk ;)

Marya Yusof said... Best Blogger Tips

As salam murni,

MashaAllah mmg terasa cepat masa berlalu kan murni... budak2 gen y ni mmg bijak n pantas2 segalanye... dont wanna miss a thing! :))

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Comelnya afia. Dah kurus! Hilang sudah bambam PK. Cepat je dah 8 bulan. Nanti sedar2 dah berlari...

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Eh, Afia bambam dah kuruslah. Apa dah jadi ni, mak tak bagi makan cukup-cukup ye? Katanya hari-hari memasak!

PK, napa tak pakaikan baju bebek comel-comel gila untuk baby girl? Barulah Afia nampak lagi menawan, tertawan dan penuh dengan kewanitaan gitu (eh, ada ke? )

TelingaBulat said... Best Blogger Tips

da besar da afia..makin besar makin kecik da bdn die..slim le tuhhh

Masya said... Best Blogger Tips

jd askar lah kat rumah tu yer.. menjulur hihihihi .. dah bertambah² kurus anak dara ni.. dah makin lasak..

- AZIE - said... Best Blogger Tips

afia dgn qisya xbeza byk mana pun kan..sebulan lbh je ke?