Pixajoy

Thursday, January 23, 2014

Home » Kek Batik In Da Haus

Kek Batik In Da Haus



Si chubby kata baru kali pertama ibu buat kek ni. Ibu paling expert buat kek batik nak oi, cuma dah lama tak buat je! Kek paling senang didunia kot. Tak perlu baking kukus bagai. Kali terakhir buat masa jamuan raya tadika Aiman dua tahun lepas. Resepi dapat dari mak bestfriend aku. Zaman dulu kalau raya memang wajib cari kek batik mak beliau. Terbaik di alam semesta. 

Petua kek batik yang sedap, kena guna serbuk koko bukan milo ye kawan-kawan. Biskut marie plak wajiblah yang perasa original tu, yang warna coklat punya kurang sedap. Untuk layer pula, jangan pecahkan biskut marie, susun dan tekan je masuk loyang sebijik-sebijik camtu. Nanti dah potong, kek akan terbentuk berlayer dengan cantik bergaya.

RESEPI KEK BATIK

Bahan-bahan

600gm Biskut Marie
1 cawan koko
2 cawan gula kastor
1/2 cawan marjerin
2 hingga 4 sudu susu pekat (ikut suka manis ke tak)
4 atau 5 bijik telur (ikut kepekatan)

Cara-cara

  1. Pukul telur dan gula hingga kembang serta bancuh koko dengan air panas
  2. Masak marjerin atas api kemudian masukkan koko yang telah dibancuh dengan air panas tadi. Pastu masukkan telur dan gula yang dah dipukul.
  3. Masukkan susu pekat dan biskut marie kemudian gaul hingga rata.
  4. Masak sekejap atas api, jangan sampai lembut sangat pastu angkat dan tekan ke dalam loyang. Sebaiknya lapik loyang dengan plastik supaya senang nak potong dan tak melekat.
  5. Biar sejuk kemudian baru masukkan dalam peti ais.
  6. Potong dan makan la apa lagi!


Yang ni versi tak menyabo tunggu keras dah pulun nak potong. Nafsu ibu yang dah haus kepingin nak makan.


Tadaa...ni hasilnya yang telah dipotong. Comot sket tak sempat nak melawa cik pia merengek. Tangan yang ada cuma skill potongan sembarangan.


Model projek main masak-masak ibu. Ikut mood kalau nak bergambar. Time ni pakai boxer je sibuk suruh ibu ambil towel tutup kaki. Alhamdulillah anak bujang ibu yang dulunya always seksi, sekarang dah pandai malu.


Sedapnya kek ibu. Esok nak sarapan kek ni, nak bawak bekal pegi sekolah juga kata Aiman.haha Potong kecik-kecik comel senang Aiman nak makan dengan kawan-kawan dia.


Ada balance banyak lagi kek batik dalam peti ais. Siapa nak rasa jemput datang rumah.hiks..






26 comments:

nurbijen said... Best Blogger Tips

simpan utk saya sikit... kejap lagi saya sampai....
....dlm mimpi aje la.... ekekeke, baru nak mula mimpi ni :)

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

pos mai senawang buleh dak.... :)

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Patutla sedap, cara buat pun ada yg istimewa tu, bukan belasah letak milo sekut dan campak2 je.. cukup ke tu Aiman? Bawa bekal dan nak share dgn kawan2... hihj

.:fyzz:. said... Best Blogger Tips

ok tunggu saya mai..hehe..tuh ar dok lama nk buat..senang kan buat kek batik nih..

Petak Bunga said... Best Blogger Tips

kita jumpa teknik tak nak bg comot nga senag nak potong. lapik plastik kat dalam bekas. kita balut..tekan bg mampat. gerenti kemas je potong..

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Wah! Kek batik. Fiza pun suka. Biasalah ada anak kecik kekadang terbatas jugak kerja dibuatnya.

Hehe... Aiman pun dah reti malu dah sekarang... Biasalah budak muni. Makin besar. Makin pandailah dorang berfikir.

umi alya said... Best Blogger Tips

untungnya dapat anak cam aiman, apa ibu dia masak semuanya dimakan, kiranya jenis tak memilih....

umi alya said... Best Blogger Tips

untungnya dapat anak cam aiman, apa ibu dia masak semuanya dimakan, kiranya jenis tak memilih....

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Petak Bunga

macam gitu la kita buat,tp mai dengan anak merengek semua pun jahanam.haha

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@umi alya

yup sbb tu ibu rajin msk..klu takde org makan mmg malas la nak buat.hehe

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

kaksura pun dah lama tak buat..
seronok la Aiman bawak kek pi skola makan ngan kawan2..

Kesuma Angsana said... Best Blogger Tips

mmg feveret anak2 lama x buat, tgk ni teringin pulak nak wat !

Chot said... Best Blogger Tips

Chot suka...tp belom ada kesungguhan nak buat sendiri.. Pakai koko lg sedap ek

Roha said... Best Blogger Tips

akak selalu buat yg guna milo je dan tak guna telur..tu agaknya dinama kan biskut batik je..kali ni nak try resepi yg PK share ni..cantik je susunan biskut marie tu...

p/s:hari ni ada balance lagi tak ? nak juga merasanya hehe..:)

Nurul Hidayah said... Best Blogger Tips

Comelnya bam-bam tu..cam nak picit2 pipinya :)

TelingaBulat said... Best Blogger Tips

kek ni mmg simple nk buat tp nk tggu buat nye entah bile..aisbox plak sentiasa penuh..acane nk bg ruang masok dlm ice box hehe

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Tengoklah ibu Aiman ni kan... mentang-mentang dia tahu auntie ni jauh bolehlah ajak-ajak merasa ye:)

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Kek batik ni PK last time kita buat masa belum kahwin tau :) Kalau ada lagi yang Aiman belum wallop masuk mulut, silalah suruh Afia hantar ke rumah Bonda ni...eh, Mommy!

Amanda Suria said... Best Blogger Tips

yang ni la yang x reti nak buat tu..x menjadi..x tau la kenapa..bangku sangat dah rasanya tangan ni...

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Selalu tengok tapi tak pernah buat...Pernah tengok cara buat kat rumah kak Ipar ...tp sebab tekak zirafah belum teringin tu yg tak buat buat sampai sekarang hehe

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Akak nak jugak....simpan utk akak ya....

NzA said... Best Blogger Tips

ooooooo...nilh kisahnya kek batik..baru smpt tgk blog....

Masya said... Best Blogger Tips

Kek plg senang, rajin x rajin jer nak membuatnya kan

Nora Karim said... Best Blogger Tips

adeh... pizza pulak... huhuhuhu

Maria Firdz said... Best Blogger Tips

Kek ni cik adik sy suka.buat.. Sy suka mkn aje..

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

ooo guna serbuk koko.. selama ni duk tgk resepi guna milo