Pixajoy

Thursday, January 09, 2014

Home » Seminggu Persekolahan

Seminggu Persekolahan



Kisah seminggu persekolahan anak bujang ibu..

Hari pertama dah lambat. Sampai sekolah orang dah beratur pun untuk perhimpunan. Dah terbiasa lambat ke tadika.haha. Bila kejutkan en suami boleh beliau kata lupa plak hari ni anak sekolah. Pastu kan punya la lengai nametag Aiman plak tertinggal. En suami balik rumah ambik dan hantar ke kelas Aiman. Hari kedua nametag tu selamat dah masuk washine machine. Transisi tiga minggu, dua hari nametag dah hancur. Sapa suruh tak tanggal nametag dari baju. Aku plak kalau membasuh takde makna nak spotcheck, terus campak dan buat kerja lain. Habis merah baju sekolah Aiman dek kertas nametag dia tu.



First day ibu bekalkan nasi goreng bodo tapi abah tetap pergi menjenguk Aiman waktu rehat. Saja je melawat kawasan.hehe. Hari kedua aku kerja malam, balik pukul 7 pagi mana sempat buatkan bekal. Aiman kemain berlagak kata, "takpe bu..nanti Aiman beli je kat kantin.." Hari tu abah belikan nasi lemak untuk breakfast. Tetiba lepas makan dia mintak abah tolong temankan dekat kantin. Ingatkan teror la sangat. Masuk hari ketiga dan seterusnya expert sudah membeli. Tu pun dah warning jangan beli air manis. Seminggu sekali ok la. Setiap hari ibu soal siasat apa Aiman beli dekat kantin, duit baki masuk tabung.


Pengalaman pertama menyekolahkan anak sulung, serba serbi blur. Dah la sekarang ni sistem makin canggih, bukan macam zaman kita-kita dulu. Nak isi borang segala mak nenek siap berperang laki bini. Sekarang kalau ibu duty malam kena angkut baju sekolah semua biar Aiman mandi dan siap dari opis. Bila sampai rumah abah tinggal hantar, nak terus hantar naik kereta lece la jalan jam.

Semalam dengan semangatnya hantar Aiman sekolah petang. Dua kali Aiman salam dan kiss pipi. Turun dari kereta dok busy lagi melambai sambil ucap bye kat ibu dengan adik Fia. Tetiba datang seorang cikgu ke kerani siapa ntah bagitau hari ni takde Kafa. Mujur aku tak terus pecut balik rumah. Kalau tak berakai la Aiman menunggu aku ambik lagi 3 jam. Rupanya sekolah agama tiga kali je seminggu, hari Ahad, Isnin dan Selasa. En suami kata setiap hari aku pi la hantaq. Sapa ntah yang bagi salah info.

Alhamdulilah Aiman anak yang senang diurus. Senang tidur awal, bangun pagi dan ke sekolah tak pernah ada masalah. Keyakinan diri dan bab sosial tu memang ibu tak risau. Budak peramah kan senang dapat kawan. Bila tanya "penat tak Aiman sekolah pagi sampai petang? kesian kat Aiman.."

Aiman jawab, "Taklah tak penat. Aiman suke sekolah..best tau sekolah, ibu.."

"Sekolah pagi, sekolah petang mana lagi best?"

"Dua-dua best.."

Harap kekal bestnya tu sampai hujung tahun dan tahun-tahun seterusnya..


20 comments:

Roha said... Best Blogger Tips

sonok baca pengalaman PK..first time aiman bersekolah,sampai nametag masuk mesin basuh bhahaha..kompom kalut seketika kan PK ?

pada adik aiman..semoga kekal perkataan " best sekolah " hingga kemenara gading..gud boy :)

lizz said... Best Blogger Tips

dulu time abang uwais dajah satu tu pun kiteorang selalu menjenguk...risokan awal2 sekolah...tapi nengok aiman rilek jer tu...
bagus aiman suka gisekolah..semangat tu yang penting...

