Pixajoy

Monday, December 02, 2013

Home » Sweet Potato Ball Vs Pumpkin Ball

Sweet Potato Ball Vs Pumpkin Ball



Tajuk kemain omputih padahal cekodok bodo je pun. Jangan pandang buku dari kulitnya tau! Tu dia aku translate falsafah, mesti korang menyampah.haha. Sesuai untuk sarapan atau kudapan petang. Kalau aku tak kira lunch pun aku bantai makan cekodok. Macam treadmark roti, sungguh enak dimakan begitu saja.

Nampak macam sama je ni. Ekceli sebelah kiri cekodok keledek, yang kanan tu cekodok labu. Makan panas-panas memang sedap wa cakap lu. Dua-dua pun manis masin lemak gebu lembut secukup rasa. Nak buat pun senang. Perlu ke aku ajar? 


Resepi Bebola Keledek/Labu : Keledek/labu direbus or kukus pastu lecekkan. Masuk tepung gandum, gula, garam secukup rasa +sedikit mauripan. Biarkan sekejap, nak lagi sedap simpan dalam peti ais semalaman. Lepas tu bulat-bulatkan guna sudu dan goreng. Bancuhan jangan cair sangat, tak perlu tambah air tau. Tepung pun tak payah banyak, biar mengancam sikit rasa labu dan keledek baru ada umphh..

Tempek gak la buat tambah koleksi resepi. Sendiri tanya sendiri jawab.hakhak.. 



18 comments:

Nastyna said... Best Blogger Tips

Baru semalam I buat cucur malas ngan cucur keledek ala badak tanpa inti. muahaha tak nak kalah ni.

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Uiks! sedapnya..sedap ni mkan minum dgn Teh O panas...:)

Puan Mell said... Best Blogger Tips

sedap nih.. lapaq pulak hujan2 nih.. hehe

Chot said... Best Blogger Tips

10 ribu lemon vote for pumpkin ball....!! mmg sedap dimakan begitu saja..eh lau ade teh o panas mmg kene kak

intanfirdaus247 said... Best Blogger Tips

salam pk..uish ni sedap nih kena dengan air kopi..skrg lak musim ujan..

eita said... Best Blogger Tips

sedap nyer..nak2 makan masa panas..

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Menarik resepi ni .. saya tgk kat dapur rumah mak ni banyak labu.. mungkin boleh diusahakan utk jadikan bebola labu ni...

tomato oren said... Best Blogger Tips

sedap ni..nak kena buat niii..

adrianna syaz said... Best Blogger Tips

Me like sweet potato ball much2..hehe..see i talk english kak..hehe..akk..sya buat cucuq tak pnh jadi..sedih..huhu

Cik Tieka said... Best Blogger Tips

wadduh2 kak, pic nya sudah mengancam selera..muahaha..sye biasa buat yg cekodok campur majerin jer. mauripan tu pe benda kak? perasa ker?

nurbijen said... Best Blogger Tips

owh, cekodok labu... tak pernah lagi buat..
kalau keledek pula, biasanya lebih suka buat cek mek molek... kuih tradisi ore kelate :)

Acik Erna said... Best Blogger Tips

Assalalm PK cekodok deroyan pun sedap..

Kesuma Angsana said... Best Blogger Tips

hehehe bab2 keledek pulak kalau kat umah KA Selalu bikin kuih keria or kuih cucur badak takpun masuk dalam kuha rojak bagi pekat neway tq share resepi ni yer. mst dicuba ni !

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Menarik ni (nasib baik dia tempek resepi) huahahah... Baru beli labu semalam so bolehlah cuba buat 'pumpkin ball' atau 'pumpkin cake' gitu :)

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Yg ni buat akak terliur nih...makan pnas2..fuhhhhh sedapnya..

lily lotus said... Best Blogger Tips

memang mengancam i tell u. hehe

Masya said... Best Blogger Tips

labu ni sedappp bab nak kupas kulit yg gigih tu .. huhuhuhu ...

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

cekodok labu mmg sedap