Pixajoy

Sunday, February 17, 2013

Home » Lelaki Melalui Sakit Bersalin

Lelaki Melalui Sakit Bersalin



Masa aku di Johor dulu, seorang ustazah bercerita suami dia yang rasa sakit masa dia nak bersalin. Sakit perut yang amat sangat walhal ustazah tu tak rasa sakit langsung. Kira bertuah la ustazah ni Allah transfer kesakitan nak bersalin tu pada suami. Kisah benar tau, kalau aku tipu ustazah tu la yang tipu aku. Takkan ustazah nak tipu plak kan?



Kisah ni pulak aku baca di facebook, berlaku di Belanda tentang dua penyampai berita bernama Dennis Storm dan Valerio Zeno teringin sangat nak merasai kesakitan melahirkan anak. Untuk tujuan ini, Zeno dan Storm dibenarkan merasa kesakitan secara simulasi, namun kedua-duanya hanya mampu bertahan selama dua jam

Baru depa tau!haha..pastu siap kata kesakitan bersalin ni satu seksaan. Si Zena ni pulak sampai serik nak ada anak sebab tak sanggup melihat isteri dia menanggung sakit waktu bersalin. Sebab tu kot Allah ciptakan wanita satu perasaan tak serik untuk beranak.hiks..

Rupanya Zena dan Storm bukanlah lelaki pertama yang cuba merasai pengalaman serupa. Pada 2009, Dr Andrew Rochford melalui pengalaman sama untuk program TV, What's Good For You. Dua jam kemudian muka Dr ni berubah biru menahan kesakitan. Cuba imagine rupa suami masing-masing kalau diberi peluang rasa sakit nak bersalin. En suami je muka cuak berpeluh-peluh waktu sambut kelahiran Aiman dulu.

Ketahuilah bahawa wanita mampu menahan kesakitan 57 del ketika sakit bersalin bersamaan 20 tulang dipatahkan serentak sedangkan tubuh badan manusia dikatakan hanya dapat menahan 45 del kesakitan sahaja. Subhanallah! 





25 comments:

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Bersalin.. Sakit yg tak tergambar dgn kata2... Serik? Owh.. Tidak!!

mama ila said... Best Blogger Tips

haah..dalam bab2 sakit bersalin nie mmg wanita lebih kuat dari lelaki..hehehe..walaupun sakit..tetap nk beranak lagik..hehehe

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Memang sakit yg teramat.....tapi kesakitan akan hilang bila lihat rupa baby yg lahir.....tu yg tak serik utk beranak..hehehe

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips

serik??

macam mane nak ade anak ramai ni...

takotnye...

jaa jaa said... Best Blogger Tips

haha, saya ada tengok kejap video ni pastu tenet slow... mmg menarik la...

saya masa anak pertama dulu kata jugak serik tp sekarang dh 2 dah..hehe.. cmner nk serik?

Nastyna said... Best Blogger Tips

I rasa dulu I dah terlampau sakit sampai tak rasa sakit. hahahhaa

azura said... Best Blogger Tips

wow menakjubkan wanita kan puan muni

Ummiarissa Mahdi said... Best Blogger Tips

betullah...hanya wanita yang mampu merasai kesakitan itu..Allah beri keistimewaan pada kita...sakit tu cepat je hilang bila dapat lihat baby kita selamat dilahirkan...

transformed housewife said... Best Blogger Tips

lelaki sakit demam sikit dah mengalahkan anak2 sakit. mmg kurniaan Allah kpd wanita yg dpt tahan sakit bersalin.

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said... Best Blogger Tips

bersyukur jadi perempuan sebab dapat rasa sakit bersalin dan bnyak pahalanya..

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Baru lelaki tau betapa sakitnya bila melahirkan anak.

Tapi... Serius! Sakitnya x dpt nak digambarkan. Namun, tanpa disedari sakit itu hilang tatkala melihat muka anak. Ajaib kan?

Betapa berkuasa dan hebatnya Allah S.W.T :)

Nor Salmi said... Best Blogger Tips

Tak dapat gambarkan kesakitannya namun terus hilang setelah baby lahir.

fieda said... Best Blogger Tips

baru lelaki tau bila dh rasa..

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Wanita di ciptakan dengan pelbagai keistimewaan. Hubby sy pun pucat lesi masa tunggu sy beranak.. tgk darah pun dia ckp dah rasa nak pitam.. belum lg klu rasa sakit nya bersalin..:)

sal ya said... Best Blogger Tips

muka husben akak relax je sbb dia dok berzikir je smp baby lahir.

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Belum rasa belum tau ya.. Sakit tp nak juga. Sebab sakit tu membawa bahagia yg ditunggu2 :)

Masya said... Best Blogger Tips

takda istilah serik rasanya.. tp lbh bersyukur diberi peluang merasai... bgslah juga diberi kesakitan untuk dirasai suamikan... moga anak yg lahir itu selamat dan sempurna itu yg lebih baik..

Nora Karim said... Best Blogger Tips

subhanallah... sebab tu la para suami kena sentiasa berlembut dengan isteri...

Ena's Palace said... Best Blogger Tips

haa..baru depa tau camne rasanya sakit nak bersalin nih!...

bertuahnya kite kaum wanita yang telah dianugerahkan perasaan seperti ini...Alhamdulillah...

Munnafendy said... Best Blogger Tips

adehhhhh takut....

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

besarnya kuasa Tuhan.. kuatnya kita dapat tahan sakit kan... sy pun xserik nak beranak.. ni sy tgh duk berkira sorang2, agaknya lps ni brp org anak lg sempat... yela, dah msk 3 series ni.. hahha

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

walau sakit camna pun masa nak bersalin tu, terus hilang bila dpt pegang n tatap wajah baby yg baru lahir.... oh tiba2 rindu bau baby lagi!

Mrs Lurve said... Best Blogger Tips

bila tnya hubby kan, if lelaki boleh preggy dan bersalin nak atau x, trus jujur ckp xnak hihihihi..

Che Rosliza Che Mat said... Best Blogger Tips

Betap Untungnnya Kita di lahirkan sebagai wanita....Banyak kelebihan yang Allah beri untuk wanita...

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

omak eh..nmpak sangat sakitnya tuh..erk..:/