Amanda Suria said... Best Blogger Tips

comel plak dia senyum macam tuh...my Dania bawak bekal pi sekolah..kelas kafa bekalkan dia duit rm5, selalunya x abih pun duit tu dan lebih masuk tabung...

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

anak sulung memang gitu le kita jadinya kelam kabut sikit hehehehe

Nurfaezah Abdullah said... Best Blogger Tips

rajin2 belajar ye aiman :) jgn sekerat jln je semgt best nak bersekolah tu hehe.

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Suka baca kisah Aiman pegi sekolah ni..senang di urus, tak meragam kan. Nampak Aiman ni dah matang, seronok ke sekolah..hehe..pae nti mcm mana lah gamaknya...:)

Petak Bunga said... Best Blogger Tips

malulah aiman, baju sekolah putih jadi kaler pink.

samalah mcam kita jenis main sumbat terus baju dalam mesin, selalu ada tisu dalam poket baju, habis semua pakaian kena tisu, susah pulak tu nak buang.

Norhasniza Khalid said... Best Blogger Tips

sempat bergambo lagi tu, smart lah abang ni... selamat bersekolah..

Time Traveller said... Best Blogger Tips

Biasa la tu.. anak baru masuk sekolah :D
sweet jer tengok ragam aiman ni ngan ayah ibu dia :D

tak pe nnati besar boleh minum air manis byk2 ek hahahaha.. :P

nurbijen said... Best Blogger Tips

Nasib baik sempat diberitahu yg kelas petang xde.. kalau tak, mmg haru jadinya.... ekekkeke
Bagus la Aiman... senang nak uruskan.... cepat jer dia matang even anak sulung :)
Insya Allah, harapnya dia terus suka belajar hingga bila-bila :)

Ena's Stories said... Best Blogger Tips

Mcm ni la huru hara kite bl ank da bersekolah kan...nasib la ank sy tak skola ptg...kurangla ckit bebannya

Sya Nadia said... Best Blogger Tips

wah...aiman suka pergi sekolah..ni mesti dah ramai kawan kan?? untung la akak, dia tak nangis2..senang kerja..

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Aiman Nampak semangat je berada di sekolah tu... senang hati ibunya...pandai pulak tu dia beli makanan sendiri.. memang baguslah dia.. budak yang macam ni memang takpe, selalunya memang dia pun pandai menyesuaikan diri...

lieyalatif said... Best Blogger Tips

alhamdulillah...tang aiman seronok pergi sekolah tu yg kite nak dengar kan ....lega rase bile anak seronok sekolah....

mule2 mmg gini cik puan kutu, kite nak dpt kan tune or rentak ....nanti dah lame2 in sha Allah biase....oo cik puan kutu keje shift yeak....agak mencabar kan kat situ dari segi pengurusan mase....

ape2 pun moga urusan semua dipermudahkan yeak...

- AZIE - said... Best Blogger Tips

bagusla aiman..senang ja g sekolah..dh jd abg kan...

Nora Karim said... Best Blogger Tips

alahai seronoknya baca kisah aiman kat sekolah... faris saya masih lagi menangis... huhuhu tolong... tolong... apa nak buat??

LYAfrina said... Best Blogger Tips

selamat kembali ke sekolah aiman..
tu la..lya y htr asya ke tadika pon blurr..1st experience kan.. asya nanti camner la..reti ke tak nk mbeli kat kantin..dh la dia tu kecik sgt2

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Gitulah jeih perih menyekolahkan anak PK..
Eh? Ada pulak sekolah agama 3 hari je yek....mmg cam tu ke?...kat dinj tak pulak!.
Aiman tidur kat office ke PK?...ada tempat tidur?

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Nampak sikit punya macho, rupanya penakut jugak. Ingatkan tak payah dah Abah teman gi kantin. Aiman nampak berani semacam aje. Kalau ada yang potong Q, sikukan aje Aiman...hehehe...

Untunglah Aiman tak banyak hal tentang sekolah. Insya Allah, berkekalan hendaknya rasa best nak gi sekolah tu.

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

nsb baik muni xgerak lg... kalu x sian aiman tggu 3 jam.. xda kawan main plak tu.. hihi