Pixajoy

Sunday, January 19, 2014

Home » Ajar Anak Berdikari

Ajar Anak Berdikari



Bukan susah nak ajar anak berdikari kalau kita didik mereka sejak kecil. Tak payah la aku bagi peribahasa rebung bagai kang ada yang menyampah. Tugas simple macam kemaskan mainan, kemas rumah, letakkan baju kotor dalam bakul, sidai towel selepas mandi, angkat pinggan, lap selepas makan dan sebagainya aku dah train sejak Aiman kecik. Dah sekolah rendah ni tugas kena up sikit la kan. Bak kata Aiman, "Aiman ni bukan budak lagi, Aiman dah dajah 1 dah ibu..Aiman dah besar.."

Pertama kali Aiman basuh kasut sekolah sendiri. Aku cuma duduk depan pintu bilik air beri arahan. Nampaknya Aiman enjoy, suka dapat basuh kasut sekolah apalagi kena puji berbakul dengan ibu. Selagi ada kotor Aiman akan berus sampai puas hati. Tak sangka bersih betul dia basuh. Good job Aiman! Full mark ibu bagi.

Mari kita lihat aksi si chubby di dalam bilik air yang sempat ibu snap.




 
 
"Kanak-kanak yang dilatih berdikari akan menjadi seorang yang kuat jiwanya, dapat menyesuaikan diri dengan sebarang keadaan tempat dan suasana juga yakin dengan kebolehan dirinya sendiri"
 
 
 
 
 
 

19 comments:

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Betul2 setuju dgn PK. Lagi2 anak lelaki ni, esok nak jadi pemimpin keluarga. Kalau anak kita jadi pemimpin yang baik, kita pun senabg juga nanti. Kalau dimanjakan sangat tanpa kemahiran diri nanti payah dia nak adapt dengan perswkitaran luar.

Roha said... Best Blogger Tips

salam weekend PK..:)
haha mmg enjoy nampak adik Aiman dgn tugas baru tu hehe :D
akak pon beri tugasan yg sama pada anak2, bior dorang tau..erti kepenatan hehe..

Norhasniza Khalid said... Best Blogger Tips

bagus bagus, mama pun tengah training anak mama jugak ni..

Sue Bee said... Best Blogger Tips

mmg betul..ank2 SB masuk je sekolah thn1 dah kena cuci kasut sendiri..(dtg bawak rebung dalam tin..)..hahaa!!

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Betul kata Muni tu. Anak tak boleh dimanjakan sangat. Nanti tak tahu nak berdikari.

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Bagusnya Aiman...
memang kena ajar anak berdikari dari kecil kan? nti besar2 senang depa nak bawa diri... :)

KakNi Sihat Cantik said... Best Blogger Tips

Bagus Aiman! Good boy. Bukan senang nak suruh anak2 tolong, kdg2 makan hati... (my experience lar)

Nastyna said... Best Blogger Tips

jelas terpancar kegembiraan di wajah aiman bila dapat membasuh kasut sekolahnya sendiri muahahaha. Aiman meh sini tolong aunt nnt. Setuju sgt with u, budak2 mmg kena latih dan asuh dari kecil, biar depa biasa. Si JJ ni kat kampung semua orang puji konon dia rajin dan pembersih (sempat gak nak puji anak sini hihihi)

Petak Bunga said... Best Blogger Tips

gud job Aiman

umi alya said... Best Blogger Tips

rajinnya aiman, calon2 menantu idaman ni..

lizz said... Best Blogger Tips

amboi rajin sungguh aiman ni...lepasni boleh nak cuba suruh abang uwais pulak...dia tak pernah basuh sendiri kasut...betul tu pk anak2 yg dilatih berdikari esok2 mudah suaikan diri dan yakin dengan diri sendiri...orang bijak mengatur langkah...

Masya said... Best Blogger Tips

Nak didik amir basuh kasut jgk tp dah 2 minggu sklh x basuh2 kasut alasan kasut tak kotor msk tadika pun bkk kasut kikikikikik

Maria Firdz said... Best Blogger Tips

Bgus2... Mmg ptt dh bsuh kasut sndiri kn..

nurbijen said... Best Blogger Tips

Wah kalau safiya baca blog PK mesti Aiman dapat surat cinta lagi.... Ekekeke...
Yup setuju sgt2 ... Budak2 kita kena train berdikari sedari kecil :)

LYAfrina said... Best Blogger Tips

bagus aiman..
itulah..masaa muda2 nila kita nak ajar n bentuk kan...

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Baguslah Aiman ni. Memang berdikari sungguh. Yang di rumah ni baru nak ajar kapur kasut sekolah disuruhnya Mommy kapur dulu, dia sibuk game nak masuk next level :( Meh, sinilah Aiman tidur rumah Aunty hujung minggu main-main basuh kasut dengan si Bubbly Abang!

.:fyzz:. said... Best Blogger Tips

yez..totally setuju..tgk gaya aiman tuh..cayalah..tabik spring..fyzz pun since sufiya dajh 1 dh pun basuh kasut sekolah sendiri..so senang la...bab2 cam hal2 cam bsuh pinggan ..sapu smpah..dll mmg sufiya akn bantu..ni semua adalah langkah awal utk mereka berdikari kan..

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Sangat setuju tapi malangnya Okje dulu masa mereka kecik ada maid tu yang mereka kurang sikit berdikarinya...

bengkungmoden said... Best Blogger Tips

thanks for the info..memang menarik..:)