Pixajoy

Thursday, December 05, 2013

Home » Bento Box Untuk Aiman

Bento Box Untuk Aiman



Seronok memasak, Bukan Bebanan. Lepas baca this article semalam, semangat berkobar-kobar nak buat Bento untuk Aiman. Aku dah bagi link tu, kalau minat boleh baca. Aku bukan paksa. Tak suka pun abaikan je la, tak penting mana. 

Bento adalah istilah jepun untuk bekal makanan yang biasanya berupa nasi dan lauk pauk di hias penuh kreativiti comel-comel penuh warna warni bagi mengundang selera. Kemain kan aku explain apa tu Bento. Berangan la dulu jadi ibu misali setiap hari buatkan bekal untuk Aiman bawa ke sekolah. Tak sabar nak pergi cari box comel untuk Bento Aiman yang bakal comel nanti.haha


Aku ada jumpa satu blog Bento Mania yang buat tutorial step by step. Nak menuntut ilmu bento la pulak kan. Suka sangat cari pasal. Tanpa hiasan Aiman dah berselera, kalau aku bikin bento box bertambah sihat la anak aku nanti.hakhak




21 comments:

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Ye la dik, mmng comel hiasan mknan tu..akak sllu jugak tgk dlm majalah, tapi tahu orng pnggil apa..
Wahhhhh..tentu Aiman suka bila dibuat Bento tu...

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

nanti boleh la kaksura berguru ngan Pk pasal Bento ni..hehehe..
memang makin sihat la Aiman lepas ni..bertambah-tambah lagi la seleranya..:)

Chot said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum kak. Chaiyok2.. Nnt tnjuk kt blog ye..

Cik Tieka said... Best Blogger Tips

ouh baru tahu nama dia bento eh.selalu nampak kat dalam drama korea gitu..hehe.. bagus buat mcm ni kak, menambah selera budak2 nak makan. mesti Aiman suka giler tu :)

Kisah Si Dairy said... Best Blogger Tips

kalau bagi kat saya tentu saya makan dengan penuh minat,,,hehehe,,,

TelingaBulat said... Best Blogger Tips

comel sgt klu cmtuh syg nk mkn

tomato oren said... Best Blogger Tips

hakhak..aku ingatkan bento tu apa..
pastni makin bambam la aimam muni oii..
tp kan aku takut takdan aiman makan hang yang bedal dolu..hahahaa

izan mama mia said... Best Blogger Tips

mmg cantik bento nih..tapi kalau nak bg kat mia... takot dia xmo makan..hihihi..

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

wow!boleh cuba ni nanti...mesti anak2 lebih selera nak makan ..sbb cantik je kan bento ni..

umi alya said... Best Blogger Tips

mmg akak kalah le ngan PK

Dee said... Best Blogger Tips

orang2 yg rajin je mampu buat ni..pemalas mcm i takdelah kan..hihihi..

lieyalatif said... Best Blogger Tips

salah satu tarikan tuk anak2 kite ni kan cik puan kutu...antara rajin tak rajn jek laa nak mengkebek buat heheheeheh tapi bile tgk ibu2 jepun rajin, kite pun patut mencontohi mereka....lagi berkat anak2 makan air tangan kite .....

NzA said... Best Blogger Tips

Comelnya...xsmpai hati nk mkn...hik3x...bertuah aiman dpt ibu yg perihatin.
Yg plg pnting airtngan ibu. Sejak ank2 kecil smpai dh besar ni akak xpernah miss msk utk mrk. Alhamdulillah en suami n ank xtenteram kalu xdpt mkn airtngan si ibu....wakaka...yg plg pnting ianya membawa seribu keberkatan...

Nastyna said... Best Blogger Tips

I memang takkan sempat la berbento katun2 ni, bento roti sendwis sapu jam stoberi ngan sepek kecik yogurt jer hari2 JJ bawak bekal breakfast kat skul dia, hahahaa punya pemalas mak nya. However, all the best u, have fun.

Puan Mell said... Best Blogger Tips

comeynya.. rajin ibu aiman. makin muntel lah si aiman.. haha

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Alahai, baru aje bergosip-gosip dengan mamaclub waktu lunch tadi pasal bento comel lote ni. Tapi kita siang-siang dah kata, nak masak apa menu pun fikir berjam2, inikan pulak nak menghias bento ni, tidaklah kot! (dasar pemalas punya emak, nampak tak tu?) Tapi takut juga jadi macam selalu, mak over bukan main, anak jeling pun tak hendak... Kita belajar goreng ayam ajelah banyak2 sbb anak itu aje favoritenya. Keh3x

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Alahai..lawa2nya.. nikah fenomena yang bakal ditempuhi bila anak dah sekolah? Adeh.. mama yg memanjang malas ni mula risau.

Bolehla kot kalau nak berbento ni sekali sebulan.. haaa..

Untung aiman ada ibu yg rajin tu..makin berseleralah nanti

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

sy pun mmg niat nanti ank2 skolah, nak bg dorang bawak bekal.. :-)

bab2 nak design2 camni xtau la lagi sbb xkreatif mana... tp xtau la kan, kot2 akn datang teror.. hihii

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

tengok pon dah bikin terliur..deco yang cantik..boleh la buat anak2 terasa nak makan..

husna zahidi said... Best Blogger Tips

aloloo.. benda comel mcm ni kalau bg kat org besar mesti syg gila nak makan..

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Hahaha... kalo kedai mcm daiso byk peralatan bento ni. Tapi ... malas. Hahah!