Pixajoy

Friday, January 24, 2014

Home » Homemade Pizza Pemanggang Ajaib

Homemade Pizza Pemanggang Ajaib



Entry main masak-masak lagi. Fenomena labu dah berakhir, donut pun dah berakhir, now kita berpizza pulak.hehe

Hari tu buat pizza sosej je apa barang. Kali ni meriah sikit ada ayam, sotong dan udang. Aku carik cendawan tak jumpa, ambil inisiatif curi karot Afia sikit masuk dalam sos. Lada benggala ganti dengan cili hidup yang di buang biji. Sos pizza aku guna tomato puree dalam tin.


Resepi Sos Pizza Mudah : Panaskan butter, masukkan bawang yang didadu + ayam + sotong + karot sehingga masak. Masukan tomato puree + garam + gula. Siap! 


Resepi kulit pizza kat SINI. Mula-mula aku sapu kulit pizza dengan mayones, letak sos pizza, susun sosej dan udang,tabur cili pastu tambah sos cili lagi, boh cheese dan bakar dalam pemanggang ajaib.


Makan time sejuk pun sedap en suami kata. Next time beliau demand pizza daging dengan ketam pulak. Kena bikin pizza lagi la sampai kita jemu makan.








30 comments:

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Sedap tu Muni. Fiza pun teringin nak buat pizza sendiri... Tapi, still malas lagi nak mencuba.

- AZIE - said... Best Blogger Tips

terbaiklah!!! nk cuba jg nti!!

azni hanafi said... Best Blogger Tips

fuyoo..hebat la,kalah pizza hut klu gini..azni pun ada pemanggang ajaib tp jd tukun jer..

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

nak amik resepi yer..
anak2 dok bising kate lama tak makan pizza padahal dah buat aritu..cuma tak segebu PK punya la..

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Mcm2 ada :) seronok je tgk :)

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Ni geng naim la nampaknya. Kalau suka dia makan berkali2.. dah bosan dia tak nak dah makan. Bestnya pizza ni PK oi.. nak merajinkan diri cuba jugalah.. nanti saya tepek di blog kalau berjaya dan senonoh hasilnya k..

TelingaBulat said... Best Blogger Tips

wah mcm sedap..tp rotinye nk buat cmne er..ke beli da siap?

lieyalatif said... Best Blogger Tips

perghh cik puan kutu...terra woooo!! kalah pizza yg ade kat entry lieya arini kakaakak (lari sorok muke bawah katil) kakakaakakak....

mmg menarik laaaa...bile dah jadi buat seklai mmg lepas tu ade laa demand mcm2 kan...tapi sedap tu kalo boh isi ketam plak kan....

tgk cik puan kutu buat senang dan menarik jek..nanti leh laa ajak anak2lieya buat projek pizza plak...

Amanda Suria said... Best Blogger Tips

tgok pun macam sedap giler je..nak buat sendiri confirm x menjadi...

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Adui mak...melampaunya pizza. Meriah seafood pizza ni memang tak dapat kat kedailah. Semua all in one. Kalau seisi keluarga kata sedap, memang sedaplah kan PK.

Acik Erna said... Best Blogger Tips

ni kalau hero bongsu acik tengok ni PK..mula la dia..semua nak dicuba

Linda said... Best Blogger Tips

Sedapnya awak masak! Saya follow sini, jadi penternak kutu hihi ;)

Tuan Juhaida said... Best Blogger Tips

Wah sedapnya!tq share!

Ym.Bundle said... Best Blogger Tips

perghhh..terliur aku...

nurbijen said... Best Blogger Tips

skrang musim pizza la pulak yer...
serba guna betul pemanggang ajaib tu... bakar pizza pun boleh rupanya....

cik atie said... Best Blogger Tips

mewahnya pizzaa... terliur nengok... btw, atie follow sini.. salam kenal...

BUNDA said... Best Blogger Tips

Pandai buat sendiri kan bagus...puas hati nak letak topping apa pun...
Terbaik..

Tihara said... Best Blogger Tips

sedapnya tengok keju dia..
puas hati makan :)

Tihara said... Best Blogger Tips

wahh puas hati makan pizza home made ni;)

NzA said... Best Blogger Tips

Kita sama2 Demam pizza...jom kita tmbah koleksi resepi baru pizza homemade.......

Masya said... Best Blogger Tips

Terbaikkkkan masak sendiri, puashati

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Itu dia!! dah tak payah nak ke Pizza Hut ke Domino ke. Buat sendiri puas:)

Nora Karim said... Best Blogger Tips

adeh... sedapnya.....!!!

izan mama mia said... Best Blogger Tips

ni bikin terliur nih...nak jugaaakkk..hihi

Time Traveller said... Best Blogger Tips

Sedap dah nie.. tapi ingatkan buat doh sendiri.. :P hehehee ..

Maria Firdz said... Best Blogger Tips

Bookmark siap2 ni.. Nnt lpas pntg nk cuba buat... Hehe

Kesuma Angsana said... Best Blogger Tips

menjadilah ni, nmpk sedap sgt tu !

lizz said... Best Blogger Tips

pergggggg sedapnyer telan ailio nengok pizza nih...nyum-nyum

lizz said... Best Blogger Tips

pergggggg sedapnyer telan ailio nengok pizza nih...nyum-nyum

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

lenkali kalau saya g umah muni, jamu sy dgn pizza air tangan muni ni tau.. nmpak sedap.. hiihi