Pixajoy

Saturday, February 16, 2013

Home » Bubur Pulut Hitam

Bubur Pulut Hitam



Entri tayang makanan lagi. Ini bubur paling peberet tapi jarang buat. Dekat rumah kenduri macam dah jadi menu wajib dah Bubur Pulut Hitam ni. Aku beli pulut hitam dan gula melaka masa Shopping Keropok Tanjung Dawai. Lately suka pulak makan benda manis tak padan dengan GDM.hiks..

Resepi Bubur Pulut Hitam semua orang pun tau kot. Bersihkan pulut dan rendam dalam air. Masak gula melaka dan gula merah dengan air kemudian tapis masuk dalam pulut hitam tadi. Masak atas api sampai pulut kembang pastu masuk santan dan susu cair. Perasakan secukupnya dengan gula putih dan sedikit garam. 

"Beras pulut hitam mempunyai kandungan unsur Mangnesium serta Kalium yang dapat mengurangkan tekanan darah tinggi."





18 comments:

azura said... Best Blogger Tips

geng suka pulut hitam tapi kalau buat makan sorang jela....yang lain tak makan

mama ila said... Best Blogger Tips

hihi..sedappp..ila pun suka bubur pulut hitam...hmmm....besok nak belilah..terliur pulak tgk bubur hitam puan kutu =)

Cikgu Ma said... Best Blogger Tips

saya kurang gemar bubur2 nih...

errrk, x penah plak mak buat bubur pulut hitam pakai susu...guna santai ja...

Nastyna said... Best Blogger Tips

saya dulu tak berapa gemar bubur ni, tapi ada dapat beras merah free yang seakan sama, cuba buat gaya pulut hitam, sekali sedap hehehee.

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Sedap..suka makan...
ohh..baru tau plak boleh kurang kan tekanan darah tinggi..bagus nya..
kena makan sllu lepas ni..hehe:)

lurun namzar said... Best Blogger Tips

saya suka mkn. tapi xbrbaloi buat kalau 2org jer mkn.

izan mama mia said... Best Blogger Tips

saya pun teramat suka laaa..bubur nih...wah tetiba teringin laa pulak

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

uish..feveret husna jgak nih..
sekali mkn jatuh cinta terus..nmpak je hitam kan..hehe..

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Suka makan. Tapi xleh byk...
Sesekali mkn mmg seronok. Nak2 kalo sejuk =)

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Seumur hidup tak pernah masak bubur pulut hitamni. Mkn pun sekali sekali.. Tu pun kalau kursus kat hotel.. Mlm2 mesti menu bubur ni..

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Huhu... Belum pernah buat lagi Muni.

fieda said... Best Blogger Tips

kak fieda mmg berantu bubur ni..

sal ya said... Best Blogger Tips

sedap tu.

Nora Karim said... Best Blogger Tips

em... sedapnya... suka juga bubur pulut hitam ni..

Ena's Palace said... Best Blogger Tips

bubur ni feberet sy jugak...
makan sejuk2 mmg sedap sgtttt

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

ooo skrg sk makan manis2 yer... jgn mkn selalu yer.. xelok... hihii

Mrs Lurve said... Best Blogger Tips

itula lately sy pun suka makan manis jgk..aduhai...riso btl, tp kalo nak g check up boleh lak semalaman slm tue minum air masak jer

Che Rosliza Che Mat said... Best Blogger Tips

sedapnya...