Pixajoy

Thursday, February 14, 2013

Home » Merasa Perut 7 Bulan

Merasa Perut 7 Bulan



Aku pernah cerita pasal merasa perut dekat SINI. Malam tadi lepas maghrib terjah rumah mak bidan untuk misi inilah. Sampai saja tak sangka ramai yang menunggu perlukan perkhidmatan mengurut disini. Kami tak kenal pun bidannya, dapat info dan disuggestkan oleh kawan en suami. Tadi kat opis bercerita kat opismate, rupanya anak opismate aku pun pernah urut dekat situ. Kira famous gak la makcik ni.

Dalam hati aku berkata hebat gila makcik ni, entah berapa ratus pendapatan dia sehari. Aku ingat aku sorang je yang dah buat appointment. Masa aku sampai ada tiga orang sebelum aku yang belum diurut. Kalau urut badan tu almaklum la lebih kurang sejam gak sorang. Aku yang nak merasa perut ni tak lama la, tapi kena ikut turn takkan nak main redah.


Pengalaman aku merasa perut.


Pasrah menunggu, menguap dah lebih sejuta kali aku masuk disuruh baring. Pastu mak bidan ni urut-urut perut. Katanya baby dok dekat bawah, kalau 9 bulan takpe la kat bawah, ni baru 7 bulan. Pastu mak bidan urut-urut untuk naikkan baby. Sakit sikit je bila dia tekan-tekan. Ada juga dia urut pinggang sikit, sebab aku kata aku selalu gak sakit pinggang. Bidan pesan juga suruh makan sengkuang untuk elakkan anak kuning dan makan banyak sayur-sayuran.

Dah selesai urut bidan tanya, macam mana rasa? Sekadar menjaga hati aku jawab rasa ok la sikit. Dah siap semua aku balik. Alhamdulillah baby dah dibetulkan kedudukan. Sejujurnya aku tak rasa apa-apa perubahan lepas mersa perut. Macam kat Johor dulu even Tok tu tak urut, badan rasa selesa lain macam. En suami kata nak balik Johor ke jumpa Tok Indon? Lawak la sangat. Bukan nak buat perbandingan, tapi entah! Tu je nak cerita. 





19 comments:

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

Akak dulu dr x galakkan mengurut

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Nak tanya. Kalo pregnant boleh urut x? Rasa angin satu badan

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Pregnant awal2...

Nastyna said... Best Blogger Tips

Owhh...saya tak pernah merasa perut dulu ngan bidan hihih, semua pun doctor kat spital jer. so tak tau camner huhu.
yang penting u ngan baby ok, sakit pinggang masa pregnant boleh ilangkan eh?

NzA said... Best Blogger Tips

xserasi kot PK.....apapun semoga ibu n baby sihat2 je....

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

xpnh ada pgalaman urut2 camni..

umi alya said... Best Blogger Tips

akak tak pernah wat pun sblm ni..

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said... Best Blogger Tips

masa prgnant dulu xda la pluk urut.. tp pas bersalin tu ya Allah besnya dapat urut badan..tp susah nak cari mak bidan yg handal kan

Nor Salmi said... Best Blogger Tips

Kalau dulu-dulu doktor larang kita betulkan kedudukan baby dgn bidan kampung. Bimbang baby terbelit tali pusat..

Masya said... Best Blogger Tips

baru tahu petua makan sengkuang tu.. sebab tahu buah kundur jer.. tp x sempat cr pun dulu.. sy minum air kundur jer.. kikikikikiki

Mrs Lurve said... Best Blogger Tips

seyesly pertama kali nie dgr sal nie, selalu yg tau org urut2 biasa ja..tingin jgk nak urut2 time preggy nie, tp susah nak dapat bidan yg boleh wat nie seme sbb sy takut nak urut2 time preggy nie..

sal ya said... Best Blogger Tips

pernah sekali je berurut masa anak first.

azura said... Best Blogger Tips

dah 7 bulan puan muni...kejapnya

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

owh..mcm tu ea merasa kak?? huhu..boleh plak dya ubah kdudukan bby tu..hehhe..

izan mama mia said... Best Blogger Tips

ish,..beraninya...saya tak berani laa bidan urut2 nih..seriau...

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Masa mengandung yusuf dan maryam dulu, kzefa mengurut kat kg. Jemput bidan dtg rumah.. Bidan yg sama yg urut mak dulu.. Sempat dia urut 2 generasi..

fieda said... Best Blogger Tips

pernah merasa sekali kena urut masa 7 bulan sbb perut dh ke bawah sgt..dia naikkan sikit pastu baru rasa lega sikit..kalau tak rasa mcm tak selesa nk jalan..

Ena's Palace said... Best Blogger Tips

oh..boleh urut ye..tak bahaya pada baby ke?

dia tak urut kot..just usap2 pewot je tu kot!...

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

kak izan tak pernah pegi urut masa pregnant. dan tak tahulah camna rasanya...