Saturday, December 21, 2013
Home »
Karipap Ikan Bilis
Keinginan nak melawat kawasan terpaksa tangguh dulu. Masak la aku nak marathon nanti. Aku kat kampung ubah plan balik awal tak seperti hasrat asal nak balik cuti Krismas. Nak update memang tahap malas. Kalau dibiar penyakit yang satu ni memang tak terfikir la nak tayang karipap bodo inti ikan bilis. Ni pun macam keadaan agak memaksa. Aku sorang faham cukup la kot. Yang penting kulit karipap kali ni jadi gebu rangup. Tak sangka jugak yang ikan bilis sesuai dijadikan inti karipap. Dasar jakun selalunya aku buat inti udang atau ayam saja.
Resepi Karipap Ikan Bilis :
* Untuk kulit : 4 cawan tepung + (1/2 cawan minyak panas+2 sudu marjerin dicairkan) + (air suam+garam). Uli hingga jadi doh karipap.
* Untuk inti : Tumis bahan blander (cili kering+bawang merah +bawang putih+halia) hingga pecah minyak. Masukkan serbuk kari daging/ayam. Masuk air + 6 biji kentang yang didadukan + 1/3 cawan ikan bilis. Masak hingga kentang empuk dan air kering kemudian perasakan dengan gula+garam.
Aku main campak karipap dalam mangkuk pastu laju-laju snap. Tak boleh harap karipap aku yang cantik rupawan menggoda sangat. Memang tak pernah buat karipap rupa canggih, yang ni pun dah habis lawa.hakhak.
Karipap Ikan Bilis
Keinginan nak melawat kawasan terpaksa tangguh dulu. Masak la aku nak marathon nanti. Aku kat kampung ubah plan balik awal tak seperti hasrat asal nak balik cuti Krismas. Nak update memang tahap malas. Kalau dibiar penyakit yang satu ni memang tak terfikir la nak tayang karipap bodo inti ikan bilis. Ni pun macam keadaan agak memaksa. Aku sorang faham cukup la kot. Yang penting kulit karipap kali ni jadi gebu rangup. Tak sangka jugak yang ikan bilis sesuai dijadikan inti karipap. Dasar jakun selalunya aku buat inti udang atau ayam saja.
Resepi Karipap Ikan Bilis :
* Untuk kulit : 4 cawan tepung + (1/2 cawan minyak panas+2 sudu marjerin dicairkan) + (air suam+garam). Uli hingga jadi doh karipap.
* Untuk inti : Tumis bahan blander (cili kering+bawang merah +bawang putih+halia) hingga pecah minyak. Masukkan serbuk kari daging/ayam. Masuk air + 6 biji kentang yang didadukan + 1/3 cawan ikan bilis. Masak hingga kentang empuk dan air kering kemudian perasakan dengan gula+garam.
Aku main campak karipap dalam mangkuk pastu laju-laju snap. Tak boleh harap karipap aku yang cantik rupawan menggoda sangat. Memang tak pernah buat karipap rupa canggih, yang ni pun dah habis lawa.hakhak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
16 comments:
Lamanya balik kg...bestnya PK.. ai..janganla tayang karipapnya je.. resepi intinya macam mana.. nampak lawa je karipap ni.. sama besar.. pandai PK mwmbentuknya..
as-salam pk. lama cheq x singgah sini. sini. hikhik.sihat ke?
akak kelim sendiri ke?
sy kalau buat karipap pakai acu je.senang
Haha.. apapun mesti karipap ni sedap kan PK.. jarang dgr inti ikan bilis..
bestnya balik kg...:)
ermmm sedap2 ni inti ikan bilis pulaktu lain dari yang lain
nmpk byk inti tu...best la mkn..knyang...
salam PK,first time dengar inti ikan bilis..selalu rencah ikan bilis :)
mesti sedapkan PK?
p/s:kalau dah sedap gupa no 2 hehe:D
acik memang belum pernah buat karipap inti ikan bilis..baru tau boleh bila baca blog PK ni
Apa ada pada rupa..yg pnting rasanya yg sedapppp...
Tk kisah mcm mmana pun rupa..yg penting sedap dan licin dikerjakan...
nampak sedap tu PK... saya ni peminat karipap... tapi karipap ikan bilis belum pernah try lagi...
menarik juga karipap bilis... belum pernah makan lagi... ni tetiba rasa nak cuba... thanks bagi resepi :)
gebunya .. montokk.. mest sedapppkan hahahaha .. rindu karipap mak buat..
Bodo-bodo pun nampak sedap karipap ni. Main campak baling pun sama aje bentuknya, ya PK.
OKje suka karipap tapi tak pernah buat haha.... nak makan je boleh gitu... meh le semangkuk bak sini PK
mama selalu risau kalau nak bg anak2 dya makan, klim karipap tak cantik.. husna cakap, org yg jual kat kedai, asal ada rupa karipap dgn rasa je taw.. xde la perfect mana pon.. jnji sedap.. hehehe..
rajin betoi muni masak yer...
Post a Comment