Pixajoy

Sunday, February 03, 2013

Home » Waktu Sesuai Beli Breastpump

Waktu Sesuai Beli Breastpump



Kali ni dah berazam nak fullly breastfeeding. Bila nak menyusu badan, benda paling sinonim sebagai satu keperluan adalah breastpump. Niat hati nak beli breastpump after deliver. Tu pun tengok keadaan dan keperluan. Cuti bersalin ada 90 hari. Insyaallah aku akan direct brestfeeding sepanjang dalam pantang. Kalau mewah susu aku just nak perah dengan tangan untuk buat stok. Sebelum deliver aku budget nak beli botol storage dulu. Breastpump aku akan beli bila aku dah perlukan. Perancangan aku je la.

Aku beruntung sebab kerja shift, sehari 6 jam kerja. Kalau malam kena angkut baby jawabnya sebab en suami kerja. Ada ke pengasuh yang nak jaga baby time malam? Seminggu sekali sahaja aku kerja office hour. Tu pun biasanya tengahari aku balik rumah. Jadi aku fikir aku punya banyak masa untuk direct breastfeeding. Kalau nak pump mungkin sekali dua saja di ofis. Jadi aku mungkin perlukan cooler bag. Ada dah survey, Insyaallah akan beli nanti. Semuanya ikut keperluan. Takut beli awal nanti tak guna pulak. Dah berlaku pembaziran.

Kalau ikut pengalaman terdahulu, susu aku memang banyak. Alhamdulillah tak pernah jadi bengkak susu. Sebab susu banyak gila aku hanya guna teknik perahan marmet (guna tangan). Now dah 7 month pregnant, breast aku dah mengeluarkan cairan. Semoga diperbanyakkan susu untuk beri makanan terbaik for my baby.

Dalam hati terdetik juga kerisauan sebab baby yang bakal lahir ni tak tahu lagi macam mana keadaannya. Bukanlah mintak yang bukan-bukan, tapi nasib  kita esok lusa kita tak tahu. Susu pun tak tau lagi buatnya anak kedua tak mewah susu macam mana? Dari research ramai yang sarankan beli breastpump before deliver. Pendapat ibu-ibu sekelian, please?




19 comments:

LYAfrina said... Best Blogger Tips

lya xleh bg pendapat part2 ni..sbb mmg xde experince .. ye la.. masa asya dulu mana dpt nak BF.. klo la msa blh diputar.. nk bg y terbaik.. tp nk wakcamner..keadaan lya diuji time tu

Nastyna said... Best Blogger Tips

Best nya mewah susu, siap pakai tangan gitu jer. saya dulu beli after delivered, tu pun tak pakai sebab budak itu takmo dari botol. saya rasa banyak masa kot untuk akak beli after delivery pun sempat.

MissRhana said... Best Blogger Tips

nak try marmet lah dis time!

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Kalau saya dalam tempoh berpantang baru beli. Sebab tak tahu lagi macamana penyusuan baby.

~CanaryGalapagos~ said... Best Blogger Tips

beli jer dulu..klu tak guna boleh jual di mudah.my hehe :)

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Entah la... dulu masa dgn adam, beli bila nk naik kerja. Tapi x pam sgt pun time tu.

Kalau tanya skrg, rasa mcm baik beli awal. Boleh guna time dlm pantang.

Tapi terpulang la. Kalau PK rasa boleh pakai tangan, x salah rasanya. Lgpun, nmpk schedule agak flexi. Susah nk dpt pengasuh malam2. Mmg nak kena angkut sekali la baby tu g kerja

Mrs Lurve said... Best Blogger Tips

sy masa kandungan 5bulan dh beli bpump nie..tp beli yg manual dulu sbb nk tgk pengeluaran susu mcm mana, kalo meriah susunya nti baru plan nak cari yg elektrik..

izan mama mia said... Best Blogger Tips

penting untuk ibu berkerjaya..

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

persediaan utk masa akan dtg..betul lar tuh kak murni ckp..nasib esok lusa kita x tahu kan..=)

su said... Best Blogger Tips

kalau nk perah kat tmpt keje elok pakai pam kot.. nk beli bila tu x sure, ikut keadaan agaknye.. sy direct feeding sbb dok umah je.. hehe.. caiyok caiyok!! selamat menyusukan. :)

sura said... Best Blogger Tips

biasanya dlm pantang susu agak meriah,,time gini la elok buat stok..rsnye elok bli sblum pantang..sy lagi suka pakai tangan,sbb susu memamg byk,pakai breastpump pun kejap aje..(sbb pakai yg manual,tu yg malas..)klu nak senang bli yg elektrik..semoga berjaya menyusukan baby sepenuhnya..btw..salam perkenalan..

Nora Karim said... Best Blogger Tips

saya beli breastpump seminggu selepas deliver baby... dlm seminggu tu saya pastikan jadual baby direct feeding... bila dah tau kekerapannya, saya boleh agak bila masa sesuai untuk pump... (seronoknya... rindu nak menyusukan anak lagi...)

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

k.izan nak bagi pendapat pun tak boleh sbb takde pengalaman beli breastpump ni. selama ni direct feeding je...

Fieda Rafli said... Best Blogger Tips

kak fieda pun dulu pam guna manual jer.tak pernah merasa guna mesin pam..

Fieda Rafli said... Best Blogger Tips

kak fieda pun dulu pam guna manual jer.tak pernah merasa guna mesin pam..

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

kalau bab pump, sy xtau nk komen pe... tp yg sy nk ckp, kalau nk susu meriah... setting mind yg susu kita akn byk... jgn ckp psl susu xmeriah tu... pikiran positif sgt penting dm mnjayakan misi susu ibu ni.. :)

susu akn keluar ikut demand baby kita... insyaAllah byk susu... normally ank kedua lbh meriah dr ank p1.. :)

Masya said... Best Blogger Tips

pada pendapat sy beli lps baby dah keluar, jgn membazir beli skrg... dan tanamkan sikap dlm diri dan azam yg kuat kalau btl² nak berjaya dalam menyusukan anak ni..

Nieyxzha Hassan said... Best Blogger Tips

Bagi pendapat nieza..tak perlu..nieza awal2 pun susu kurang tapi kasi jugak sebab hisapan baby tu buatkan susu makin banyak..jangan streaa masa menyusu..fikir..insyallah rezeki susu cukup untuk baby..:)

Che Rosliza Che Mat said... Best Blogger Tips

cr memang susu banyak...yg penting jangan stress